Čtrnáctideník Kulturní noviny

9. číslo pondělí 29. 2. 2016

Téma Zahraničí,Politika

Kdyby EU dala procento toho, co vynakládá na migraci, bojujícím Kurdům, problém s Islámským státem by byl vyřešen

Yekta Uzunoglu. Foto autor

Rozhovor s Yektou Uzunoglu, lékařem, překladatelem, vydavatelem a celoživotním bojovníkem za práva svého národa, který je v současné době jedinou efektivní silou v boji proti Islámskému státu. Jde o vzpomínky člověka, který větší část svého života prožil v Evropě, ale díky svým kořenům na Blízkém východě do ní přináší odlišnou životní zkušenost a v lecčem jiný pohled na dějinnou realitu, než jak ji známe z našich škol a většinových médií.

Ačkoli Češi bývali solidními znalci zeměpisu a etnografie, je možné, že někteří čtenáři budou při vyslovení pojmů Kurdové a Kurdistán zmateni. Mohl byste stručně představit svůj národ a svou rodnou zem – její historii a současnost? V čem se podle vá ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

Svědomí versus zkušenost

Foto: Délmagyarország/Schmidt Andrea

Evropský kontinent má velké a hrůzné zkušenosti s pohybem skupin lidí, k nimž se žádný stát nechtěl přihlásit. Jejich cesta až příliš často končila pogromy a násilím, zpočátku na samotných putujících, později i uvnitř jednotlivých společností. Obdobně platí i dnes: Je naivní si myslet, že stačí zavřít dveře před přicházející chudobou.

Tak zvaná uprchlická krize je v českém prostředí chápána především jako morální problém, jako otázka svědomí. Nechci popírat tento její bezpochyby důležitý aspekt, přesto se domnívám, že by bylo vhodné zdůraznit i její možné zařazení do širšího rámc ... více »

Komentář Domov,Zahraničí

1,50 Kč doma, 5 až 9 korun venku…

Obrázek nebo fotografie#16380

Causerie o tom, co nejvíc ze všeho ožebračuje tuto zemi.

Z České republiky ročně odteče okolo 500 miliard korun, většinou jako „repatriace“ zisků zahraničních společností. Zajímavé je, že se udávají i jiné, vyšší částky (také 700 miliard, nejvyšší zachycený odhad je dokonce 900 miliard, k tomuto podivnému ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Šamanismus v Čechách aneb "velký duch doby" za gramofonem

Jiří Černý v roce 2016. Foto © Ota Nepilý

Šaman je pro mne člověk, který má povědomí o podstatných věcech tohoto světa a dokáže být v kontaktu se svým „kmenem“ a předávat mu získanou moudrost a zkušenosti tak, aby mu byly ku prospěchu a umožnily mu jeho zdravé přežití a další vývoj. Opomenu ... více »

Kultura a umění Kultura

Každý svého překladu strůjcem

Přinášíme reakci autora recenze knížky Pětilibrová bankovka na text překladatele Milana Orálka z KN 8/2016, který byl polemikou s původní recenzí. Tímto textem považujeme výměnu názorů ohledně dotyčné knížky na těchto stránkách za uzavřenou a případné další reakce vítáme na Facebooku.

Reaguji, nerad, na text Milana Orálka v minulém čísle Kulturních novin. Myslím, že takovéto „malé polemičky“ – viz povídka Jaroslava Haška s tímto titulem – nikam nevedou.Především mne zaskočilo, že jsem text Milana Orálka četl až na stránkách Kultu ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Proč jsem se nestal světovým hráčem

Obrázek nebo fotografie#16382

V ukázce, kterou jsme pro vás do tohoto čísla vybrali, Ota Pavel známým neodolatelným bezbranným pohledem svého dětství vypráví (nejen) o tom, čím byl sport v době, kdy býval malý kluk – před druhou světovou válkou a těsně po ní.

Vážení! Vždycky čtu, jak se někdo stal slavným sportovcem, ale málokdy čtu, jak se jím někdo nestal. Což je zrovna můj případ. Také já a hlavně můj tatínek jsme snili o tom, že budu jednou hrát vyšší hokejovou hru, případně mistrovství světa. Jenže ... více »

Fejeton Osobnosti

Kam složit hlavu

Obrázek nebo fotografie#16385

Vzpomínka z dávných dob.

V dávných dobách mých studií na konzervatoři jsem naivně odmítl ubytování na koleji, domnívaje se, že jsou zde potřebnější. Pak jsem prošel školou života a už bych to neudělal. Výsledkem bylo, že jsem v zimě neměl kde spát, procoural jsem celé n ... více »