Čtrnáctideník Kulturní noviny

15. číslo pondělí 11. 4. 2016

Téma Osobnosti

Poslední bitka se nekonala (za Janem Šimsou)

Foto www.ustrcr.cz

V úterý 5. dubna skončila pozemská pouť Jana Šimsy, evangelického duchovního a velké postavy české kultury a politiky posledních padesáti let. Zemřel jeden z prvních signatářů Charty 77, zastánce vězněných, neúnavný obnovovatel masarykovských ideálů a české sociální demokracie. A mimo jiné i zakládající člen družstva Kulturní noviny.

Když pročítám útlou, ale obsahově neobyčejně hutnou knížku Bitky Jana Šimsy (Eman, 2000), vybavuju si jejího autora, jak chodíval na naše setkání a… čím tam vlastně byl? Najednou je to zjevné: Jakýmsi pevným bodem, menhirem, a současně patronem. J ... více »

Komentář Ekonomika

Panama Papers: Špinavé peníze ve švýcarské bance jsou historií

Obrázek nebo fotografie#16742

Ztopení a zveřejnění dokumentů Panama Papers je informačním průsakem století, možná významnějším nežli WikiLeaks. V tomto článku se autor pokusil heslovitě vyjádřit ke všem zásadním souvislostem tématu.

1. Že existují daňové ráje, jistě není žádné tajemství ani překvapení. Panama Papers ale odhalují několik zásadních věcí. Zaprvé rozsah: tato právní kancelář je „čtvrtou největší na světě“, ale podobné operace dělají stovky kanceláří dalších. Firma ... více »

Dokument

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16772

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku - občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! - Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete ... více »

Komentář Zahraničí

Je libo Čínu? A když, tak kterou?

Obrázek nebo fotografie#16745

Úvaha o několika Čínách, inspirovaná kulisami nedávné návštěvy prezidenta ČLR v Praze.

Předminulý týden byl na státní návštěvě v Praze prezident Čínské lidové republiky (ČLR) Si Ťin-pching. Podle svědectví mých pražských přátel tam prý tehdy vypuklo peklo. Polovička Prahy byla uzavřená, Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Cesta angažovaného pozorovatele: stopovat lišku nestačí

Foto Michal Pavlásek

V minulém vydání Kulturních novin jsme psali o knížce Michala Pavláska S motykou a Pánem Bohem. Dnes hovoříme s jejím autorem, jehož zájmy a aktivity výrazně překračují rámec oné knihy. Kromě práce na etnologických a antropologických studiích natočil i osobně laděný televizní dokument o balkánské cestě uprchlíků a dál hledá způsoby, jak tuto problematiku uchopit.

Ve své knížce S motykou a Pánem Bohem píšeš, že se ti obec Srediště, jíž jsi se jako badatel zabýval, stala jedním z domovů, kam se vracíš. Jsi schopen říci proč? Myslím, že opravdu nešlo o nijak přehnanou nadsázku, ale o vyjádření pocitů, které jse ... více »

Kultura a umění Kultura

Kritiky a eseje Petra Krále

Petr Král. Foto Wanda Heinrichová

Obsáhlý svazek kritického (a částečně i esejistického) díla Petra Krále nese název Vlastizrady. Kniha přesvědčuje erudicí autora, argumentací, osobitým stylem i konzistencí postojů a názorů.

V souvislosti s reprezentativním a shrnujícím souborem, který shromažďuje velkou část celoživotní kritické práce Petra Krále (jde o autorský výbor), nemohu v úvodu tohoto krátkého textu opomenout to, jak je Petr Král (* 1941) opomíjen při udělování ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Pouliční a veřejný život v milionovém městě americkém

Pouliční výjev z newyorské Malé Itálie na konci 19. století. Foto neznámého autora, zdroj Knihovna Kongresu USA

František Faktor „dle vlastního seznání líčí“ poměry v USA na konci devatenáctého století.

Velmi rozmanitý život vládne v milionovém městě americkém. Však ráz veškerého pohybu jest tu zcela jiný než v Evropě. Již při první vycházce městem nápadná jest Evropanu, dle našich pojmů, malá pozornost a uctivost služebných tříd k jiným, výše post ... více »

Fejeton Osobnosti

Ufáky

Obrázek nebo fotografie#16748

Fejeton o tom, co dokážou infrareflektory.

Ufáky se v divadle říká takovým světlům, která jsou infra nebo co, protože kromě toho, že herce od nich bolí oči, odhalí úplně všechno. Když se s nimi svítí na temné jeviště, objeví se zuby opravené pryskyřičným tmelem a zmizí silonové košile, takže ... více »