Čtrnáctideník Kulturní noviny

42. číslo pondělí 17. 10. 2016

Téma Domov

Z domova bez domova...

Foto Tomáš Koloc

Pouč(e)ná reportáž z noclehárny pro lidi bez domova.

Chápete vůbec, co to znamená, když člověk nemá vůbec kam jít?" (Piják Marmeladov v románu F. N. Dostojevského Zločin a trest) Stmívá se. Výstavná budova městského domu pro lidi bez domova od známého architekta svítí do tmy. Jeden z mých budoucích k ... více »

Společnost a politika Média

Kulturní noviny před schůzí aneb stručná bilance 2016

Obrázek nebo fotografie#18255

První družstevní médium v české historii má za sebou další rok existence, a to již sedmý. Na počátku stálo nadšení a idealismus zakládajících členů, dnes stavíme na realismu a postupném budování čtenářské a autorské komunity. Naše existence je již plně odvozena od čtenářů – díky za dosavadní podporu! A neustávejte, prosím.

1. Přípravná fáze: podzim 2009 – červen 2011 V době od zakládající schůze dne 10. října 2009 do června 2011 jsme vydali tři tištěná ukázková čísla a snažili se rozšiřovat a konsolidovat členstvo, abychom vytvořili kapitálový základ pro další postup ... více »

Společnost a politika Politika

Pobřeží kocoviny aneb k proběhlým krajským a senátním volbám

Obrázek nebo fotografie#18257

Zdá se, že z výsledků krajských voleb má málokdo radost, ale hodně lidí je komentuje. Autor se přidává a proběhlé volby – i za pomoci některých čísel – shrnuje několika postřehy.

Začal bych u nízké volební účasti. Třicet čtyři procent věru není mnoho. To ale neznamená, že demokracie v ČR je v krizi. Mám za to, že příčina je jinde – voliči se prostě s existencí Senátu ani krajských zastupitelstev vnitřně nesmířili a nepovažuj ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Nedožitá sedmdesátka Sonnyho Halase

Sonny Halas. Foto S. Chlup (2006)

Umělec, bohém a promovaný člověk (tak si sám říkal), jehož málem zapomenuté pozoruhodné dílo se stále více stává předmětem zájmu i odborné veřejnosti, bude u příležitosti svých nedožitých sedmdesátých narozenin (13. října 1946) připomenut nejen výstavou koláží, ale i fotografickou dokumentací svých akcí, která se představí v tišnovské Galerii Jamborův dům od 22. října 2016.

Není náhodou, že zmiňovaná výroční výstava Miloslava Sonnyho Halase se uskuteční právě v Tišnově, protože Tišnov a vůbec Tišnovsko v jeho životě hrály velkou roli. Iniciační dětská i školní léta prožil v Drahoníně na Tišnovsku a jako milovník krás p ... více »

Kultura a umění Kultura

Polibek je zkratka modlitby

Obrázek nebo fotografie#18247

Dušan Dušek se ve svém povídkovém triptychu zamýšlí nad tenkou hranicí mezi uměním a neuměním a zároveň spojuje vážné osobní bilancování se svérázným plebejským humorem.

Ačkoli Dušan Dušek již oslavil sedmdesátku, stále má jeho styl psaní v sobě cosi z věčného chlapectví, trochu uličnického, trochu neohrabaného a trochu fantazírujícího, čímž nás před tolika lety okouzlil film Ružové sny , který natočil podle Duškov ... více »

Kultura a umění Kultura

Myšlenky z ústraní: Jazykový sešup

Jako epištoly posílá svým přátelům známý brněnský básník, publicista a nakladatel rozličné osobně laděné úvahy na časová i nadčasová témata. S jeho svolením některé z nich zprostředkováváme i našim čtenářům, neboť obsah i forma těchto úvah překračují původně zamýšlené určení.

Vím, že ve světle volebních a jiných dnešním politických „událostí“ se toto bude zdát jako efemerida, nicotnost, pro toho však, kdo se celý život zabývá Slovem, nebo chcete-li – literaturou, je toto věc nanejvýš významná: totiž prznění našeho jazyka ... více »

Poezie Kultura

Dáma v myšlenkách

Foto Tomáš Koloc

Krátká báseň v próze z pera mexického autora Juana Josého Arreoly, který v ní už v roce 1962 popsal pocity části staromládenecké „generace singles“ jednadvacátého století.

Ta ti vyhovuje – dáma v myšlenkách. Není třeba žádat o souhlas či dvořit se. Stačí občasné pozorné a zanícené rozjímání. Vezmi nějakou stejnorodou a oslňující látku, jakoukoli ženu (nejraději mladou a krásnou) a umísti ji ve své hlavě. Neposlouchej, ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Příběh o Bohu

Obrázek nebo fotografie#18278

Ukázka z knihy Dušana Duška Věta holá o lásce, recenzované v tomto čísle Kulturních novin.

Tak poslouchej, co se mi stalo. Moje dítě nechtělo jíst. Tak jsem mu to dal příkazem a šel jsem na balkon kouřit. Prcek volal, že mám zavřít dveře, protože mu je zima. Nové balkonové dveře se však stále otvírají, proto jsem mu řekl, ať je zavře sám ... více »

Fejeton Zahraničí

Dopis příteli: O válkách v dálkách

Bombardování Wonsanu za korejské války. Foto National Archives and Records Administration

Náš zlínský přispěvatel a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin.

Ve Zlíně 3. října 2016 Milý Jiří, tak jako většinu i mě velice irituje situace v Sýrii. Z našich oficiálních médií se dozvídám, kterak Rusové bombardují humanitární kolony, jak Američané omylem vraždí assadovce, kolik tamních umírněných opozičníků s ... více »