Čtrnáctideník Kulturní noviny

27. číslo pondělí 7. 7. 2014

Téma

Putování po planetě Rudolstadt

Zpěvák skupiny Kazimoto. Foto Jiří Plocek

Letošní 24. ročník nejvýznamnějšího evropského festivalu world music v německém Rudolstadtu opět nezklamal. Hudební Kolumbové tu mají stále zelenou. Festival je také jedním ze symbolů proměny, kterou Německo prodělalo za sto let od začátku první světové války.

Nech mne jít, matko, nech mne jít, všechen ten pláč je nám už k ničemu, neboť my jdeme bránit naši vlast. Nech mne jít, matko, nech mne jít, tvůj poslední pozdrav chci ti slíbat z úst. Německo, Německo musí žít, i když my ... více »

Společnost a politika

Bez dobré silnice nemůže dobře fungovat nic

Foto Tomáš Tužín

Pohled odborníka na historii stavby silnic a na paradoxní a neutěšený dnešní stav.

Rekonstrukce silnic se už léta dělají tak, že se vozovky zesilují. Během uplynulých sto let se zavedená technologie vyvíjela takto: 1. V časech Rakouska-Uherska se jezdilo po cestě první generace - poctivém štětu s prašným/štěrkovitým povrc ... více »

Kultura a umění

Japonismus v českém výtvarném umění

Seššú Tójó: Zimní krajina. Tuš na hedvábí, okolo 1500

Rozpaky recenzenta nad lákavou výstavou Národní galerie.

O této výstavě pořádané pražskou Národní galerií je možné stručně říci, že její návštěvník nenajde v Salmovském paláci ani bohatství japonského výtvarného umění, ani bohatství českého výtvarného umění, které se umění japonským inspirovalo. Těžko ... více »

Kultura a umění

Surrealismus má stále nové následovníky, ale do Senátu nepatří

Josef Bubeník: Hořící keř, akryl na sololitu, 2001.   Foto: Jan Dočekal

Rozhovor s malířem Josefem Bubeníkem, členem skupiny Stir up.

Když jsem se seznámil s členěním vaší tvorby, zaujaly mě už názvy jednotlivých "kapitol" - Kloubová dvoumiska, Vpád mytologické technologie do světa romantických představ, Existence postcivilizační industrie, Fantaskní krajinou k realitě mýtu, Ma ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Zasáhnutí dobrého vojáka Švejka do světové války

Z filmu Dobrý voják Švejk. Foto České centrum Londýn

Od událostí popsaných v nejslavnějším českém románu uplynulo v těchto dnech přesně sto let.

Veliká doba žádá velké lidi. Jsou nepoznaní hrdinové, skromní, bez slávy a historie Napoleona. Rozbor jejich povahy zastínil by i slávu Alexandra Macedonského. Dnes můžete potkat v pražských ulicích ošumělého muže, který sám ani neví, co vlastně zn ... více »

Fejeton

...má za tři

Foto autor

Krátká arabeska o šetření po česku.

V Globusu na Černém Mostě mají letákové slevy hned za vstupními turnikety, lidí se tam motá až hrůza. Odstavuji vozík na inteligentním místě, peněženku a klíče uzavírám do bezpečné kapsy kalhot. Procházím mezi zbožím, zabraný do prohlížení. Náhle vi ... více »