Čtrnáctideník Kulturní noviny

16. číslo pondělí 18. 4. 2016

Téma Politika

Korupce

Obrázek nebo fotografie#16823

Přestože je korupce v tuzemsku jedním z výrazných průvodních jevů polistopadového vývoje, po teoretické stránce jí doposud nebyla věnována příliš intenzívní pozornost. Kniha Korupce v komunistickém režimu a v průběhu postkomunistické transformace je uceleným příspěvkem k této problematice.

Kniha Vladimíra Naxery je výsledkem několikaletého výzkumu korupčních jevů a snaží se nejen teoreticky vymezit pojem korupce, ale také pátrat po jejích příčinách a porovnat formy její existence ve dvou odlišných prostředích – v prostředí nedemokrati ... více »

Společnost a politika Politika,Vzdělávání

Třikrát v opozici vůči českým masmédiím

Obrázek nebo fotografie#16820

Autorova krátká zamyšlení na téma exodu iráckých křesťanů, integrace českých Romů a smysluplnosti školské inkluze.

Případ ukazuje, jak neumíme odlišovat podstatné a nedůležité. Dva tucty uprchlíků, kteří se rozhodli nezůstat a odjet, plní už druhý týden stránky novin, otvíráky zpravodajských relací rozhlasů a televizí, jakož i twitter ministra Chovance. Všechno ... více »

Dokument

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku - občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! - Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete ... více »

Kultura a umění Kultura

Poezie je mostem a nadějí

V cyklu Na strunách naděje představí Divadlo hudby a poezie Agadir ve spolupráci s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu 21. dubna v Brně ve druhém dílu cyklu Tisíc a jeden den – Tisíc a jeden sen čtyři íránské básnířky, jež nepřízeň osudu vyhnala z vlasti. Jde o pokračování pořadu, v němž vystoupila nedávno básnířka Bita Malakuti, které jsou především věnovány následující řádky.

Čtyři básnířky, Sheema Kalbasí, Shirin Razavian, Mahboubeh Shadzí a Roya Hakakian, jejichž tvorba vyšla v antologii Než skončí nekonečno v překladu Radka Hasalíka, mají něco společného – všechny musely opustit svou vlast a všechny musí čelit těžko ... více »

Kultura a umění Kultura

U kamene polednice

Róža Domašcyna. Foto www.sorbenland.info

Městská knihovna Varnsdorf soustavnou ediční činností ojedinělým způsobem přibližuje svět lužickosrbské literatury a kultury. Ve vícevrstevné knize Druhé světy Róži Domašcyny se setkáme s tradicemi, současnou tvorbou i palčivými otázkami po budoucnosti lužickosrbského jazyka a etnika.

K základním a respektovaným pravidlům recenze patří všímat si především literární kvality recenzované knihy. Co je navíc, je sekundární. Ovšem kniha lužickosrbské autorky Róži Domašcyny Druhé světy si ono navíc přímo vyžaduje. Vyvolává totiž otá ... více »

Poezie Dokumenty

Hostina kanibalů

Už nevím sám jak jsem se octl ve školním kabinetě. Foto Centrum Bohuslava Martinů

Jarní milostná báseň Konstantina Biebla.

Nezapomenu nikdy na první kanibalskou hostinu to bylo v horkém létě vyšel jsem na chodbu měli jsme latinu už nevím sám jak jsem se octl ve školním kabinetě sám s holokrkým supem a naježenými zvířaty jež vycenila svůj bílý chrup nad ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Jak jsme zabili jelena

Obrázek nebo fotografie#16818

Úryvek z chystané knihy mongolsko-české grafičky, spisovatelky a překladatelky Guamaral Darkhanbaatar, v níž popisuje život malého chlapce v Mongolsku na přelomu 70. a 80. let.

Když začaly prázdniny, odstěhovali jsme se zpátky do rodného kraje. To léto jsme se usídlili v Zavkhan u řeky Nariin. Když nad tím tak přemýšlím, tenkrát mi vše připadalo nové a zajímavé. Nejspíš to bylo tím, že jsem byl malý. Každý den byl pro m ... více »

Fejeton Domov

Litanie

Obraz: E. Russo, foto. T. Koloc

Fejeton-báseň k 72. výročí likvidace rodinného tábora v Osvětimi.

Žebráku Weissi, který jsi mě vždycky štval svým natahováním rukou na schodech chrámu, vrať se!   Manželko Sylvie, kterou jsem poslední léta nesnášel a podváděl ji se svou sekretářkou, vrať se!   Dcero Rozálie, kterou jsem vydědil, protože si vzala t ... více »