Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 12. 9. 2016

Téma Vzdělávání

Prolomit začarovaný kruh českého školství (2. část)

Harold Copping: Pětkař, 1886, olej na plátně, 69x90 cm. Repro Art UK

Následující text je částí úvodu k připravované knize Pedagogika v době proměny slohu myšlení a jednání: Filozofická analýza. Začíná být zjevné, že se nacházíme v kritické fázi vývoje, kdy vzniká v atmosféře tápání a eroze dřívějších stereotypů silná potřeba změny celkového paradigmatu v oblasti školství a vzdělávání.

­­­­­ Nepromyšlená liberalizace bez faktické zodpovědnosti, masifikace vysokého školství a logika „výkaznictví“ dokonale zbrzdila transformaci pedagogických fakult. V takovém ovzduší pak každé mediální volání po reformě vyvolává pocit (bohužel čast ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Škola ako nástroj na budovanie komunity

Foto Lukáš Katriňák

Spájať školu a komunitu sa môže javiť ako neštandardný nápad. Projekt ŠAK realizovaný v košickom sídlisku Ťahanovce ukazuje, ako prepojenie detí, učiteľov, rodičov a susedov podporuje vzájomné komunitné vzťahy a prispieva k oživeniu priestoru.

Ako dve architektky a sociologička, ktoré dlhodobo pôsobili v zahraničí kvôli štúdiu a práci, sme sa pravidelne stretávali v rodnom meste a vymýšľali, ako ho zlepšiť. Ako v meste, ktoré má síce vďaka statusu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 ro ... více »

Dokument Dokumenty

Kulturní noviny existují i díky vám: Prosíme o podporu

Kulturní noviny vycházejí již pátým rokem na internetu díky podpoře členů svého vydavatelského družstva a dalších čtenářů. Založili jsme tak tradici nezávislého občanského kulturně-politického média. Každý, kdo dosud podpořil Kulturní noviny, je součástí této tradice. Děkujeme za to.

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů.  Projekt Redaktor , který jsme vyhlásili v prvním pololetí, byl úspěšný a díky našim sympatizantům máme na druhé pololetí možnost platit práci jednoho redaktora. To je velká pomoc při stabilizaci obs ... více »

Společnost a politika Politika

(Vz)Lety Andreje Babiše

Obrázek nebo fotografie#18027

Přelet nad strategií našeho nynějšího nejvyššího politického hráče.

V hodnocení hojně reflektovaných výroků  Andreje Babiše na Šluknovsku se shodli všichni okolo a řekli to za mě, takže bych jen nudil s opakováním. Snad jenom, že bych si nikdy nepomyslel, že toto může říci jeden z předních českých politiků, který je ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Myšlenky z ústraní: Mezi jiným o Josefu Šafaříkovi, moci a hotových lidech

Jako ranní epištoly posílá svým přátelům známý brněnský básník, publicista a nakladatel rozličné osobně laděné úvahy na časová i nadčasová témata. S jeho svolením je zprostředkováváme i našim čtenářům, neboť obsah i forma těchto úvah překračuje původně zamýšlené určení.

Počíná se Poledník (Pro domo sua), sobota 10. září 2016, 02:55: „jakmile vím, jak na to, vstávám od stolu,“ řekl mi kdysi pan Šafařík, Josef Šafařík, dnes už pro mne naprosto neuvěřitelný člověk, s kterým jsem se mohl nečekaně setkat někdy před mnoh ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Z encyklopedie zapomínaných: Miloš Dvořák

Miloš Dvořák. Foto Slovník české literatury

Počátkem září jsme si připomněli stopatnácté výročí narození a koncem července to bylo padesáté páté výročí úmrtí nenápadné, ale přesto nadčasově významné osobnosti literární kritiky a esejistiky – Miloše Dvořáka.

Literární kritik, esejista a básník Miloš Dvořák se narodil 9. září 1901 v Jasenici v okrese Třebíč, kde jeho otec 32 let vyučoval na jednotřídní škole. Gymnasium vystudoval v letech 1912–1920 v Třebíči, kde spolu s Vítězslavem Nezvalem, Bedřichem F ... více »

Poezie Dokumenty

Szymon Broda

Bukovel. Foto Englishrussia.com

  BUKOVEL   kruh se utahuje stále vzhůru k bílým čepicím vysoce vrženým v zeleni   ve vyrubaném oku chalupy i zámky v zálesí proměny apartmánů lyžařskou stezkou se zhroutila stěna smrků vypáleny nové podhledy   rychle se postaví zlatá hora Nezávislý ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Paměti města Bzence

Bzenec na přelomu 17. a 18. století, obraz neznámého autora

Katolický kněz ve Bzenci Josef Hanák si pořizoval výpisky ze starých matrik a pamětních knih, které publikoval s vysvětlením: „Zprávy ty zaznamenávali zapisovatelé pro nás budoucí, a provinil bych se proti jejich památce, kdybych je pominul mlčením. Vždyť zdály-li se události ty pozoruhodnými již součastníkům, jsou tím zajímavější pro nás, kteří na ně patříme se vzdálenosti dvou set let. Vane z nich kouzlo dávnobylosti, jež tak jímavě působí na naši duši.“

Předmět zápisů je hned rázu vážného, jako ve sporu o svatební smlouvu mezi Karlem Trnkou a jeho zeťem Václ. Novotným, hned rázu žertovného, jako byla urážka poctivého cechu ševcovského. L. P. 1723 dne 11. máje odpíral v plné radě Karel Trnka svému z ... více »

Fejeton Domov

Danke Merkel!

Obrázek nebo fotografie#18031

Z kempového deníčku socioložky.

Už jsem si myslela, že není, že vymizel, druh homo sapiens noční kempový, člověk moudrý, který posilněn alkoholem převádí svou moudrost do zvukové dimenze. Pátým rokem ukládám svou hlavu pod tenkou stříšku stanu. Okolnosti kempování se v průběhu let ... více »