Čtrnáctideník Kulturní noviny

10. číslo pondělí 7. 3. 2016

Téma Věda

Zkouškou dospělosti našich indoevropských předků bylo nejspíš kradení dobytka

Obrázek nebo fotografie#16451

Rozhovor s doktorem Janem Bičovským z Ústavu srovnávací jazykovědy FF UK nejen o našem společném indoevropském prajazyku, na jehož rekonstrukci spolupracoval a z nějž se vyvinuly jazyky, jimiž dnes mluví více než polovina lidstva. Ale také třeba o životě našich prapředků, kteří jím mluvili.

Kdysi mě uchvátila kniha Milana Machovce Indoevropané v pravlasti. V ní byly ale z indoevropského prajazyka jen střípky, což činilo dojem, že „vývojová babička češtiny“ je zatím jen velmi málo popsaná. Do jaké míry se vám vědcům podařilo tento jazyk ... více »

Společnost a politika Domov

Velká jističová loupež

Foto Tomáš Koloc

Komentář jednoho ze zakladatelů České pirátské strany (a zároveň oficiální stanovisko Pirátů) k návrhu nových tarifů elektrické energie z dílny Energetického regulačního úřadu, které mají vstoupit v platnost od 1. ledna 2017. Text publikujeme, protože dle názoru naší redakce přesně vystihuje sporné a pro občany zjevně nevýhodné aspekty těchto tarifů.

Na konci ledna představil Energetický regulační úřad (ERÚ) nový způsob výpočtu cen elektrické energie pro koncové zákazníky (viz Nová tarifní struktura ). Zásadní změnou pro odběratele budou výrazně vyšší paušální platby za rezervovaný příkon podle ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16481

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku – občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! – Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průbě ... více »

Komentář Domov

Z tepla kavárny se nám chlad ulice dobře soudí, ale…

Obrázek nebo fotografie#16459

Tak trochu jiný recept na léčbu české xenofobie.

Často přemýšlím nad tím, jak je možné, že je česká společnost tak rozdělená, že nad mnoha tématy v zásadě nelze ani otevřít diskusi, protože si prostě vzájemně elementárně nerozumíme. Dnešním příkladem číslo jedna je samozřejmě uprchlická krize. Nem ... více »

Komentář Domov

Svaté desatero neoliberála, jemuž chtějí vzít štědrovečerní hypermarket

Foto Tomáš Koloc

Úvaha nad tím, co nám současné reflexe zákona o omezení otevírací doby velkých prodejen o státních svátcích říkají o stavu naší společnosti.

V parlamentu je znovu na stole zákon o omezení otevírací doby velkých prodejen (typicky řetězců) o státních svátcích. Ač to není zásadní problém dnešní doby, výsledek jednání o tomto zákonu bude důležitým indikátorem vyspělosti naší společnosti. Já ... více »

Kultura a umění Kultura

Nad četbou Michela Houellebecqa (1. část)

Obrázek nebo fotografie#16484

Kontroverzní, provokující, kritizující západní civilizaci, předpovídající ve svém díle dějinná dramata – ať tak či onak, v každém případě autor, který se stal za poslední dvě dekády nepřehlédnutelným světovým literárním fenoménem.

Francouze Michela Houellebecqa (1958), jednoho z nejvýznamnějších evropských spisovatelů současnosti, jistě netřeba dlouze představovat. Pokud na něj čtenář z nějakých důvodů nenarazil již dříve, musel zaznamenat jeho existenci nejpozději na začátku ... více »

Kultura a umění Kultura

Drsná i snová próza z Neapole

V centru Neapole. Foto Armando Mancini

Erri de Luca je autorem prózy Boží hora, kterou se v češtině díky překladu Kateřiny Vinšové knižně představil poprvé. A výborně.

V Itálii jde podle internetu o známého a oceňovaného autora, těžko však do poměrů v italském literárním provozu vidět. Knížek každopádně Erri de Luca (1950) vydává spoustu, především prozaických. Publikoval ale i několik básnických sbírek, píše pro ... více »

Poezie Kultura

Vladimír Šrámek

Hala Rondo. Foto Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Básně ze sbírky Dostihová sezóna pivovarského valacha.

Martinovi chlapi hledí do pořezaných zrcadel sálá chlad činely bouchly o mantinely běží pětispřeží – je čas přepřahat žít nadoraz! počítá se jen čistý čas   jakou velikost? ptal se prodavač pokrčil rameny jak vysoká? obrátil oči v sloup jak šir ... více »

Literární ukázka Věda

Počteníčko: Opice a lidé

Malpa hnědá. Foto Gabriel Giacomozzi da Silva, Wikimedia Commons

Ze vzpomínek někdejšího ředitele pražské zoologické zahrady Zdeňka Veselovského.

Opice, jak dokázaly četné sociologické ankety na celém světě, jsou rozhodně nejpopulárnějšími zvířaty, a máte-li co činit se zoologickou zahradou, ať chcete nebo nechcete, jste pasováni na komedianta s opicemi, jako se to stalo i mně při mnoha urput ... více »

Fejeton Domov

Recenze

Obrázek nebo fotografie#16448

Fejeton o situaci, kdy člověku myšlení padá stále do jedné a téže jamky.

„Nejhlouběj, chudý, vidím…“ Jiří Wolker: U rentgenu  Právě jsem se vrátil z jednoho absolventského koncertu. My královéhradecké kulturymilovné holé zadky máme podobný spolek, jako je známá pražská Holubova letka, jen s tím rozdílem, že nefunguje na ... více »