Čtrnáctideník Kulturní noviny

24. číslo pondělí 13. 6. 2016

Téma Zahraničí

Nový prezident Peru: Souvislosti předem rozhodnuté prohry

Foto Tomáš Koloc

Peruánským prezidentem byl zvolen Amík“ Pedro Pablo Kuczynski Godard. Jaké jsou jeho šance na úspěch ve srovnání s prezidentskými předchůdci?

„Čím víc člověk o Jižní Americe ví, tím víc si uvědomuje, že tady je možné cokoli – opravdu cokoli." Sir Arthur Conan Doyle „Naše minulost bude živě přítomna v naší budoucnosti." Hugo Blanco „Nevěřím v boj za účelem získní moci, ale v její budování ... více »

Komentář Ekonomika

Nepodmíněný základní příjem: Vyzkoušíme, uvidíme

Obrázek nebo fotografie#17295

Komentář inspirovaný švýcarským referendem o nepodmíněném základním příjmu.

Švýcarsko, jeden z nejbohatších států na světě, si o víkendu vyzkoušelo referendum o zavedení nepodmíněného základního příjmu. Výsledek (23 % pro, 77 % proti) je paradoxně vítán jak odpůrci, tak zastánci, a to nejen ve Švýcarsku – i u nás lze vidět ... více »

Dokument Dokumenty

Projekt Redaktor před uzávěrkou: stručná bilance

V pondělí 20. června je uzávěrka kampaně k našemu projektu Redaktor. Cílem projektu je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média, tedy především k získání redaktora na stálý úvazek do konce roku 2016. K dnešnímu dni jsme od čtenářů a podporovatelů získali rovných 40 tisíc korun. Děkujeme všem dárcům! K uzavření dohody s odměnou ve výši minimální měsíční mzdy potřebujeme ještě necelých 20 tisíc korun. Pomozte nám, prosím.

Příští úterý spočítáme výši dosažené sumy a podle konečné částky vypracujeme pro našeho kolegu Tomáše Koloce dohodu na druhou polovinu roku 2016 s příslušnými měsíčními odměnami. Pokud bychom získali cílových 59 400 Kč, činila by měsíční odměna 9 90 ... více »

Společnost a politika Politika

Vzdělávání a finance aneb Český evergreen

Jan Steen: Školní třída se spícím učitelem, 1672, olej na dřevě. Repro ArtDaily.org

Rozpor mezi tím, co se navenek proklamuje, a tím, co se skutečně děje, je největší bolestí českého vzdělávacího systému.

Již se stalo ustáleným předvolebním zvykem, že vzdělávání je mezi politiky jednou z hlavních priorit. „Vše pro vzdělání!“ „Vzdělané děti – naše budoucnost!“ „Ve vzdělání je naše hlavní bohatství.“ O takové výroky skutečně není v předvolební kampani ... více »

Kultura a umění Kultura

Karel IV. megastar

Obrázek nebo fotografie#17315

Výstava věnovaná Karlu IV. konající se v pražské Valdštejnské jízdárně odpovídá své velkolepé propagaci – je velkolepá. Shromážděné exponáty jsou jedinečné a ohromující. Výstavě ale chybí idea ve smyslu propojení majestátu pozemského s majestátem duchovním, vázne i přehlednost. Návštěvník má být především ohromen – což funguje.

Karel IV. se v době svého panování nepochybně prezentoval velkolepě, ovšem podle historiků především tím, co činil, než prezentací vlastní osoby. Činnost tohoto panovníka byla všestranná, dnes se z ní ve vědomí většiny lidí dochovalo to hmotné, co p ... více »

Kultura a umění Kultura

Akoby nešlo o všetko

Zamyšlení nad básnickou sbírkou Rút slovenského autora Petera Mišáka. Nad knihou znepokojivou a plnou otázek.

Začtete-li se do knihy plné otázek, bezděky se začnete ptát také. Třeba: Je možné, aby sbírka reflexivní lyriky, kniha s filosofickým podhoubím, dokázala probudit hluboké emocionální prožívání? Jakými prostředky to autor dokázal? Máme před sebou bás ... více »

Poezie Kultura

Noci!

Foto Tomáš Koloc

Báseň Otokara Březiny ze sbírky Větry od pólů.

Noci umdlené čekáním jitra! Stíny dní, které jsme měli a budeme míti! Hodiny, v nichž okamžiky jsou ohnisky zvuku odraženého z dálek!   Noci, v nichž proudy mystické lásky dušemi vanou od světa k světu a ze zraků září podmaňující hloubkou budoucích ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: O vědě a civilizaci

Jiří Voskovec. Foto archiv

Úvahy Jiřího Voskovce v dopise neteři Adrieně Borovičkové z 18. dubna 1963.

Začli jsme si povídat o tom „inženýrství“ a vědě a humanismu, došlo z tvé strany k částečnému nedorozumění – a abych to přivedl na pravou míru, potřeboval bych čas a soustředění k přesné a neukecané formulaci toho, co míním – No a tak jsem to odklád ... více »

Fejeton Domov

O sexuálním životě zvířat v Prokopském údolí

Obrázek nebo fotografie#17293

Kočky, slepice, ježci, žáby a tak dále…

O sexuálním životě domácích zvířat psala myslím paní Alena Scheinostová na svých stránkách, ale možná to pletu a psala jen o domácích zvířatech. Nebo jenom o sexuálním životě, ale protože paní Scheinostová je redaktorkou Katolického týdeníku, tak si ... více »