Čtrnáctideník Kulturní noviny

43. číslo pondělí 24. 10. 2016

Téma Zahraničí

Odešli jsme, když nám za dům dopadla raketa a někdo nám na dveře psal divné věci

Foto Tomáš Koloc

Rozhovor redaktora našeho týdeníku s Natálkou H. (14), jeho královéhradeckou sousedkou z rodiny syrských křesťanů, kteří přišli do České republiky v roce 2013 a před několika měsíci legálně absolvovali proces naturalizace.

Odkud pochází vaše rodina? Moji rodiče jsou z Damašku, kde jsem se i narodila, ale v Sýrii se to bere, jako to bylo za dob Pána Ježíše, který se sice narodil v Nazaretě, ale jeho rod byl z Betléma, takže já jsem podle tradice taky z města Homs, odku ... více »

Dokument Zahraničí

Balkánské zápisky aneb putování ve stínu nedávných konfliktů (1. část)

Sarajevo - stále živý komunistický vůdce a symbol globalizace. Foto autorka

Mladí studenti různých humanitních oborů se letos v létě vydali na putování několika balkánskými zeměmi, aby poznali, jak se tyto oblasti vyrovnávají s následky nedávných konfliktů, jejichž kořeny vycházejí nejen ze současných rozporů, ale i z minulosti. Publikujeme osobní zápisky účastnice této výpravy.

Neopakovatelná atmosféra Balkánu již pohltila srdce i duši nejednoho cestovatele. Co je vlastně na tomto koutu světa tak magického, že už jenom vyslovení jeho názvu v mnoha lidech vyvolává chvění v samém nitru? Nechci se chlubit, ale myslím, že ales ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Rakouská prezidentská volba jako pravý vídeňský guláš

Obrázek nebo fotografie#18316

Skutečná pravda o rakouské „obálkové metodě“.

V září 2016 předstoupil před rakouské novináře tamní spolkový ministr vnitra Wolfgang Sobotka a oznámil, že druhé kolo prezidentských voleb, už předtím jednou soudem zneplatněné, se odkládá na 4. prosince. (1) Rakouský Sobotka je – na rozdíl od ně ... více »

Dokument Média

Stručná bilance Kulturních novin 2016

První družstevní médium v české historii má za sebou další rok existence, a to již sedmý. Na počátku stálo nadšení a idealismus zakládajících členů, dnes stavíme na realismu a postupném budování čtenářské a autorské komunity. Naše existence je již plně odvozena od čtenářů – díky za dosavadní podporu! A neustávejte, prosím.

1. Přípravná fáze: podzim 2009 – červen 2011 V době od zakládající schůze dne 10. října 2009 do června 2011 jsme vydali tři tištěná ukázková čísla a snažili se rozšiřovat a konsolidovat členstvo, abychom vytvořili kapitálový základ pro další postup ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Dylanova tvorba jako zrcadlo západní kultury

Obrázek nebo fotografie#18299

Písně Boba Dylana odrážejí celé dějiny západní kultury a současně nastavují kritické zrcadlo jejímu dnešnímu stavu. Kéž bychom jim poté, co jejich autorovi byla udělena Nobelova cena za literaturu, dokázali hlouběji a pozorněji naslouchat.

S literaturou mají Dylanovy písně každopádně společného mnohem víc, než by se při povrchním pohledu mohlo zdát. Dylan je mužem mimořádně sečtělým, který zná různé literární tradice a dokáže na ně tvůrčím způsobem navazovat. To se ukázalo již v jeho ... více »

Poezie Kultura

Stále šak laská nás niveau

Foto Tomáš Koloc

Výběr z facebookových básní Romana Krištofa.

duchařina. znáte to. mrholí. de člověk, mluví si sám pro sebe, občas rozhodí rukama. jasně vidím. s někerýma to tak dopadá už zaživa, s někerýma až po smrti   ve všech pohádkách se neviditelnosti dosahuje požitím nějakýho kouzelnýho nápoje nebo jídl ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: O zločinu a trestu

Foto Tomáš Koloc

Pravděpodobně nejznámější moderní knihou pocházející z arabského kulturního okruhu je rozjímavé vyprávění libanonského maronitského křesťana Chalíla Džibrána Prorok. Následující slova vyřkl jeho kazatel o dvou stranách bolesti…

Potom jeden z městských soudců vystoupil vpřed a řekl: Promluv k nám o zločinu a trestu. A on odpověděl těmito slovy: Když váš duch bloudí kdesi ve větru, pak vy, sami a nestřeženi, spácháte zlo na druhých a tím i na sobě. A pro toto spáchané zlo mu ... více »

Fejeton Domov

S poctivostí nejdál dojdeš

Jedna malá osobní bilance.

Kdo nezná mezinárodní festival sborového zpěvu Bohemia Cantat Liberec, o moc přichází. Letos jsem byl v Liberci potřinácté. Ale jednatel zpronevěřil peníze, budoucnost festivalu je nejistá a organizátoři mají dluh na dluh. Stránky festivalu plní kom ... více »