Čtrnáctideník Kulturní noviny

30. číslo pondělí 25. 7. 2016

Téma Kultura

Rudolstadt: Kolumbovský festival po šestadvacáté

Anoushka Shankar. Foto Jiří Plocek

Výlet do světa hudby, do hudby světa. Tradiční festival s ojedinělou dramaturgií i atmosférou nemá problémy s návštěvností ani s obsahem. Co si z něj člověk odnese, záleží jen a jen na něm samotném, na jeho chuti kolumbovsky objevovat. Letos tak mohl objevit symbolicky zrovna Kolumbii a nebo kohokoli z umělců ze čtyřicítky různých zemí. Nabízíme malou retrospektivu.

Závěrečná bilance letošního ročníku: Opět vyprodáno. První zahajovací večer 15 tisíc návštěvníků, po zbylé tři dny po pětadvaceti tisících. Na více než dvaceti pódiích se objevilo zhruba 130 kapel ze 43 zemí, přičemž programovým těžištěm letošního r ... více »

Společnost a politika Politika

Mistrovství Evropy ve fotbale jako civilizovanější obdoba útoku v Nice

Obraz M. C. Eschera

Pohled pod povrch fenoménu „sportovního svátku“.

Jsem rád, že naši ve finálovém zápase na mistrovství Evropy ve fotbale prohráli. Naši rozuměj Francouzi. Více než třetina mých dosavadních let strávených v zemi galského kohouta mě opravňuje k záměně národního fanouškovského dresu. Mé identity se dí ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Studenti v Bosně stávkují, aby spolu mohli chodit do školy bez ohledu na národnost

Obrázek nebo fotografie#17668

Z bosenského tisku.

„Je nám spolu dobře. Scházíme se spolu, trénujeme a jsme téměř neustále pohromadě. To rozdělení by bylo šílenství, protože jsme si na sebe zvykli.“

I dnes v západobosenském městě Jajce pokračují protesty středoškoláků. Dvacet studentů se sešlo a klidnou chůzí od středního odborného učiliště „Jajce“ kráčeli ke střední škole „Nikola Šop“, aby vyjádřili nespokojenost s chystaným rozdělením jejích ... více »

Dokument Dokumenty

Upozornění pro příjemce anoncí Kulturních novin

Upozornění pro příjemce anoncí Kulturních novin

Dostali jsme několik zpráv od čtenářů, že jim přestaly chodit naše anonce. Může se to stát tím (například v poště Seznam.cz), že jako opakovaná hromadná pošta začnou naše zásilky padat do složky „Hromadné“ (spamová pošta). Pokud vám tedy anonce nech ... více »

Dokument

Kulturní noviny existují i díky vám: Prosíme o podporu

Kulturní noviny vycházejí již pátým rokem na internetu díky podpoře členů svého vydavatelského družstva a dalších čtenářů. Založili jsme tak tradici nezávislého občanského kulturně-politického média. Každý, kdo dosud podpořil Kulturní noviny, je součástí této tradice. Děkujeme za to.

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů. Projekt Redaktor , který jsme vyhlásili v prvním pololetí, byl úspěšný a díky našim sympatizantům máme na druhé pololetí možnost platit práci jednoho redaktora. To je velká pomoc při stabilizaci ... více »

Kultura a umění Kultura

Společenské fenomény v českém filmu – 2. část: Náboženství a církev 1970–1989

Luděk Kopřiva jako farář Otík ve filmu Slunce, seno, jahody

Nový seriál člena naší redakce, který si v něm všímá „ostře sledovaných témat“ v domácí kinematografii.

Posledním dílem, které v počínající normalizaci navazovalo na ducha liberálních 60. let a Pražského jara, byla televizní seriálová adaptace románu Aloise Jiráska od scenáristy Otto Zelenky a režiséra Františka Filipa F. L. Věk (1970). Ačkoli Jirás ... více »

Kultura a umění Kultura

Deset dní v Rusku – 3. část

Obrázek nebo fotografie#17669

Zápisky z cesty českých básníků na setkání a společné čtení s dalšími slovanskými básníky. Dokončení.

25. 5. St /po ránu Přes půl Moskvy jedu s Kateřinami autem, které řídí s pomocí džípíesky Julia Ž., koordinátorka Českého centra, na katedru Slovanských literatur moskevské Lomonosovovy univerzity. Konečně vidím bronzovou sochu, která se otáčívala ... více »

Poezie Kultura

Poezie: Žně

Obrázek nebo fotografie#17651

Čas, kdy do polí opět vyjely kombajny, nám dává příležitost připomenout si pozapomenutého básníka Adolfa Heyduka.

Ovsa lán, žita lán,  pšenice lán třetí, pěkně vzešlo, pěkně zrostlo políček mých setí. Ovsa lán, siný lán, s jetelinkou dole, pro mé koně, vrané koně Bůh tě žehnej, pole. Žita lán, plavý lán, mák a chrpa v žitě, žito na chléb, kvítí v ruku ... více »

Fejeton Politika

Europeada

Znak Europeady 2012

O stínovém mistrovství Evropy ve fotbale a o dalších věcech…

Poslední tři „svátky sportu“ zvané mistrovství Evropy ve fotbale jsou provázeny zvláštním fenoménem; ve stínu tohoto lunaparku globálního kšeftu a reklamy se hraje Europeada. Založila ji sice oficiální organizace FUEN (Federální unie evropských náro ... více »