Čtrnáctideník Kulturní noviny

22. číslo pondělí 2. 6. 2014

Téma Politika

Představení bez herců a publika

Ve volebních místnostech o minulém víkendu vládla nuda jak ve filmu Ene bene.

Mohou se stát výsledky evropských voleb dostatečně varovným signálem, aby nastartovaly potřebné hospodářské a politické změny?

Začněme tou dobrou zprávou: v Evropském parlamentu nás nebude zastupovat Petr Hannig. Jednak to mezinárodní pověsti naší země jen prospěje, jednak má Evropa dost trablů i bez tohoto šíbra normalizační popmusic, jehož obskurní xenofobní strana už ... více »

Společnost a politika

Mezi meziválečným kapitalismem a socialismem

Lidový dům, sídlo sociálních demokratů. Foto www.socdem-praha5.cz

O co usilovala sociální demokracie za první republiky? 

Nedávno vydaná kniha mladého českého politologa Martina Poláška z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nese sice poněkud dlouhý, ale rozhodně ne suchopárný název Revizionisté, progresivisté a tradicionalisté - Programové deb ... více »

Kultura a umění Kultura

PolkaBEATS není jenom festivalem polky

Lužickosrbská dechovka Horjany. Foto Jiří Plocek

V lužické Chotěbuzi (Cottbus) se rozvíjí zajímavá akce, která z čistě hudebního záměru přerůstá i do dalších sociálně-kulturních rozměrů. Tamní oblast takové aktivity potřebuje, protože ji trápí nejen sociální otázky, ale i nedostatečně silný pocit regionální identity.

Všechno začalo před pár lety, kdy se dva přátelé z Berlína, muzikant Jo Meyer a producentka Kathrin Wehrlichová, vydali jednat do polského města Polkowice o uspořádání hudebního festivalu. Proč právě do Polkowic? Protože společným jmenovatelem pr ... více »

Kultura a umění

Cesta ven a nesamozřejmost romské každodennosti

Foto www.cestaven.cz

Nový film Petra Václava se jako jeden z mála snímků české kinematografie obrací k romské problematice a každodennosti romských obyvatel. Činí tak nepodbízivě, střízlivě, a ačkoliv jde o hraný film, s takřka dokumentaristickou přesností.

Zpracovat věrně romská témata a vyhnout se zkreslením, jednostrannosti nebo přílišným emocím nemusí být jednoduchým úkolem. Režisérovi filmu Cesta ven se přesto daří zachovat punc objektivity, a aniž by vynechával kontroverzní motivy, předkládá d ... více »

Kultura a umění

Jana F. Pavlíčka Ars Conceptus - Vnitřní prostor

Obálka knihy

Centrum experimentálního divadla v Brně vydalo za podpory Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci knihu Jana F. Pavlíčka Ars Conceptus - Vnitřní prostor.

Na našem knižním trhu je stále hojnost luxusně vypravených popularizačních knih o umění, nové Pavlíčkovo dílo je však položeno na méně zatíženou misku vah, na onu teoretickou, a tím je její vydání nevšedním činem. Jan F. Pavlíček (1975) je hi ... více »

Poezie

Poezie: Jiří Oulík

Kostel svatého Salvátora. Foto www.krasnecesko.cz

Satirické verše všestranného autora Jiřího Oulíka.

Perestrojka Nejdřív přišli O Lenina Pak jim došla Zelenina Národní hrdost Naše srdce se už dávno Proměnila na burzy Sice jsme jen trpaslíci – Ale zato od Štursy! (Z cyklu Pražení) Ranní slalom na Starém Městě Doprava Doleva Rovně – Taky jsi Skonč ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Jak jsem vyhrál válku

Iásón se zlatým rounem. Repro Wikimedia Commons

Před sedmdesáti lety se spojenecká vojska vylodila v Normandii. Snad nebude pokládáno za neuctivé vůči tehdejším obětem, když si tuto událost připomeneme poněkud odlehčeným způsobem: ukázkou z románu Patricka Ryana Jak jsem vyhrál válku, ironizující tupost vojenské mašinérie, která převrátí sebelepší nápad v pravý opak.

Velitel naší divize generálmajor Trugg si s láskou vzpomínal na strázně svého vlastního vojenského mládí a ujišťoval nás, že cvičení, kterým nás teď podrobuje, jsou hotové zahradní dýchánky ve srovnání s totálně mírovými manévry. Jak měl před kaž ... více »

Fejeton

Pod falešnou vlajkou

Foto Tomáš Koloc

Jak vzniká nenadálá válka.

S těmi operacemi pod falešnou vlajkou by se to nemělo přehánět. Vzpomínám si na jeden dobře ututlaný případ z doby studené války. Do jedné středoamerické země vtrhla osvobozenecká armáda, která byla ve skutečnosti tvořena kubánskými žoldáky naverbov ... více »