Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 1. 2. 2016

Téma Domov

Divočina mezi poslanci aneb spor o práva přírody

Foto Markéta Jedličková

20. ledna pustili poslanci po vyčerpávající debatě do dalšího projednání novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která zpřesňuje pravidla péče o národní parky. Návrh připravený ministerstvem životního prostředí jde dobrým směrem, ale má mnoho nedostatků. Autor analyzuje paletu poslaneckých názorů, které se dotýkají i principiální otázky po smyslu existence národních parků.

Mají-li být národní parky výkladní skříní divoké přírody, kterou obdivují turisté a která umožní přežít i bytostem, jež v hospodářské krajině nenajdou místo k životu, musí poslanci přijmout řadu pozměňovacích návrhů ( více o tom zde ). Diskuse ale u ... více »

Komentář Zahraničí

Samořiditelný elektromobil a státní dotace

Obrázek nebo fotografie#16195

Dopravně-společenská futuristická úvaha.

Má se stát míchat do komerční sféry, do soukromého byznysu? Tak zvaný „zdravý rozum“ (ve skutečnosti ale spíš to, co nám vštěpují některé naše předchozí zkušenosti, a především mainstreamová média) nám říká, že nikoli. Že to nejlepší, co stát může u ... více »

Dokument

Podpora KN v roce 2016 a náš dárek

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí. Nemáme sice ještě zcela podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průběž ... více »

Kultura a umění Kultura

Próza o rockerech z Irska

Joseph O'Connor. Foto archiv Univerzity Limerick

Irský spisovatel Joseph O’Connor v listopadu v Praze osobně představil svou poslední knížku Parádní jízda (The Thrill of it All). Akce byla dobře připravená a novináři se rozepsali. Ani ne tak ovšem o knížce, jako o tom, že Joseph O’Connor je bratrem zpěvačky Sinead O’Connor.

Příběh Parádní jízdy , kterou v češtině vydala Mladá fronta (2015), pojednává o vzniku a úspěchu fiktivní rockové kapely, takže úzce souvisí s profesí prozaikovy sestry. Pozoruhodné je, že oba sourozenci jsou umělci, kteří se prosadili ve světovém ... více »

Kultura a umění Kultura

Ojedinělé dokumenty naší populární kultury

K naší svébytné populární kultuře padesátých a šedesátých let patří nejen městská písňová produkce, z níž čnějí písně V+W, Semaforu či orchestrů Karla Krautgartnera nebo Gustava Broma,  ale také nahrávky Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a jeho sólistů. Nakladatelství Galén vedle své jedinečné folkové edice oživuje znovu i tuto hudební vrstvu.

Nakladatelství Galén vydalo koncem roku 2015 neobyčejný titul: Reedici prvního alba Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) z roku 1957, jež neslo název Na pěknú notečku s Leošem Janáčkem . Ve skutečnosti šlo o komponovaný „janá ... více »

Kultura a umění Kultura

Stříbrný vítr a Řeka (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#16219

Smysl a odraz osobnosti a mysterijního díla Fráni Šrámka v zrcadle dalších českých autorů. Tentokrát posledního výsostného šrámkovského autora, Jiřího Hubače, a také několika dalších umělců, jichž se šrámkovská tematika dotkla sice okrajově, ale přesto obohatila jejich tvorbu i život o jistý osudový tón…

„ Z jednoho prutu Páralova a ze dvou proudů Šrámka jak pomlázky splétat básně…“ (báseň, která se autorovi zdála v den, kdy psal tuto poslední část) V minulých dílech této úvahy jsme se zabývali různými podobami základního šrámkovského tématu – návra ... více »

Poezie Kultura

Jana Koudelová

Bohuslav Reynek: Postava v krajině, suchá jehla, 18 x 14 cm, otisk z původní desky, 60. léta. Repro www.galerieart.cz

Ukázky z básnické sbírky Kousky ticha, která je také Tipem tohoto týdne.

Kdo naučil vodu blýskat si po kmenech stromů Kdo naučil stín zvát člověka s knížkou k usednutí Kdo naučil vítr pískat si na stébla trav Kdo naučil pole ječmene hrát si s větrem na oceán Kdo naučil psa se smát Kdo naučil mráz kreslit na okno kv ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Jeden krátký dopis

Sídlo OSN

Literární ukázka stručná, leč navýsost aktuální. Následující dopis (těžko rozhodnout, zda autentický, či vymyšlený) cituje Ernesto Sabato ve svém románu Abaddón zhoubce.

Dopis pana Lippmanna z Eureky v Coloradu generálnímu tajemníkovi Spojených národů, otištěný v New York Times: Vážený pane, píši vám, abych vám oznámil své rozhodnutí vzdát se svého členství v lidském společenství. Propříště mě tedy můžete vynechat v ... více »

Fejeton Zahraničí

Když jde lizzard s vichřicí

Obrázek nebo fotografie#16198

Zpráva o staleté katastrofě ve městě Washington D. C.

Na úvod popisu sněhové vánice neboli ještěra (Američané někdy v legraci ze slova „blizzard“ odebírají úvodní „b“) ve Washingtonu musím vysvětlit zdejší sněhová specifika. Hlavní město Washington (neboli D. C.) leží na hranici amerického severu a jih ... více »