Čtrnáctideník Kulturní noviny

49. číslo pondělí 5. 12. 2016

Téma Politika

Fidel Castro, Kuba a Latinská Amerika

Stanice MHD Hradec Králové Labská kotlina. Foto Tomáš Koloc

Stručná reflexe činnosti zemřelého politika v souvislostech jeho vlasti, kontinentu, světa – a doby.

„Naše víno je kyselé, ale je to naše víno.“ José Martí (1853–1895), hlava kubánského boje za nezávislost 25. listopadu zemřel Fidel Castro Ruz, dlouholetý představitel Kuby, jeden z vůdců kubánské revoluce a člověk velkých čísel. Dožil se 90 let, př ... více »

Komentář Politika

Dva pohledy na Castrovu Kubu aneb Z kubánského pionýra americkým občanem

Obrázek nebo fotografie#18723

Dětské vzpomínky na Kubu 70. let – a střízlivý pohled dnešního amerického ekonoma a výtvarníka po 40 letech.

Moje osobní zkušenost s Kubou začala ve věku, ze kterého si člověk moc nepamatuje. Do Havany jsem dorazil v cestovní tašce jako tříměsíční dítě na palubě letadla kubánské národní letecké společnosti Cubana. Moji rodiče měli s přizpůsobením se životu ... více »

Komentář Politika

Realisté – další strana-šidítko na obzoru

Obrázek nebo fotografie#18702

Je nová strana skutečnou alternativou?

Tak tu máme další subjekt, který se ani ne rok před volbami zjevil jako kdysi bájné Věci veřejné, aby nás „spasil“. Říkají si Realisté a jejich čelnými tvářemi jsou pánové Petr Robejšek a Pavel Kohout. Proč se domnívám, že je důležité si přiblížit z ... více »

Společnost a politika Politika

Sláva národů. Úvod do apokalyptické etnologie (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#18705

Esej, který pohlíží na etnologii skrze řecké termíny poslední biblické knihy.

Své úvahy jsme začali u bran Nového Jeruzaléma, k nimž míří naše cesta, ale zatím jsme si uvědomili spíše jen rozličná scestí, na něž můžeme být svedeni. Vyhýbat se popsaným nebezpečím a hrozbám, to jistě není špatná strategie, ale pokusme se nyní p ... více »

Kultura a umění Kultura

Škála barev, vibrací i tónů

Vojtěch Kučera (dole) s účastníky ročníku 2014. Foto lsfh.webnode.cz

Literární soutěž Františka Halase, určená autorům poezie ve věku od patnácti do devětadvaceti let, se v rámci Halasova Kunštátu koná již od roku 1972. (O minulých ročnících soutěže jsme v Kulturních novinách informovali zdezde a zde). Smysl této akce i zákulisí jejího fungování přiblíží rozhovor s dramaturgem soutěže a členem poroty, básníkem Vojtěchem Kučerou.

Do letošního ročníku se přihlásilo sedmdesát básníků. Jaké to je, probírat se takovým množstvím textů, určitě velice různorodých, snažit se vcítit do tolika poetik? Jak často se vám v porotě stává, že se neshodnete? Práce s rukopisy má, alespoň u mě ... více »

Poezie Dokumenty

Vyndat ze sebe slova

Foto Tomáš Koloc

Ukázky z tvorby finalistů letošní Literární soutěže Františka Halase.

    vyšťavená budova prostupuje asfaltem její tekutina se vlije do prohmatané kapsy okolojdoucího omítku rozdrolily jeho dotekuchtivé ukazováčky nevěděl o ní nic   přeplněnost slov následovalo rozlepení se rozložila se na židli tak jak to okoukala o ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: O štědrém Mikuláši

Foto Jakub Sodomka

Aktuální čtení pro den vydání tohoto čísla. Původní legenda o mladíkovi, jemuž „ani bohatství, jež tolika lidem bývá osidlem, nezastřelo oči pro bídu a nouzi druhých“.

Ve městě Pateře žil muž se třemi dcerami. Měli se rádi a dobře se jim vedlo. Protože neštěstí – jak známo – nechodí po horách, ale po lidech, zaklepalo znenadání i na jejich dveře a bylo tu hned jako doma. A všechno bylo rázem jinak. Zámožný měšťan, ... více »

Fejeton Domov

Setkání

Obrázek nebo fotografie#18722

Adventní dialogy pod vánočním Stromem republiky.

Bylo to před nejošklivějším kostelem u nás ve městě, kam ale chodí nejvíc věřících. Nedaleko je obchodní dům Tesco, před nímž se dopoledne a odpoledne shromažďují muži bez domova, kteří (jak už možná víte z mojí reportáže) jsou dvakrát denně vyhazov ... více »

Kultura a umění Domov

Pojďme podpořit jednu malou výtvarnici!

Klárka v zoo. Foto Jiří Plocek

Blíží se Vánoce a kromě toho, že si dáváme dárky v rodinném kruhu, můžeme potěšit a podpořit i někoho jiného. Třeba jedno nadané děvčátko, jehož rodinná situace není úplně jednoduchá. Aktualizované výsledky na výzvu z minula jsou uvedeny na konci článku. Děkujeme všem, kteří přispěli!

Mám jednu malou kamarádku. Je jí devět let, jmenuje se Klárka a vypadá jako spousta děvčat toho věku. Liší se však od většiny z nich tím, že si kromě hraní s panenkami a koukání na pohádky pořád něco kreslí, modeluje, vyrábí. Sama od sebe. Její tale ... více »