Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 10. 10. 2016

Téma Domov,Zahraničí

My Čechoslováci musíme držet při sobě! (dokončení)

Kresba Jiří Stavovčík

Dokončení rozhovoru s Jiřím Stavovčíkem, malířem a viceprezidentem Československé společnosti pro vědy a umění (jehož fyzickou podobu můžete vydedukovat ze dvou přiložených doprovodných portrétů – od něj samého a od Jaroslava Svobody) o rozdílech mezi českou a americkou politikou, návštěvě čínského prezidenta ve Washingtonu, dluzích, na kterých stojí dnešní západní ekonomika, o jeho zářijové cestě do Ruska a o možnosti návratu domů.

Jaký je podle tebe hlavní rozdíl mezi dnešní Českou republikou a Spojenými státy? Budu mluvit jako cizinec, který se do staré vlasti nedávno podíval po několika letech, což může být cenná zpětná vazba: Hned po příjezdu do České republiky mě zaujala ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Mé sebrané poznámky k EET

Foto Jiří Hlavenka

Elektronická evidence tržeb, která startuje za pár týdnů, je nejspíš nejkontroverznějším ekonomickým opatřením této vlády, a zcela poprávu. Je jednoduché ji drtivě odmítnout, domnívám se ale, že celá problematika je složitější. Zásadní otázkou totiž je, co vadí – zda princip, provedení, nebo obojí.

  Nějaký druh evidence tržeb je dnes ve vyspělých zemích v podstatě normou. Státy postupně upouštějí od přímého zdanění (tj. daň ze „zisků“), protože se jej jednak firmy naučily obcházet a jednak to vyhání ze země investory. Místo toho přesouvají tě ... více »

Dokument Média

Prosíme o podporu. Vaše Kulturní noviny

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů. Prosíme, podpořte nás! Údaje pro bankovní převod naleznete zde.

Pokud do poznámky k platbě uvedete svou poštovní adresu, pošleme vám zdarma náš tištěný speciál s výběrem textů z Kulturních novin z roku 2015.  Svou poštovní adresu nám můžete zaslat i e-mailem na druzstvo@kulturni-noviny.cz . Tímto způsobem je ta ... více »

Kultura a umění Kultura

Myšlenky z ústraní: O různém nesení života

Jako ranní epištoly posílá svým přátelům známý brněnský básník, publicista a nakladatel (Vetus Via) rozličné osobně laděné úvahy na časová i nadčasová témata. S jeho svolením některé z nich zprostředkováváme i našim čtenářům, neboť obsah i forma těchto úvah překračují původně zamýšlené určení.

Poledník se vypravuje na cestu – 2:26 „svolného osud vede, vzpurného vleče,“ slýchával jsem už zdávna od „starých“, a od té doby mi tato maxima jaksi samozřejmě zůstala pod kůží, ač jsem spíše býval vzpurník než svolný, namítal jsem vždy, když jsem ... více »

Kultura a umění Kultura

„My však chceme být básníky svého života“

Obrázek nebo fotografie#18208

Vliv filosofova slovanského původu a pověsti o něm na osobnost a dílo Friedricha Nietzscheho,  od jehož narození 15. října uplyne 172 let.

  „Jako malého chlapce mě učili připisovat původ mé krve a jména polským zemanům, kteří se jmenovali Niëtzky a opustili svůj domov a zemanství asi před sto lety, když nakonec podlehli nesnesitelnému utlačování: byli to protestanté. (…) Nebudu popíra ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Zarathustra odnáší provazochodce

Symbolický hřbitov dolnolužických vesnic, které padly za oběť uhelné pánvi

Úryvek z nejslavnější literárně-filosofické knihy 19. století pojednává o tom, co následovalo poté, co se ukázalo, že lidský provazochodec není nadčlověk.

  „Jsem pro lidi ještě střed mezi bláznem a mrtvolou. Temná je noc, temné jsou Zarathustrovy cesty. Pojď, můj studený a nehybný soudruhu! Zanesu tě tam, kde tě pochovám svýma rukama.“ Když Zarathustra takto promluvil k srdci svému, naložil si mrtvol ... více »

Poezie Dokumenty

Návrat do rodného kraje

Obrázek nebo fotografie#18215

Báseň Jacquesa Préverta o tom, čemu psychologie říká afirmace.

  Je Bretonec a domů se vrací nakonec když provedl řádku nezbedných kousků před továrnami v Douarnenez postává nikoho nepoznává nikdo ho nepoznává je velmi smutný   Jde do stánku s lívanci na lívance ale nemůže jíst cosi mu brání pozřít je   Kdosi m ... více »

Fejeton Domov

Dopis příteli: O starostech dnešní doby

Kotrč kadeřavý. Foto Karel Jakubec, Wikimedia Commons

Náš zlínský přispěvatel a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin.

Ve Zlíně 27. září 2016 Milý Jiří, už jsem Vám dlouho nepsal. Až tedy dnes, kdy jsem si přečetl, co pravil Elán, ta kdysi naše slovenská kapela… Život se jim tady a teď nelíbí. Prý se blíží totalita. Několik jednotlivců se nás prý snaží ovládnout… Ne ... více »