Čtrnáctideník Kulturní noviny

45. číslo pondělí 7. 11. 2016

Téma Zahraničí

Z pomoci italského státu zbyla jen slova; lidé v oblasti zemětřesení si pomáhají navzájem

Zvonice ve zničené obci Visso po říjnovém zemětřesení. Foto Lucia de Luna

Rozhovor našeho redaktora s jeho přítelkyní Isabellou Popani, italskou překladatelkou a terapeutkou v oblasti krizových situací, jež žije jen několik desítek kilometrů od epicentra ničivých zemětřesení, které postihly její domov letos v srpnu a znovu na konci října.

Žiješ ve středovýchodní Itálii, v Marche, stejném regionu a méně než 100 kilometrů od míst, které byly před týdnem nejvíc postiženy ničivým zemětřesením, jež dosáhlo sedmi z deseti stupňů Richterovy škály a bylo vnímatelné po celé Itálii. Jak jsi je ... více »

Společnost a politika Věda

Sláva národů: Úvod do apokalyptické etnologie (1. část)

Pieter Brueghel: Babylónská věž

Esej, který pohlíží na etnologii skrze řecké termíny poslední biblické knihy.

To město nepotřebuje ani slunce ani měsíc, aby mělo světlo: září nad ním sláva Boží a jeho světlem je Beránek. Národy budou žít v jeho světle; králové světa mu odevzdají svou slávu. Jeho brány zůstanou otevřeny, protože stále trvá den, a noci tam už ... více »

Kultura a umění Kultura

A co to má co dělat se mnou?

Recenze knihy, která odkrývá tíhu minulosti a její dlouho nerozpoznané následky. Současně autor, žijící v současném světě bez akutních existenciálních hrozeb, sám sobě a také nám ostatním nastavuje zrcadlo a nebojí se ptát, jak by se zachoval, kdyby…

„A co to má co dělat se mnou?“ To je otázka, kterou si klade autor a zároveň hrdina příběhu, novinář a Švýcar maďarského původu, když mu kolegyně v práci náhle předloží novinový článek o jeho pratetě, hraběnce, která byla údajně strůjkyní masakru st ... více »

Poezie Kultura

Mrtví už vůbec nevědí, proč zemřeli

Obrázek nebo fotografie#18439

Dušičkový čas vyvolává vzpomínky na ty, kdo už jakoby byli mrtví, i na ty kdo byli zabiti v nesmyslných válkách. Řecký básník Jannis Ritsos o nich napsal několik dobře mířených veršů.

Ne, ne, nevyvěšuj vlajku, to nejsme my, kdo oslavují: Zavři dveře, zavři okno. Nemohu ani vidět toho červeného koně s uťatou nohou, jak se pase na žlutém poli. Kdykoli na náměstí udeří do bubnů, vyskočí, zdvihne hlavu, naježí hřívu - nemůže se rozbě ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Zvyšovat životní úroveň

Obrázek nebo fotografie#18362

Sal Paradise, vypravěč Kerouacovy knihy Na cestě, poznal v životě různé lidi a různá místa. Takto vzpomíná na doby, kdy s kamarádem Remim Boncoeurem pracovali jako ostraha v dělnické ubytovně na předměstí San Franciska.

Bydleli tu hlavně stavební dělníci, které posílali dočasně za prací do zámoří. Ti, kteří prošli schválením, zůstávali tady a čekali na svou loď. Většina z nich měla jet až na Okinawu. Hodně z nich před něčím prchalo – nejčastěji před policií. Byli t ... více »

Fejeton Zahraničí,Kultura

O poslední cestě v zemi magického realismu

A když bylo před kostelem..., v departementu Antioquia, Kolumbie. Foto Matěj Ptaszek

U příležitosti nedávného Svátku zesnulých neboli Dušiček přinášíme pohled do duchovní reality země, kde se duše bere vážně, do Kolumbie.

„A když bylo před kostelem, hádala se duše z tělem...“ Vzpomněl jsem si na text této krásné prastaré lidové písničky, když jsem v jednom kolumbijském městečku spatřil zajímavý výjev. Před místním kostelem stála rakev s nebožtíkem. U rakve pokorně če ... více »

Fejeton Domov

Dopis příteli: O válkách, podruzích a přidruženostech

Fejeton o soudruzích a soudružkách, podruzích a podružkách, a Vietnamcích.

Ve Zlíně ještě před 28. říjnem 201Milý Jiří, přítel básník Franta H., RNDr. a vyučený kuchař, je člověk velice sečtělý. Dovede hodiny vyprávět na téma výskytu slepičího moru na Moravě v roce tři pět, resp. v kterých všech podnicích je zaháčkován Bab ... více »