Čtrnáctideník Kulturní noviny

46. číslo pondělí 14. 11. 2016

Téma Zahraničí

Pozlátkový svět odchází – a zvolení Trumpa to do značné míry zosobňuje (1. část)

Obrázek nebo fotografie#18494

První část rozhovoru redaktora Kulturních novin s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou o prezidentské volbě v USA, sílící sociální nerovnosti, a „majdanizaci“ a fašizaci demokracie.

Ze svých žákovských let u mistra českého rozhovoru A. J. Liehma jsem si zapamatoval jeho oblíbenou větu, kterou často opakoval: „Den před 20. srpnem 1968 nikdo nečekal, že přijdou.“ Čekala jste, že bude americkým prezidentem zvolen Donald Trump? Teď ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Den washingtonského neklidu

Zaměstnanci Bílého domu vítají Donalda Trumpa

Reportáž ze dne zvolení Donalda Trumpa, zakončená malou politickou prognózou, od našeho zpravodaje v hlavním městě USA, washingtonského kulturního diplomata a vášnivého pěšího chodce.

Minulé úterý byl volební den. Šel jsem vpodvečer ze svého ateliéru na Dupont Circle , což je náměstí, které leží asi dva kilometry od Bílého domu, pěšky domů. Celou cestu, trvající zhruba dvacet minut, jsem potkával hloučky mladých lidí jdoucích na ... více »

Komentář Zahraničí

Nebojím se prezidenta Trumpa aneb Kdopak by se slona bál

Obrázek nebo fotografie#18505

Proč nejsem po zvolení nového amerického prezidenta pesimistou.

Nebojím se prezidenta Trumpa, protože věřím v demokracii. Opravdu je to svým způsobem předmět víry, i když jako křesťan bych spíše řekl světonázoru. Empirie není úplně jednoznačná, to dobře vím, ale jsem prostě přesvědčen, že se všeobecným rovným vo ... více »

Společnost a politika Politika

Sláva národů. Úvod do apokalyptické etnologie (2. část)

Složitý systém lidských eónů ve formě mayského kalendáře. Foto Tomáš Koloc

Esej, který pohlíží na etnologii skrze řecké termíny poslední biblické knihy.

Čtyři druhy lidského společenství, vyjádřené řeckými slovy ethnos, fylé, laos a glóssa, se mezi sebou na úsvitu lidských dějin shodovaly – kultura, do které člověk náležel, byla tvořena lidmi, s nimiž byl fyzicky příbuzný, s nimiž pěstoval tytéž ide ... více »

Kultura a umění Kultura

Zemřel „malý Žid, jenž napsal Bibli“

Obrázek nebo fotografie#18497

Dozpíval Leonard Cohen, jeden z největších písničkářů posledních padesáti let. V jeho písních nalezneme vedle naléhavých milostných výpovědí i nepřetržité hluboce religiózní vyjadřování a životní zakotvenost v židovské tradici. Vedle Suzanne i Hallelujah.

Zatímco umění dřívějších století bylo do značné míry spojeno s náboženskou mystikou, novodobá populární kultura přeje spíš tématům typu prvoplánové erotiky a různých konzumních lákadel. V nyní uzavřeném díle Leonarda Cohena (21. 9. 1934 – 7. 11. 201 ... více »

Kultura a umění Kultura

Jistoty Chiharu Shioty

Foto autor

Japonská tvůrkyně oslovuje svými instalacemi emoce a imaginaci diváka. Efemérnost síťovité materie evokuje potřebu ukotvení ve vlastním prožívání, v pociťovaných hodnotách, jež jsou nakonec naší jedinou jistotou.

O víkendu skončila v berlínské Gallerie Blain Southern výstava Uncertain Journey japonské umělkyně Chiharu Shioty (1972). Ústřední stejnojmenná instalace v přízemí galerie sestává z šesti černých člunů, z nichž jako by pučela třicetimetrová pavuči ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Důvěrný archiv

Obrázek nebo fotografie#18447

Politické vzpomínky Ladislava Feierabenda, předválečného družstevního činovníka a ministra pomnichovské, protektorátní a od roku 1940 londýnské exilové vlády, patří  k cenným dokumentům pohnuté doby. Probleskuje jimi i mimořádná osobnost autora, který ani  v nejtěžších chvílích  neztratil morální integritu – a glanc.

Prezidiální šéf inž. Mazanec mně oznámil, že gestapo obsadilo dva odbory ministerstva zemědělství, Státní lesy a statky a Pozemkový úřad. Máme prý také mnoho černých uniforem v budově. Nařídil jsem prezidiálnímu šéfovi, aby dal spálit důvěrný archiv ... více »

Poezie Dokumenty

Pravnučka

Foto Tomáš Koloc

Báseň bulharské autorky Stanky Penčevové.

Kara Tanase, černý bohatýre, Se zlatou výšivkou a černým knírem – Jaképak jmění, talent a tak dál… To tys mi přece všechno odkázal.   Kara Tanase, ty zbojníku černý! Tvůj starý dům je dávno rozbořený, jen hroby rodu hledí na stráně od mrtvé vsi, tam ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Racionalita, nenávist a politika nás nezachrání

Foto z videozáznamu poselství

„Autobus, o němž jsme v 90. letech věřili, že nás vezme do krásného zítřka, nepřijel.“ Jediný překlad audiovizuálního poselství nositelky Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015, které pořídila pro zářijový kongres slovenských spisovatelů.

Jsem ráda, že jsme se tu dnes spolu všichni sešli a že máme o čem mluvit. Svět kolem nás se totiž stal nesrozumitelným. Řekla bych, že nevraživost se stala absolutní. Nenávist je normální forma bytí. Nevím, jak je tomu na jiných místech, ale v Rusku ... více »