Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 14. 7. 2014

Téma

Válka není dobrá k ničemu

Foto Tomáš Koloc

Pohled vojáka, který se zúčastnil dvou českých vojenských misí (v bývalé Jugoslávii a v Iráku).

Když jsem o válce jenom četl, vůbec jsem netušil, co je obsahem tohoto pojmu. Žádná kniha ani žádný válečný film totiž nepáchne korditem, dnešní obdobou střelného prachu, žádný výstřel tam nikoho neohrožuje. Filmový pláč hvězdy nás může dojmout, ... více »

Kultura a umění Kultura

Působivý zlomek z tvorby Bohdana Kopeckého

Bohdan Kopecký: Lávové pole, kvašová barva na kartonu, 1994. Z červencové výstavy v Galerii z ruky v Křížovicích u Nedvědice.  Foto: Jan Dočekal

Lávová pole na Havaji očima českého krajináře můžete vidět v lesní galerii nedaleko hradu Pernštejna.

Preference představování děl současných našich autorů, to je rozvrhový trend soukromé Galerie z ruky v Křížovicích u Nedvědice. Jen zřídka jsou tu k vidění díla autorů, jejichž tvorba se již uzavřela. Jako právě nyní v případě výstavy děl Bohdana ... více »

Poezie

Letní noc

Kitty Lange Kiellandová: Letní noc. Olej na plátně, 1886. Foto www.nasjonalmuseet.no

Letní sonet F. X. Šaldy, legendárního kritika a zneuznaného básníka.

Ve mlze večera juž tonou lesy, a ticho měkké, snící, které bývá, kdy večer s nocí ve objetí splývá, se na krajinu zdřímlou tiše věsí. Pták jenom probudiv se ze sna kdesi se zved se vzkvetlé, volné stromu sněti a ve tmě modravé jak jiskra letí… Teď m ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Schody do hradu

Obrázek nebo fotografie#11618

Jošitomo Imae vypráví o jednom neobvyklém setkání na japonské pláži.

Každý vám řekne, že Taró je velice hezké jméno. I jeho tatínek vždycky tvrdil: "Tvé jméno, Taró, zní tak mužně…" Taró s tím samozřejmě souhlasil, jenže on sám moc mužně nevypadal. Byl příliš stydlivý. A protože se styděl, neměl žádné přátele ... více »

Fejeton

Houbaření

Úlovek. Foto Georgij Černylevskyj

Houbařská sezóna začíná...

Houbaření ve své ryzí podobě, to je vášeň, v níž jsou houby milovanými bytostmi, které jsou prostě k sežrání. První, nejdůležitější dějství lásky, která prochází žaludkem, dějství plné štěstí i tragiky, se odehrává v pustém lese. Ta tragická ... více »