Fejeton Domov

Deník 1945

Výřez z koláže Sergeje Larenkova

Pár dobových střípků z venkova i měst.

Prvního května přináší tisk zprávu o úmrtí Adolfa Hitlera. Do Blatna přichází pochod smrti, který vyrazil 16. dubna z Johanngeorgenstadtu. Na nádraží, kde se vězni utábořili, jich několik zemře hladem a několik je zastřeleno strážemi. Okolo 18. hodiny je v Přerově, poté co se z města stáhly partyzánské jednotky, německými jednotkami potlačeno povstání a vyhlášen výjimečný stav. Je zatčeno více než sto rukojmí, dvacet jedna z nich je o den později popraveno. Ve Vyškově jsou znásilněny a zavražděny vojáky Rudé armády sestry Olga Krásná (15) a Soňa Krásná (17). Jejich rodiče, František a Růžena Krásní, jsou zavražděni. Zbyněk Fišer sedí na bedně s pískem, určeným k hašení požárů, a přemýšlí, zda bude číst Bretonovu Nadju, Máchovu Pouť krkonošskou či Leninův Stát a revoluci.

Druhého května četař Michail Jegorov a desátník Meliton Kantaria už podesáté vztyčují rudou vlajku nad Reichstagem. Nejdřív to udělali za tmy, ale nebyl u toho fotograf a kameraman. Pak ji vyvěsili jen z okna, a ne ze střechy, a potom si zapomněli sundat ze zápěstí hodinky. V jiné části Berlína se ještě brání jednotka SS, jejíž vojáci mluví francouzsky a která se jmenuje po Karlu Velikém. Vojáci Smerše rozbalují ohořelý koberec a sázejí se, zda je to Hitler. Po celém Berlíně se už hledá jeho zubař. Jiný oddíl Smerše vykopne dveře na Ministerstvu letectví a najde v kanceláři buddhistického mnicha v uniformě Říšské pracovní služby, jak roztáčí modlitební mlýnek. Vojáci nevědí, co to je, a tak ho zastřelí. Ve čtvrti Zoo si opékají tankisté Rudé armády kýtu z tygra. Šumavskou osadou Polka, která byla v říjnu 1938 připojena k říšské župě Bayreuth, prochází už čtvrtý pochod smrti. Místní Němci Franz Strunz a Franz Michelsberger se zastávají vězeňkyň, které dozorkyně SS tlučou klackem, a jedna z dozorkyň na ně vytáhne pistoli. V lázních Čeperka u Kladna cvičí Svatováclavská dobrovolnická rota, složená z Říši oddaných Čechů, kteří se mají postavit sovětským tankům, pořadová cvičení.

Pátého května se Emanuel Moravec sesune na sedadlo automobilu; pistole ho tlačí do kostrče. Karl Heinrich Frank stojí u okna pražského Černínského paláce a podupává holínkou. Pak mu dojde, že hodiny na psacím stole se zastavily. Nerudovou ulicí vedou dva muži generála Gajdu. Vzal si klobouk, ale nemůže se zbavit pocitu, že není jeho. Profesor Pražák nasedá ve Vítězné ulici do klempířské dodávky a umaže si kalhoty. V Lidovém domě se vzdala malá jednotka Wehrmachtu a Jaroslav Seifert tam přinesl v kožené aktovce své básně. Velitel pražského gestapa Ernst Gerke nasedá na bicykl a jede směrem k Václavskému náměstí. Paní Kutlvašrová rychle zašívá na vlajce dírky, které prožrali moli.

Začalo povstání.