Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 23. 6. 2014

Téma

Letní kulturní průvodce Kulturních novin

Léto, čas festivalů. Foto Wikimedia Commons

V době prázdnin, dovolených a cestování se lze v rámci České republiky potěšit i zajímavou a pestrou kulturní nabídkou. Přinášíme vám výběr z různých oblastí.

Festival Slunce Strážnice, 10.−12. 7. 2014 http://www.festival-slunce.cz/ Široká nabídka country, folku, rocku, world music. Na náměstí i v amfiteátru v zámeckém parku. Boskovice 2014 22. ročník festivalu pro židovskou č ... více »

Komentář

Proti slučování obcí

Vesničko má středisková... Foto www.filmovamista.cz

Argument technokratický či vlastivědný.

Je pravda, že v České republice je mimořádně mnoho obcí - základních samosprávných územních jednotek (celoplošných v tom smyslu, že s výjimkou vojenských újezdů pokrývají celé území státu). V některých letech míváme nejmenší obce ze všech členský ... více »

Kultura a umění

Kohout po dvaceti letech

Sylva Chňapková: Svazky StB (Hrnčířské trhy Beroun 2011).

Nad druhým vydáním románu Pavla Kohouta Sněžím, vyprávějícím nejen o pachatelích a obětech, ale o změnách režimu obecně.

Nakladatelství Větrné mlýny vydává edici Retro Pavla Kohouta pod záštitou města Brna, což potvrzuje i zdravice z pera primátora. Sarkastické komentáře k názvu edice i primátorovi rád přenechám jiným, jistě jich bude dost. Podstatné je, že jako druhý ... více »

Poezie

Ze squatu na MAČ

Konrad Góra. Foto www.vebidoo.de

Začátkem července budou číst v Ostravě svou poezii dva polští básníci – squateři, Konrad Góra a Robert Rybicki, kterému ostravské nakladatelství Protimluv právě vydává sbírku básní. Tyto verše vycházejí knižně dříve u nás než v Polsku.

Z tohoto textu pro Kulturní noviny mám rozpačitý pocit. Dnes běžný „selfmarketing“ mi vždycky dělal potíže. No a básně Roberta Rybického a Konrada Góry překládám do češtiny. Takže těmito řádky mířím k propagaci právě vydávané knížky – a to mi moc n ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: O boji názorů

Auguste Rodin: Myslitel, 1880. Foto Andrew Horne

"Kdokoli přemýšlí, nechápe dobu, v níž žije": slova srbského spisovatele Matiji Bećkoviće z osmdesátých let jaksi neztratila aktuálnost ani s pádem komunistického režimu.

Svoboda je právo člověka na omyl. Jakmile se objevili neomylní lidé, stala se svoboda zbytečnou. Všechny omyly byly odhaleny, nikdo nemá důvod je opakovat. Existují zákony, kterých je třeba se jen přidržovat, a budete vždycky myslet správně. Jakm ... více »