Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo pondělí 27. 6. 2016

Téma Zahraničí

Na okraj brexitu aneb co je Evropa

Obrázek nebo fotografie#17390

Kdo v Evropě vždy byl, kdo v ní zůstává, co odchází a přichází…

Ve Velké Británii se minulý týden uskutečnilo referendum o výstupu z Evropské unie, v němž Anglie bez Londýna (protože hlavní města si vždycky myslí něco jiného než zbytek země) a Wales hlasovaly PRO, a Skotsko se Severním Irskem PROTI. (Geniální ka ... více »

Komentář Zahraničí

Brexit je jedním z projevů sporu mezi konzervativností a progresivitou

Včerejšek? Britská evropská SPZ na japonském autě. Foto Jiří Stavovčík

Na okraj evropského fenoménu začátku tohoto léta.

Na brexitu mně přijde zcela určující věkové rozdělení hlasujících – čím mladší, tím více pro „zůstat“, čím starší, tím více pro „odejít“. Jsem silně přesvědčen, že další výzkumy potvrdí tuto dělicí linii, tj. město/venkov, bohatší/chudší, možná i mu ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Stará praktika: Nevolíš alternativu, kterou chce vedení? Jsi „zpátečník“!

Obrázek nebo fotografie#17394

Krátká poznámka (nejen) k pozadí brexitu.

O tématu „brexitu“ už bylo řečeno hodně; já bych rád reagoval na jednu věc, o níž, myslím, ještě nemluvil nikdo: I lidé, kteří v minulosti odsuzovali agresivní kampaň „Přemluv bábu“ a kteří opakovaně upozorňovali, že není dobré, aby se společnost ro ... více »

Kultura a umění Kultura

Letní tipy Kulturních novin

Obrázek nebo fotografie#17424

Tradiční přehled tipů redaktorů a spolupracovníků Kulturních novin. Co kdy kde lze letos v létě vidět, slyšet i prožít. Hudba, folklor, divadlo, literatura, výtvarné umění, film a také jedna série historických pamětních akcí.

Colours of Ostrava Ostrava-Vítkovice, 14.-17. července 2016 https://www.colours.cz/ Mezinárodní multižánrový hudební festival s bohatým doprovodným programem. Vystoupí přední interpreti zahraniční (Tame Impala, Nothing But Thieves ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Opustil nás filosof gentleman

Ve věku 69 let náhle a nečekaně zesnul 17. června Jaroslav Hroch – vysokoškolský pedagog, filosof a člověk jemného ducha. A také člen družstva Kulturní noviny. Poslední rozloučení s ním se bude konat ve čtvrtek 30. června v 13:15 v obřadní síni brněnského krematoria.

Přestože v posledních desetiletích působil jako vysokoškolský profesor v oblasti filosofie, svou profesní cestu započal Jaroslav Hroch jako učitel.  Byl sice absolventem studia filosofie, ale předtím i aprobovaným češtinářem a angličtinářem. Zvláště ... více »

Kultura a umění Kultura

Originální obrazivost usazená ve věcnosti

Karel Rossí: Pavouk nebeský, olej na plátně, 2016. Foto: Jan Dočekal

Pozvánka na výstavu, kterou můžete v Křížovicích na Vysočině navštívit do 6. července.

Dvacet nových děl vystavuje letos jednašedesátiletý malíř Karel Rossí v soukromé rustikální Galerii z ruky v Křížovicích (okres Brno-venkov). Autor působí v Bystřici nad Pernštejnem, tedy natolik blízko Křížovic, že by tam pomyslně kamenem dohodil ... více »

Dokument Média

Projekt Redaktor úspěšný!

Minulý týden jsme uzavřeli kampaň, jejímž cílem bylo získat prostředky pro jednoho redaktora na druhou polovinu roku 2016. Cílová částka byla 59 400 Kč a na náš účet dorazilo 58 500 Kč. Tuto sumu jsme již schopni doplnit z našich prostředků na cílovou částku, takže kampaň byla úspěšná! Děkujeme všem, kteří nás podpořili a dali nám šanci rozvíjet dále Kulturní noviny. Budeme se snažit.

... více »

Poezie Kultura

Aforismus 66

Text aforismu na pražské stavbě Zlatý Anděl

Text Franze Kafky, který je známý mnoha dnešním Pražanům, pojednává o konečné nemožnosti odchodu odkudkoliv.

Je svobodným a zajištěným občanem země, neboť je připoután k řetězu, který je dost dlouhý, aby mu zpřístupnil všechny okrsky země, ale přece pouze tak dlouhý, že ho nic nemůže vytrhnout z hranic země. Zároveň je však také svobodným a zajištěným obča ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: První láska

Ivan Šiškin: Smíšený les

Povídka Ivana Bunina (1870–1953) v překladu Jana Zábrany.

Léto, statek v lesnatém kraji v západním Rusku. Leje jako z konve už od samého rána, svěží déšť bez přestání šumí na prkenné střeše. Ve ztichlém domě panuje šero a nuda, na stropě spí mouchy. Mokré stromy v sadu se odevzdané sklánějí pod sítí padají ... více »

Fejeton Domov

Ostrov

Obrázek nebo fotografie#17402

Fejeton o ostrovech.

V parku před naším domem jsem potkal malou sousedku, o níž jsem na tomto místě kdysi psal ve fejetonu Interview . Šla se svou maminkou a spící sestřičkou, která se vezla v kočárku, dlouhou tichou ulicí, jíž tropické teploty těchto dnů dodávaly zvlá ... více »