Čtrnáctideník Kulturní noviny

12. číslo pondělí 21. 3. 2016

Téma Domov

Praha, země, exil: Tři národy v jednom

Obrázek nebo fotografie#16591

Úvaha o světopupkovosti hlavních měst a prospěšnosti pohledu na svou vlast zvenku.

A nemysli jenom na sebe!  Je to nemoc, která sílu a odvahu bere po hrstech. (pohádka O statečném kováři) V dětství jsem na tom byl úplně opačně než většina českých dětí. Vyrostl jsem ve středočeské vesnici, ale protože oba moji rodiče pocházeli z P ... více »

Komentář Ekonomika

Přátelé pana ministra

Foto Tomáš Koloc

Povídání o tom, jak si pták vybudoval své hnízdo.

Jaký je rozdíl mezi konfliktem zájmů, krádeží a korupcí? Setkávám se často s tím, že zatímco krádež/korupci lidé dovedou pojmenovat a jasně odsoudit, konflikt zájmu jim přijde jako neuchopitelný, pomalu právnický termín, něco, co je spíš jakýsi vněj ... více »

Dokument

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16628

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku – občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! – Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průbě ... více »

Kultura a umění Dokumenty

Potřebujeme divadlo?

Foto Tomáš Koloc

Poselství k Mezinárodnímu dni divadla – 27. března 2016.

Potřebujeme divadlo? Táží se tisíce zhrzených divadelníků a miliony znuděných diváků.   K čemu nám je? V této době, kdy jeviště je tak nicotné v porovnání s prostranstvími měst a územími států, na nichž se odehrávají skutečné tragédie v reálném živo ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Po paprsku začaly znít zvony

Hrob Jaroslava Cuhry. Foto David Sedlecký, Wikimedia Commons

Letos byl v České republice Velký pátek opět uznán státním svátkem (zrušen byl v roce 1951). Byť to pro většinu lidí bude jen další den volna, je významné, že se tak stalo.

Před blížícími se Velikonocemi, v sobotu před Květnou nedělí, jsem provázel na hřbitově na Břevnově – vycházka byla zaměřena na zde pohřbené osobnosti více či méně spjaté s katolickou církví. Jednou z nich je Jaroslav Cuhra (1904–1974), veřejnosti n ... více »

Kultura a umění Kultura

Nechat zaznít hlas umlčovaných

Obrázek nebo fotografie#16633

Již delší dobu probíhá v Brně ojedinělá série představení, v nichž se lze setkat s díly pronásledovaných zahraničních autorů. Naposledy zde byla osobně přítomna íránská básnířka Bita Malakuti. Další pořad věnovaný íránské poezii se chystá na 21. dubna.

Jsou činnosti, které nám probíhají před očima, ale jejichž dopad si vždycky neuvědomujeme. Když brněnské Divadlo hudby a poezie Agadir v roce 2013 domluvilo s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu v Praze spolupráci, nikdo netušil, jak se celá zále ... více »

Společnost a politika Věda

První průchozí trasy člověka Homo sapiens Evropou

Ilustrativní mapa Evropy s naznačenými prvními cestami-zdroj-archiv KN

Poznatky moderní biologie ve spojení s archeologickými zjištěními umožňují vytvářet hypotézy o směrech migrace dávných lidí z místa jejich hypotetického původu v Africe.

Poznatky dříve nemožné, totiž využití DNA, v posledních letech přináší i pro stibologii (nauku o starých stezkách) nové podněty. Dosavadní mé zkušenosti týkající se v podstatě území České republiky a jejího nejbližšího okolí vycházely ze zjištění ge ... více »

Poezie Domov

Praha

Foto Tomáš Koloc

Každá doba má své uprchlíky. V padesátých a šedesátých letech žili v naší zemi běženci ze zemí, kde panovaly fašistické a mccarthistické režimy. Patřili mezi ně i spisovatelé: Dán Martin Andersen Nexø, Brazilec Jorge Amado (jemuž se u nás narodila dcera), Španěl Jorge Semprún (jenž později napsal scénář světoznámého filmu Doznání o procesu se Slánským), Chilan a nositel Nobelovy ceny Pablo Neruda (jenž si zvolil umělecký pseudonym podle Jana Nerudy) i Turek Nâzım Hikmet (1902–1963), z jehož pera pochází tato báseň.

Těžce a pomalu se rozsvěcuje baroko neklidně, vzdáleně. V jeho světlech zčernal osud. Sochy z Karlova mostu připomínají ptáky přilétlé z mrtvé hvězdy. V harmoniích světelných odlesků v jejich čele jde svatý Petr. Zjevuje se mi orloj; dvanáct ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Vyvolený národ

foto

Uveřejňujeme ukázku ze satirické prózy našeho redakčního kolegy Tomáše Koloce, pojednávající o jeho židovských kořenech.

Můj praděda byl Žid. Přesněji řečeno, byl Žid do svých třiceti let. To bylo tak: rodiny jeho rodičů pocházely z jednoho města, Dašic u Pardubic, a z jednoho cechu, zahradnického. Byly ale různého náboženství. Rodina pradědečkova tatínka, Kotovi, byl ... více »

Fejeton Politika

Politleaks

Obrázek nebo fotografie#16595

Malý „únik informací“ z kuloárů.

Ačkoli riskuji, že budu vnímán jako naprostý populista, musím se s vámi podělit o jeden zážitek. Z korektnosti nebudu jmenovat, ale přísahám, že vše, co tu píšu, je slovo od slova pravda. Přicházím na sociálně-zdravotní komisi do klubu zastupitelů ... více »