Čtrnáctideník Kulturní noviny

36. číslo pondělí 5. 9. 2016

Téma Vzdělávání

Prolomit začarovaný kruh českého školství (1. část)

Komenský pro naši dobu? Foto Městské divadlo Zlín

Následující text je částí úvodu k připravované knize Pedagogika v době proměny slohu myšlení a jednání: Filozofická analýza. Začíná být zjevné, že se nacházíme v kritické fázi vývoje, kdy vzniká v atmosféře kulminujícího tápání a eroze dřívějších stereotypů silná potřeba po změně celkového paradigmatu v oblasti školství a vzdělávání.

  Skutečné ideály tu nejsou od toho, abychom jich zcela a rychle dosáhli. Jsou zde od toho, abychom věděli, kam a proč máme směřovat. Učiteli by se měli stávat ti nejlepší z nás – jejich vzdělanost, sociální inteligence a ochota k tvrdé práci jsou p ... více »

Společnost a politika Politika

Podezřelé rozsudky – 3. část (Kauza standarty a trenýrek: jeden přečin, trojí metr)

Foto Bedřich Ludvík

Spolupracovník naší redakce rozebírá závažné soudní kauzy z prostředí naší politiky, které jsou zametány pod koberec.

Ve věci nezákonné manipulace se státním symbolem (prezidentskou standartou) a jeho následným zcizením a zničením skupinou Ztohoven padl zatím nepravomocný rozsudek. Tento rozsudek popírá zcizení standarty a bagatelizuje způsobenou škodu – a to jak h ... více »

Dokument

Kulturní noviny existují i díky vám: Prosíme o podporu

Kulturní noviny vycházejí již pátým rokem na internetu díky podpoře členů svého vydavatelského družstva a dalších čtenářů. Založili jsme tak tradici nezávislého občanského kulturně-politického média. Každý, kdo dosud podpořil Kulturní noviny, je součástí této tradice. Děkujeme za to.

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů.  Projekt Redaktor , který jsme vyhlásili v prvním pololetí, byl úspěšný a díky našim sympatizantům máme na druhé pololetí možnost platit práci jednoho redaktora. To je velká pomoc při stabilizaci obs ... více »

Komentář Věda

Autorita a její stín

Obrázek nebo fotografie#18003

Pokračování polemiky nad autorovým kritickým příspěvkem na téma dnešní vědy z KN 34/2016, na nějž v dalším čísle zareagoval Jiří Guth.

Pokračování polemiky nad autorovým kritickým příspěvkem  kritickým příspěvkem na téma dnešní vědy z KN 34/2016, na nějž v dalším čísle zareagoval Jiří Guth . V Kulturních novinách 34/2016 byl zveřejněn můj bloggerský povzdech nad sexuologickou hant ... více »

Kultura a umění Kultura

"Život je vlastně jako ta plevel"

Život je jinde, jeden z nejslavnějších románů Milana Kundery, vychází letos v češtině a nabízí tak příležitost bilancovat křivolaké cesty moderní české historie i moderní české literatury.

„V životě každého literáta nastane chvíle, kdy začne pociťovat potřebu odrazit se na vyšší úroveň a co nejradikálněji se rozejít se způsobem, jakým psal dosud. Když na této křižovatce stanul náš Jaromil (vlastně Milan), zmocnil se ho geniální nápad ... více »

Poezie Dokumenty

Balada o mrazu

Obrázek nebo fotografie#17964

Franz Werfel (1890–1945), z jehož díla jsou vybrány tyto verše, nepatří do škatulky „sociální autoři“, která je dnešním světem více méně vysmívána. O to víc může jeho dílo působit na ty, kdo jsou schopni zapomenout dennodenní propagandu, hovořící o dnešních časech jako o nejlepších v dějinách, pohlédnout pár stovek kilometrů na východ a jihovýchod, a vnímat paralely mezi dobou tehdy a dnes…

    Mráz se té zimy Mrázek jmenoval, pomocný krejčík u vojenských fraků, malý a tuberák – spíš k smrti blíž než dál – nejubožejší ze všech ubožáků.   Já tenkrát ještě jako kanonýr ve starých c. k. kasárnách jsem sloužil, když v čase adventu, tak kol ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Vrána s pozlacenýma nohama

Obrázek nebo fotografie#18004

Ukázka z legendární knihy Ladislava Mňačka Jak chutná moc, která popisuje zrození politika.

Tenkrát to byl celý muž. Stačil na všechno, stačil i na tehdejší úkoly. A tenkrát to chtělo jednat, rozhodovat, riskovat, zvládnout okamžitou situaci, nebát se. Byl v kraji populární, měli ho rádi, vyprávěly se o něm legendy. Kdy v něm nastal ten zl ... více »

Fejeton Domov

Zrození

Obrázek nebo fotografie#17961

Fejeton o zrodu básně a člověka.

I básně mají své příběhy zrození, a některé zrody jsou právě tak spletité jako ty lidské. Leželi jsme s mým dávným kamarádem Martinem (se kterým jezdím na výlety už několik let – protože on se s jednou rozvedl, zatímco já se nikdy s žádnou neoženil… ... více »