Čtrnáctideník Kulturní noviny

21. číslo pondělí 23. 5. 2016

Téma Domov

Nevděk osvobozených

Obrázek nebo fotografie#17122

Pár slov o naší „zemi zapomnění“ aneb poněkud netradiční ohlédnutí za měsícem, v němž před 71 lety skončila největší válka v dějinách lidstva.

Pamatujete, jak z naší historie zmizeli ti, kdo bojovali na Západě, piloti RAF a vojáci od Tobruku a Dunkerku? Pokud jsme četli připomínky historie v tisku nebo v školních učebnicích, měli jsme jen jedny osvoboditele, Rudou armádu, jedinými odbojáři ... více »

Společnost a politika Domov

Česká republika hledá prezidenta. Ale jakého?

Obrázek nebo fotografie#17116

Úvaha o nesamospasitelnosti prezidentské funkce a iluzornosti kvalit některých navrhovaných kandidátů.

Připadá mi nepoměrné, kolik aktivity a energie je v České republice věnováno na to, aby se našel kandidát, který bude mít šanci v přímé prezidentské volbě porazit Miloše Zemana, zatímco obdobné síly a snahy nejsou vynakládány k hledání alternativ vů ... více »

Komentář Domov

A my jim za omezení našich svobod ještě poděkujeme...

Obrázek nebo fotografie#17119

O totalizaci společnosti, které u nás nic a nikdo nestojí v cestě.

Dějiny se opakují, ne že ne. Po 11. září 2001 reagoval tehdejší americký prezident Bush protlačením zákona s názvem Patriot Act, který prezentoval jako nezbytnou zbraň proti terorismu. Zákon v podstatě zrušil zásadní zábrany právního státu proti zne ... více »

Dokument Média

Projekt Redaktor

Šéfredaktor Kulturních novin vyhlašuje projekt, jehož cílem je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média a k získání redaktora na stálý úvazek. Máme už i tip na kolegu, který se osvědčil. Pojďme se spojit a získat jej.

Kulturní noviny jsou výsledkem svépomoci. Jejich obsah tvoří autoři a redaktoři bezplatně jako službu ideji mít nezávislé občanské politicko-kulturní médium. Minimální měsíční rozpočet, na který nám průběžně přispívají naši čtenáři, pokrývá rutinní ... více »

Společnost a politika Věda

Svět jako hologram

Vše lze nalézt ve všem a vše souvisí se vším – nový způsob zobrazování trojrozměrných předmětů inspiroval i nový pohled na svět a jeho vnitřní provázanost. Připomínka Karla Pribrama (1919–2015).

Předchozí, dvacáté století s sebou přineslo obrovské množství objevů. Ty nejatraktivnější a nejvíce sledované se zrodily v oblasti fyziky, genetiky a výzkumu lidského mozku a právě tuto oblast významně ovlivnilo dílo slavného amerického neurochirurg ... více »

Společnost a politika Věda

K prvnímu výročí zveřejnění Ústavy Země

Obrázek nebo fotografie#17133

Před rokem byl uveřejněn filosofický koncept Ústavy Země, který vyzývá vědce, právníky, politiky i všechny odpovědné lidi k uznání práv a ničím nepodmíněné hodnoty naší planety. Připomínáme jeho naléhavost.

Pustošíme Zemi, a víme o tom. Na nejvyšší úrovni okázale jednáme o oteplování Země, ale pokračujeme v útočné adaptivní strategii. Vyrábíme stále více osobních automobilů, zbraní a letadel. Víme, že Zemi musíme chránit před nenasytnou globální kultur ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Literárně stravitelné Polsko

Socha jedlíka pirohů ve Vratislavi. Foto Adalbertus, Wikimedia Commons

Soubor patnácti textů současných českých spisovatelů na jediné téma: Polsko a jeho gastronomie. Výsledek je bohužel až příliš poznamenán těžkopádným osvětářstvím a snahou o líbivost.

Česko-polské přeshraniční vztahy jsou už dlouhodobě komedií plnou omylů dokazující, že dobré sousedství není nic samozřejmého a že na druhých nás nejvíc štvou vlastnosti, jimiž oplýváme sami. Poláci se na nás dívají spíše jako na rozjíveného a rozma ... více »

Kultura a umění Kultura

Z hostů solí této země

Obrázek nebo fotografie#17145

Kniha Sotirise Joanidise pojednává o Řecích v Česku. Menšina, která do Československa uprchla před pronásledováním záhy po druhé světové válce, se stala součástí dějin svého nového domova a přinesla do něj svůj všestranný potenciál a obohacující kulturu.

Spisovatel řeckého původu žijící v Jeseníkách Sotiris Joanidis se narodil 1. ledna 1939 v malé horské obci Glikoneri na severu Řecka. Odtud v červenci 1948 odešel spolu se svými třemi sourozenci do Československa. Roku 1953 se dostal z Kysiblu (Kyse ... více »

Poezie Kultura

Strýc Heřman

Adolf Born (12. června 1930 České Velenice - 22. května 2016 Praha) byl dvorní ilustrátor Miloše Macourka

Báseň Miloše Macourka ze sbírky Rodinné album.

Vyrostl vysoko v horách na zapomenuté samotě do školy jich chodilo pět učitel se nudil a tak si vymýšlel panovníky a války přírodní zákony ale i jména zemí moří a měst Strýc Heřman tak nabyl vzdělání poněkud zvláštního dovedl jmenovat jak ... více »

Fejeton Domov

Značky

Krámek, který jediný přežil sto let, kdy Libní kráčely dějiny. Foto Tomáš Koloc

Fejeton o symbolech života.

„V nejnižším patře domu 2000, ve sklepním bytě, ležel na vysoké posteli umírající stařec Theo.“ (Vladimír Páral: Milenci a vrazi) Do stráně, odkud je na dlani k vidění celá Praha, se před čtyřiceti lety zakously bagry, a členové místního bytového ... více »