Čtrnáctideník Kulturní noviny

11. číslo pondělí 14. 3. 2016

Téma Zahraničí

Je dnešní otevřená společnost skutečností, nebo iluzí?

Obrázek nebo fotografie#16549

Úvaha o jednom nemocném obru na hliněných nohou.

Jedním z pilířů podporovatelů imigrace je idea otevřené společnosti. Přijetím uprchlíků-migrantů dává společnost najevo svou otevřenost. Touto otevřeností, která se buduje přijetím jiného, se zároveň měří její kvalita. Otevřenost jde ruku v ruce s r ... více »

Komentář Věda

Státní výzkumný ústav USA zřejmě vyřešil problém skladování elektřiny

Obrázek nebo fotografie#16559

Vědecký ústav placený americkou vládou dokázal víc než soukromé firmy Billa Gatese a Elona Muska. Bude jeho úspěch impulsem také pro českou vládu?

Zní to jako „příliš skvělé na to, aby to byla pravda“, ale informace vzešla z americké výzkumné agentury, která je vlastněná a financovaná státem (a je to mimochodem „sestra“ agentury, která kdysi stála u zrodu Internetu). ARPA-E, americký státní vý ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny v roce 2016 s vaší podporou a naším dárkem

Obrázek nebo fotografie#16562

Tištěný speciál Kulturních novin s výběrem textů z loňského roku jsme již rozeslali většině čtenářů, kteří nás do roku 2016 podpořili. Rádi jej zašleme i každému dalšímu, kdo nás podpoříte jakýmkoliv finančním příspěvkem na náš účet a stanete se tak spolutvůrci malého zázraku – občanského kulturně-politického nezávislého média, jež vychází už pátým rokem! – Při platbě uveďte do poznámky svou poštovní adresu a případně ji zašlete i na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí roku 2016. Nemáme sice ještě podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průbě ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Nahoře na severu

Loon. Foto Wikimedia Commons

Nikde jinde na světě nenajdete místo, kde v noci oslnivě plane Mléčná dráha a kde se na obzoru občas roztančí mnohobarevný stan polární záře. K večeru v absolutním tichu, kdy bys slyšel špendlík upadnout, se nad jezerem rozezní mystické skřehotání „loona“ (potáplice severní) a nad hradbou lesů na druhé straně jezera žhne zapadající slunce. – To je Kanada.

Když zmlknou mobily loon rozmlouvá s družkou přes celé jezero (Eva Límanová) Kanaďané říkají svému severu „Up North“nebo „Way Up North“a myslí tím tu obrovskou, nedozírnou plochu, která se rozprostírá na sever od čtyřicáté osmé rovnoběžky až do ar ... více »

Kultura a umění Kultura

Nad četbou Michela Houellebecqa (dokončení)

Kontroverzní, provokující, kritizující západní civilizaci, předpovídající ve svém díle dějinná dramata – ať tak či onak, v každém případě autor, který se stal za poslední čtvrtstoletí nepřehlédnutelným literárním fenoménem. (Dokončení článku z minulého čísla.)

V  Možnosti ostrova (2005) Houellebecq plně rozvinul svůj sklon ke konstruování možných budoucností lidstva, když děj románu rozvrhl do dvou (vypravěčem střídavě rozvíjených) časových rovin, přelomu dvacátého a jednadvacátého století a dystopické b ... více »

Poezie Kultura

Dopis ze zákopů

Obrázek nebo fotografie#16560

Karla Hašlera (1879–1941) jistě není třeba představovat. Kdo si ho však zaškatulkoval jako autora sentimentálních šlágrů, bude nejspíš překvapen jeho básní otištěnou v Humoristických listech v prosinci 1915.

Přítelkyně spanilá a milá, v domnění, že potěším Vás snad, chvíli klidu, která dnes mi zbyla, hotov jsem Vám zcela věnovat. Dosud živ jsem, dobře se mi daří, v souterrainu útulný mám byt, salon, kde se bydlí, spí a vaří, je-li ticho, je v něm ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Obrázky ze života Číňanů

Ulice v Pekingu, rok 1906. Foto Sančiširo Jamamoto

Ruský lékař V. V. Korsakov popisuje v knize Pět let v Pekině, vydané počátkem dvacátého století v Praze nakladatelem E. Beaufortem, poměry v Číně: lékařství, choroby obyvatelstva, fenomén prostituce, všeobecně podřadné postavení žen, čínské děti, vlastní cestovatelské zážitky a pohled do života Evropanů v Pekingu. Je to pohled do jiného světa, pro Evropana zhusta stěží pochopitelného a zatíženého dopady nedostatečné hygieny a šíření nemocí. Přinášíme výňatky z úvodní kapitoly v původním překladu Václava Kudrny.

V domech svých a ve dvorech Číňané nestaví záchody a žumpy. Všechny tělesné potřeby většina obyvatelstva vykonává na ulicích, proměňujíc je ve veřejné záchody. Výměty lidské sbírají se z ulic zvláštními zřízenci, kteří chodí s putnou na zádech a lop ... více »

Fejeton Domov

Štětka

Obrázek nebo fotografie#16561

Minifejeton o autorově celoživotní přítelkyni.

„Musíš se jí okamžitě zbavit, nejlépe do popelnice, ať ji odvezou,“ poradila mi moje kamarádka, klinická psycholožka. Rada je to dobrá, jenže moje kamarádka s ní neprožila třicet let, neprojezdila s ní celý svět a necítila její vlhkou krásu v ruce ... více »