Čtrnáctideník Kulturní noviny

48. číslo pondělí 28. 11. 2016

Téma Domov

Aby se kostelník mohl stát prorokem, musejí padat chrámy

Foto archiv Ondřeje Macla

Rozhovor s Ondřejem Maclem (1989), vystudovaným sociálním pracovníkem, literárním teoretikem a publicistou (mj. A2, Kulturní noviny, Deník Referendum a Tvar) – a dnes už i životním praktikem, který poznal svět, pracuje jako asistent postižených a zároveň opět studuje, tentokrát Katedru autorské tvorby a pedagogiky DAMU pod vedením legendárního profesora Ivana Vyskočila.

TK: Známe se už deset let. Seznámili jsme se, když jsi kdysi, ještě jako gymnazista, zaslal do naší soutěže O Cenu Hradeckého Škrabáka svou báseň Mše pro beránka, již jsme na udílení cen oné soutěže nazkoušeli a v nevalné úrovni veřejně odrecitova ... více »

Společnost a politika Domov

Poznámka k respektu, toleranci a liberalismu

Foto Tomáš Koloc

Po návštěvě Miloše Zemana na Rhodu jsem napsal komentář, který jsem nakonec úplně nedokončil. Je možná příliš naivní a příliš patetický, nicméně je v něm pár tezí, které pro sebe považuji za důležité, a tak ho zveřejňuji s určitou nadějí, že pomůže daná témata ujasnit.

2. října 2016: Projevme v tuto chvíli vůči Miloši Zemanovi shovívavost a nevěnujme se věcné správnosti některých jeho vět. Podívejme se na jeho projev na Rhodu z větší perspektivy. Domnívám se totiž, že připomíná v českém prostředí poměrně důležitou ... více »

Společnost a politika Domov

Daně jako nástroj aneb o peníze jde až na druhém místě

Foto Tomáš Koloc

Všechny státy na světě se snaží naplnit erární kasu. Ty demokratické a rozumné to dělají nejen proto, aby zabezpečily funkce státu, ale také proto, aby prostřednictvím daní ovlivňovaly veřejné dění. Proč? No, prostě proto, že je to rychlejší a méně bolestivé než pomocí zákonů. Podívejme se, kde daně pomáhají a kde by ještě mohly pomoci.

Tabáčnické firmy pochopitelně mlží, když říkají, že jim zákaz kouření v hospodách až tak nevadí, že mnohem citelněji je poškozuje zdanění cigaret. I tak je však zřejmé, že speciální daně uvalené na cigarety a tabákové výrobky skutečně snižují prodej ... více »

Společnost a politika Politika

Sláva národů. Úvod do apokalyptické etnologie (4. část)

Foto Tomáš Koloc

Esej, který pohlíží na etnologii skrze řecké termíny poslední biblické knihy.

Uvědomili jsme si, jak na sebe vzájemně působí naše osobnost a naše tělesná, kulturní, jazyková a ideová skupinová příslušnost, i jak se tyto jednotlivé druhy působení mění v závislosti na velikosti skupiny. Hovořili jsme rovněž o nebezpečích, která ... více »

Kultura a umění Kultura

Luštění skrytých zpráv pro začátečníky aneb Óda na Mirky Spáčilové

Foto Tomáš Koloc

Recenze dnešních recenzí.

Často slyším, že současná populární kultura, ať už slovesná, nebo vizuální, je příliš doslovná, důsledkem čehož moderní publikum ztratilo schopnost číst mezi řádky. Porovnáme-li se se svými předky několik set let nazpět, vyznívá to pro nás skutečně ... více »

Poezie Kultura

Když zhaslo slunce

Foto Tomáš Koloc

Pár veršů přesně pro tyto dny od Ivana Wernische.

Když zhaslo slunce, bylo ještě líp. Všemožným chlastem jsme se nalili, chodili jsme a žvanili, chrastilo listí, hulilo se z lip, pod kterejma se pálily nějaký hadry a nějaký kosti. Blábolily se pitomosti a vonělo to koncem léta. Zmejlili jsm ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Čert nad čerta

Foto Tomáš Koloc

Poučná legenda z valašské vesnice Pozděchova.

Víte-i, že v Pozděchově majú peklo? Praví sa tak roklině kúsek od obrázku Na Bařince. A raz sa v dědine objevili aj čerti. To bylo tak: Byla v Pozděchově jedna vdova, žila enom s cérkú, desetiletú děvčicú. Peněz neměly, věru, veliký krajíc si nemohl ... více »

Fejeton Domov

Týden neklidu

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o jednom týdnu a Měsíci.

Ve Zlíně, začátkem listopadu, ještě před Trumpem…   Milý Jiří, minulý týden jsem měl poměrně neklidný, i když pondělí začalo naprosto běžně: Každoranní lesní procházkou se psem, a tedy i sběrem václavek, rudočechratek, opěněk a jiné podzimní šepledě ... více »