Čtrnáctideník Kulturní noviny

27. číslo pondělí 4. 7. 2016

Téma Politika

Pětasedmdesát let od útoku na SSSR: německé Barbarosse měla předcházet sovětská Bouře

Obrázek nebo fotografie#17468

22. června 1941 zaútočila Třetí říše na Sovětský svaz. Generace historiků žasne nad tím, jak nacistická vojska dokázala na jeho území vydržet víc než tři roky a téměř válku se Sovětským svazem vyhrát. Jedno víme jistě: Skutečná pravda je zcela jiná, než jakou nás učili v dějepise…

  Dne 15. května 1941 přijala Rudá armáda přísně tajný dokument s následujícím názvem: Úvahy o plánu strategického rozvinutí ozbrojených sil Sovětského svazu pro případ války s Německem a jeho spojenci . V plánu nešlo o obranu SSSR. Šlo naopak o náh ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

Evropská unie v kostce: Pro, proti – a stručný výhled do éry po brexitu

Obrázek nebo fotografie#17439

Co by autor vyčetl Evropské unii a co ne.

Evropská unie po brexitu je konečně tématem dne ve všech evropských médiích. Pokusím se ji rozebrat ze svého pohledu. Bylo to řečeno už mnohokrát, ale opakování je matka moudrosti. Pařížská radnice má víc pracovníků než celý aparát EU. Birminghamská ... více »

Společnost a politika Politika

Pocta pro okupanty

Obrázek nebo fotografie#17442

O jednom návrhu ruského zákona a české reakci na něj.

Tiskové agentury nedávno přijaly následující zprávu: „Tři ruští poslanci podali v Dumě návrh změny zákona o veteránech. Ten by měl udělit těm ruským vojákům, kteří se účastnili invaze do tehdejšího Československa v roce 1968, statut válečných veterá ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Poslední soud

Obrázek nebo fotografie#17445

Vyprávění ze sbírky Karla Čapka Povídky z jedné kapsy přináší lapidární popis jevu, o jehož skutečné podobě si zatím lidstvo dělalo pouze dohady.

Pověstný, mnohonásobný, několika zatykači a celou armádou četníků i detektivů stíhaný vrah Kugler prohlásil, že ho nedostanou, a také ho nedostali, aspoň živého ne. Poslední, vcelku devátý jeho vražedný kousek byl, že zastřelil četníka, který ho cht ... více »

Fejeton Domov

Inženýr

Obrázek nebo fotografie#17459

Filmovovědně-zemědělská meditace.

K mým četným povoláním patří i stálé probírání a obírání se starými filmy, televizními inscenacemi a divadelními hrami. Jedním z následků, jež k podobné činnosti patří, je to, že jednotlivé postavy, které jsou si něčím podobné, začnou člověku postup ... více »