Čtrnáctideník Kulturní noviny

23. číslo pondělí 6. 6. 2016

Téma Domov

Cesta do hlubin megastóru

Foto Tomáš Koloc

Reportáž o svatyni konzumu a jejích obětnících.

S kartičkou od zaměstnanecké agentury se na šestou vydávám na kole do práce. Zářivě žlutá budova megastóru poskytuje v zešeřelém podzimním ránu bloudícím spolehlivé vodítko. Příkop před budovou je zaplněný koly, z nichž některá nejsou ani zamčená; j ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Identity Aleny Wagnerové

Alena Wagnerová. Foto Ota Nepilý, 2012

Spisovatelka a publicistka, jež svůj život i práci rozložila mezi české a německé prostředí, nedávno oslavila kulaté jubileum a my jsme využili možnosti položit jí několik svého druhu bilančních otázek. Jedinečnost životní perspektivy Aleny Wagnerové je na stránkách Kulturních novin umocněna faktem, že  jubilantka je od prvních chvil spjata i s ideou našeho družstevního listu.

Alena Wagnerová je rodilá Brňanka. Narodila se 18. května roku 1936 do evangelické rodiny a od raného mládí se stýkala se svými literárně zaměřenými vrstevníky v Brně i v Praze, pozdější skupinou Šestatřicátníci. Vždy jí byla blízká sociální témata, ... více »

Dokument

Projekt Redaktor

Šéfredaktor Kulturních novin vyhlašuje projekt, jehož cílem je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média a k získání redaktora na stálý úvazek. Máme už i tip na kolegu, který se osvědčil. Pojďme se spojit a získat jej.

Kulturní noviny jsou výsledkem svépomoci. Jejich obsah tvoří autoři a redaktoři bezplatně jako službu ideji mít nezávislé občanské politicko-kulturní médium. Minimální měsíční rozpočet, na který nám průběžně přispívají naši čtenáři, pokrývá rutinní ... více »

Společnost a politika Věda

Chaos a řád

Dva zdánlivě neslučitelné pojmy v současném chápání tvoří smysluplný celek, jenž pomáhá pochopit nepředvídatelnost životních dějů a pozdvihnout se nad striktně deterministické pojetí světa. Znamená to též vzdát se iluze o možnosti absolutního „řízení světa“.

Již staří Řekové byli nezvratně přesvědčeni, že jejich Kosmos (neboli Řád) povstal z chaosu a že se vše, co je součástí řádu, opět do chaosu navrací. Současné vědecké pojetí chaosu míní ovšem něco zcela jiného než naprostý nepořádek a zmatek. Teori ... více »

Kultura a umění Kultura

Láska, čára, propaganda

Obrázek nebo fotografie#17235

Recenze filmů Láska, soudruhu! a Jak jsme hráli čáru s přihlédnutím k faktickým historickým reáliím 60. let 20. století.

V posledních dnech jsem zhlédnul dva filmy reflektující 60. léta v socialistickém Československu; příběh zájezdu československé jazzové kapely do Finska Láska, soudruhu! a film o rodině rozdělené mezi ČSSR a Rakouskem Jak jsme hráli čáru . Pokud ... více »

Kultura a umění Kultura

Zbláznit se v New Yorku

Obrázek nebo fotografie#17229

Americký spisovatel Ned Vizzini se ve své próze věnuje aktuálnímu tématu, jakým je nárůst psychických onemocnění mezi mladistvými.

Román Neda Vizziniho Téměř směšná story se hned po svém vydání roku 2006 stal bestsellerem, v roce 2010 byl podle něj natočen hvězdně obsazený film, v české distribuci promítaný pod názvem Něco jako komedie. Kniha je zpovědí patnáctiletého Craiga ... více »

Poezie Kultura

Menton

Obrázek nebo fotografie#17222

Jak se vyrovnat s českou realitou? Zkuste vyjet do ciziny! (Alespoň za časů Vítězslava Nezvala to pomáhalo.)

Bylo to dopoledne v Mentonu u stařičkého kostelíka na dvoře vetešnických fantómů snad to byl dvorek kostelníka rozloučil jsem se s kouzly Francie kde má všechno půvab skutečnosti a hodinové rafije mně připomněly vrať se dosti dosti malíři pl ... více »

Fejeton Kultura

Nová Odysseia

Fotografie z osobniho alba Nikose Paschalidise

Jeden příběh z eposu v originále i v českém překladu

Αναμνησεις του Νίκου Πασχαλίδη Προς το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου Μετανάστευσε στη Γιουγκοσλαβία, η πρώτη ομάδα των παιδιών ανταρτων στη πολη Μπούλκες, Νόβι Σαντ. Ήταν τότε οκτώ χρονών. Aργότερα μεταφέρονται με τρενα απο τη Ρουμανία κα ... více »