Čtrnáctideník Kulturní noviny

14. číslo pondělí 4. 4. 2016

Téma Zahraničí

S motykou a Pánem Bohem: Víc než jen etnologie

Michal Pavlásek a Josefa Klepáčková. Foto archiv autora

Do vesnice v srbském Banátu dorazí jednoho nevlídného listopadového večera mladý student etnologie z Brna. Unaven po pěším putování a složitém hledání svého cíle začíná uvažovat o tom, zda neměl raději studovat více kabinetní obor. Záhy se však ukazuje, že je tam, kde má být, a začíná badatelský příběh, který skončí inspirativní knihou s literárním přesahem. Nejenom o Češích v jedné vesnici v Srbsku.

Názvem svého článku nechci říci, že by „pouhá“ etnologie byla něco méněcenného. Spíše se snažím naznačit rozdíl mezi tradičně pěstovaným oborem, jehož modelovým případem je „zaměstnání“ s odděleným časem pro oddech, rodinu a koníčky, a na druhé stra ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Proč se to nepovedlo

Obrázek nebo fotografie#16713

Loni v listopadu schválila česká vláda nový státní integrační program, jenž v rozporu se zvyklostmi i praxí zavedených demokracií ponechává integraci příchozích, kteří chtějí žít v naší zemi, zcela na bedrech nestátních organizací, aniž by jim v jejich činnosti poskytl dostatečnou systémovou podporu. Tuto osobní reflexi, která je reakcí na aktuální pozastavení projektu imigrace 153 křesťanských uprchlíků z Iráku ministrem vnitra ČR, napsal jeden ze zakladatelů Nadačního fondu Generace 21, subjektu, který se stal praktickým vykonavatelem záchrany uprchlíků na území Moravy.

Prvního dubna 2016 pozastavil ministr vnitra Chovanec projekt Generace 21 na záchranu 153 iráckých křesťanů. Stalo se to v okamžiku, kdy 33 z dosavadních 89 přicestovavších Iráčanů stáhlo svou žádost o udělení azylu. A je celkem logické, že jejich r ... více »

Dokument

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16721

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku - občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! - Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete ... více »

Poezie Dokumenty

Gustav Erhart

Marc Chagall: Já a vesnice

Ukázky z nově vydané knihy básní Gustava Erharta, která je Tipem tohoto čísla.

Doznání Vzpomínám málo nerad a když tak většinou jen věci nepodstatné Však s urputností starce   Eskalátor   Živé strach zmaru popohání od večera až do svítání od svítání až do večera od dneška k zítřku stejně jak včera V kružnici věčný ort ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Jan Lacina

Obrázek nebo fotografie#16709

Následující ukázky jsou z knihy Jana Laciny Kousíček modré, vydané nakladatelstvím Sursum 2015, kterou ilustroval Jan Steklík.

Různí lidé vstupují do našeho života různě. Paní B. vtrhla se smetákem, hadrem a kbelíkem. „Uhnite mně kósek. Já vám to trocho vepucujo!“ Pokorně jsem opustil svoji pracovnu, kterou již delší dobu označovali vedoucí činitelé ústavu za noru. Když jse ... více »

Fejeton Domov

Jaro

Obrázek nebo fotografie#16712

Fejeton o tom, že na svatého Jiří vylézají pupeny, srnky, kačeny, kočky, manželky, synové, hadi a štíři.

I u nás poznávám blížící se jaro podle ubývajících zásob nařezaného dříví. Srnka, která nás na zahradě celou zimu navštěvuje, už chodí až ke dveřím a netuší, že ji pozorujeme. Manželka zvolá mohutným hlasem a bez jakékoli úcty ke klasifikaci druhů ... více »