Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 15. 8. 2016

Téma Zahraničí

Veronika Sušová-Salminen: „Hrajeme si na zlé Rusko, které může za všechny nešvary světa, a na hodný Západ, který chce pro všechny jen to nejlepší.“ (1. část)

Obrázek nebo fotografie#17814

Do hloubky jdoucí rozhovor s historičkou a politoložkou Veronikou Sušovou-Salminen o dnešním Rusku, České republice, jejím nynějším domově ve Finsku, o Turecku a Evropě v dnešním ideologizujícím a depolitizujícím se světě.

Jako politoložka se zabýváte Putinovým Ruskem, máte ovšem i vzdělání historičky a věnujete se ruským dějinám. Napsala jste knihu s názvem Putin: Nezkreslená zpráva o mocném muži a jeho zemi. Kdybyste měla Vladimira Putina umístit na žebříček hlav ru ... více »

Komentář Zahraničí

Letní komerciáda v Riu

Obrázek nebo fotografie#17816

O tom, kde dnes idea sportu stále ještě je, a kde už není.

Olympiádu mám v sobě ještě z dětství a mládí zapsanou jako úžasnou a vzácnou sportovní událost nesoucí étos férového soupeření, dostaveníčko největších sportovců planety, a pořád to v mně ještě trochu přetrvává. Ale když si dnes odmyslím historii, C ... více »

Kultura a umění Kultura

Společenské fenomény v českém filmu – 5. část: Židovství 1970–1985

Z filmu Smrt krásných srnců

Nový seriál člena naší redakce, který si v něm všímá „ostře sledovaných témat“ v domácí kinematografii.

Po porážce Pražského jara bylo téma židovství jedním z prvních témat, která se v českých audiovizuálních produkcích dostala na index. Byla to nejen pozdní reakce na úspěch Izraele v šestidenní válce, ale především nástup staré stalinistické logiky, ... více »

Kultura a umění Kultura

Zdi velké a malé, čínské a naše

„Co se týče Číny, nemůže být člověk nikdy dost opatrný,“ zazní v románu exulantky Xiaolu Guo o tom, co s punkovou rebelií v éře globálního tekutého hněvu a co s mezilidskými vztahy v době elektronické komunikace na dálku.

Čínská spisovatelka žijící v Anglii Xiaolu Guo (českým přepisem Kuo Siao-lu) popisuje v knize nazvané Já jsem Čína anabázi čínského punkového hudebníka vypovězeného ze země po uveřejnění podvratného manifestu a složitě hledajícího azyl v Evropě ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Když odchází Cyrano

Radim Vašinka

Za Radimem Vašinkou.

10. srpna zemřel divadelník, zakladatel jedné z nejsvobodnějších uměleckých aktivit osmdesátých let, pražské Divadelní pouti, Radim Vašinka (1935–2016). Seznámil jsem se s ním v roce 2004, když pro Český rozhlas 6 ve vile bývalého armádního vysílání ... více »

Poezie Kultura

Co mě to napadlo?

Foto Tomáš Koloc

Uveřejňujeme báseň ze sbírky Na tisíc rájů Zuzany Krejčí, která je mimo jiné ozvláštněna tím, že ač jde o autorčinu poetickou benefici (již zároveň v publikaci zrcadlově přeložil do angličtiny renomovaný anglista Miroslav Jindra), je prezentována jako „sbírka družstevní“, do níž slovesně či graficky přispěla řada autorčiných přátel.

Bylo to k ránu  Hudbu jsem uvnitř uslyšela a probudit se bála Jen aby nezmizela Potom jsem oči otevřela Ta hudba dál tam uvnitř hrála A venku ticho Já neschopna ji zapsat Jsem promluvit se bála Jen aby nezmizela Na tisíc lidí tisíc rájů Na ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Pan Kaplan má třídu rád

Autor knihy Leo Rosten

Ukázka z knihy Leo Rostena o žácích newyorské školy pro přistěhovalce a jejich soubojích se záludnostmi anglického jazyka: slohová práce pana Hymana Kaplana na téma „moje zaměstnání“ a její následný jazykový rozbor.

MÁ PRÁCE Kompos. H*Y*M*A*N K*A*P*L*A*N Shaksper píše jaká Plázen je člověk! Tak to já sítím dyš myslim na má práce ve fabrik na rohu 38 ul. a 7 av. Proč máme třít jako kolejníci v takovým tmu pod póvl šárofkami, kde je šecko rozpářený a žádnej vítrn ... více »

Fejeton Politika

TGM-like-presidents

Foto Tomáš Koloc

Proč Tomáš Garrigue Masaryk nepatří do pražské kavárny.

Před třemi lety jsem vyfotil tuto desku, na níž je v datech uvedena celá historie celkem třikrát odhaleného a dvakrát odstraněného Masarykova pomníku a zároveň i celé novodobé české dějiny. Nachází se v Hradci Králové, což bylo ať už v éře katolické ... více »