Čtrnáctideník Kulturní noviny

13. číslo úterý 29. 3. 2016

Téma Kultura

Peklo nemodlenců

Vize pekla dle Hieronyma Bosche.

Pokud by peklo bylo jen chytře vymyšleným deterentem proti lidským hříchům, pak by snad mělo svůj pedagogický význam. Ale ono to bohužel vypadá tak, že právě ty kultury, které ty nejsložitější představy pekla vymýšlejí, nevyhnutelně vytvářejí i věrné repliky pekla na zemi. – Esej o různých představách pekla.

Just a Closer Walk with Thee… I am weak, but Thou art strong; Jesus, keep me from all wrong; I’ll be satisfied as long As I walk, let me walk close to Thee. (tradiční americký gospel)   V koutě sedím u sudu, se spoustou stejnejch pobudů… K svítání j ... více »

Společnost a politika Politika

Co mají teroristické útoky společného s Velikonocemi

Obrázek nebo fotografie#16664

Poselství pro naše belgické přátele a pro všechny lidi.

Terorismus je, přesně vyjádřeno, fenomén typický pro současné změny v organismu člověka i lidstva. Terorista je vězeň systému: chladný intelekt a ledová moc  technostruktury ho zmrazují a spoutávají svými chapadly. Cítí strach, prázdno a zlost. Jak ... více »

Dokument

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16661

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku - občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! - Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete ... více »

Společnost a politika Politika

Dvakrát na téma Východ

One way? Brána čínské čtvrti v San Franciscu. Foto Tomáš Koloc

Dvě poznámky přímo či nepřímo související s návštěvou prezidenta ČLR v České republice.

Veronika Sušová-Salminen Myslím, že my Češi (a tady generalizuji, za což se omlouvám) máme problematický vztah k tomu, co se dá zase obecně nazvat „Východ“. Je to celkem pochopitelné, a to ze dvou důvodů, které zároveň ukazují na fakt, že ve většině ... více »

Společnost a politika Politika

Proč socialismus?

Obrázek nebo fotografie#16681

Úvaha známého fyzika a filosofa na dnes víc než kdy jindy aktuální téma.

„Svoboda nicméně není posledním slovem. Svoboda je jen částí příběhu a polovinou pravdy. Je pouze negativním aspektem celého fenoménu, jehož pozitivním aspektem   je odpovědnost. Svoboda je ve skutečnosti ohrožena tím, že zdegeneruje do pouhé libovů ... více »

Poezie Kultura

Velkopáteční

Foto Tomáš Koloc

Báseň Tomáše Koloce k Velikonocům 2015.

Ti, kteří chodí na Zemi z lásky, nemají na tomto světě svou vlast, závěje sněhu a ledové zmrazky bez hranic srdce vždy proteplí snáz. Když přejde zima a odejde bolest, zazlátne petrklíč i sluneční svit, potulný pták slétne na ratolest, daleko ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Snění o zlomené zápalce

Obrázek nebo fotografie#16656

Nadčasová úvaha básníka, hudebníka a esejisty Jana Štolby o tom, jak hledat východisko z krize.

Kdysi mi jeden známý ukázal geometrickou hříčku: nakreslil tři body, dva z nich souměrně a uměřeně pod sebou, zato třetí excentricky kamsi dolů a na okraj papíru. „Teď je spoj tak, abys dostal pravoúhlý trojúhelník,“ ukázal na body, jejich propojení ... více »

Fejeton Domov

Pomoc

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o systému, který nepomáhá, a o lidech, kteří si v něm pomáhají.

Všechny důležité příběhy, z nichž se mám poučit, se mi většinou stávají na nádraží nebo ve vlaku. Bude to asi tím, že jsem se kdysi po jízdě vlakem na nádraží narodil. Nastupuji do vlaku, ve spěchu, poté, co jsem se v bufetu nádražního uzenářství sp ... více »