Čtrnáctideník Kulturní noviny

50. číslo pondělí 12. 12. 2016

Téma Kultura

Žádný tyran nemůže vydat zákon proti snům

Foto Tomáš Koloc

Rozhovor redaktora Kulturních novin s Brunem Solaříkem, překladatelem, surrealistou a redaktorem literární revue Analogon – o životě na peroně i životě v několika jazycích, o jeho ruském dětství versus Západu, hathajóze a psychickém automatismu, a taky o svobodě slova – ve snu i ve skutečnosti.

Když jsem tě po letech virtuální korespondence poprvé uviděl, přišel jsi mi stejně majestátní jako Karel Hynek Mácha. Ten chodil po pražských ulicích v úboru připomínajícím ruského knížete a proslýchalo se o něm, že dokáže za jeden den dojít pěšky n ... více »

Dokument Média

Podpořte KN a získáte dárek – nový tištěný speciál!

Redakce Kulturních novin připravuje tištěný předvánoční speciál. Bude sestaven z fejetonů, reportáží, textů o literatuře a výtvarném umění. Jeho datum vydání je 5. prosince. Podpoříte-li nás jakoukoli částkou ve výši 300 Kč a více, zašleme vám speciál domů spolu s dárkovým letáčkem a na požádání přiložíme až dva kusy navíc – třeba jako dárek pro vaše nejbližší (podrobnosti níže). Nezapomeňte, prosím, uvést při bankovním převodu své jméno a poštovní adresu a popřípadě se nám přihlásit na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. Potvrdíme vám příjem platby.

Pozor! Další důležité informace: Pro zaslání Kulturních novin jako vánočního dárku je uzávěrka přijatých plateb 15. prosince – abychom měli jistotu, že vám bude v předvánočním návalu zásilka doručena. Pro případné bližší informace a ověření objedn ... více »

Společnost a politika Politika

(Ne)naděje dnešní levice

Foto Tomáš Koloc

O maskách a simulakrech dnešní levice.

Náš stát má za to, že žijeme v postpravdivé době a jsme obklopeni hoaxy, a tak od ledna zřizuje odbor proti dezinformacím. „Útvar by měl zabraňovat šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy (čti: cizí propagandy).“ (1) Nazveme-l ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Potomek bývalého panovnického rodu na Moravě

Ulrich Habsburský uprostřed. Foto David Unger

Při příležitosti stého výročí úmrtí předposledního císaře Františka Josefa I. navštívil na pozvání Společnosti pro Moravu a Slezsko a města Holešova východní Moravu pan Ulrich Habsbursko-Lotrinský se svou chotí. Zúčastnil se mimo jiné i konference, na níž shrnul svůj pohled na odkaz tohoto císaře současné střední Evropě a vyjádřil se k některým aktuálním tématům.

Ulrich Habsbursko-Lotrinský je členem toskánské větve habsburské rodiny, vystudoval lesnictví a působil v korutanském Wolfsbergu za stranu Zelených jako člen městského zastupitelstva. V roce 2010 tento úřad složil a kandidoval jako bezpartijní na ra ... více »

Kultura a umění Kultura

Láska na ruský způsob (1. část)

Výloha obchodu s ruským zbožím ve stanici metra Chodov. Foto Tomáš Koloc

Zamyšlení nad knihou Alexise Varlamova Alexandr aneb rozervaný život.

Málokdo dnes pochybuje o tom, že jsme v informační válce s Ruskem. Obětí tohoto nelítostného boje, který se odehrává především ve virtuálním světě sociálních sítí, je ruská kultura jako celek. Umělci a umělecká díla jsou na Západě posuzováni na zákl ... více »

Kultura a umění Kultura

Kronika neskutečného století

Foto Tomáš Koloc.

Tragikomický román Petera Krištúfka Dům hluchého je deziluzivním pohledem na slovenskou historii a národní povahu.

Malí lidé ve velké historii, to je vděčné literární téma. Dvacáté století přineslo turbulence, které se odrazily v životě každé rodiny (a zdá se, že to jedenadvacáté také nebude až tak bezstarostné, jak jsme byli až donedávna přesvědčováni). Střední ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Dozněla neobyčejná trumpeta

Jaromír Hnilička, Mahenovo divadlo, 18.prosince 2015. Foto Jan Hrdina

Českou jazzovou a kulturní scénu opustil 7. prosince ve věku 84 let významný jazzový trumpetista, skladatel a pedagog Jaromír Hnilička. Mezi jeho nejznámější díla patří Jazzová mše.

Když se těsně před loňskými Vánocemi konal v brněnském Mahenově divadle vzpomínkový koncert na rozhlasového redaktora Jaromíra Nečase (více o Jaromíru Nečasovi viz například zde ), přijel na pódium Jaromír Hnilička na invalidním vozíku. Zákeřná nem ... více »

Poezie Kultura

Druhý večer na Halasově náměstí

Foto Tomáš Koloc

Báseň Libora Vodičky „až na dno, ne na dřeň“.

Blahoslaveni ti, kteří neřeknou Přes noc vidění Ani slovo A přesto jak čepel tmou Zasáhnou do dění Právo básníkovo Byť sám jak hovno Už stokrát zapřen A nejen do rána Sám sobě až na dno Ne na dřeň Deska ohraná S hlučností tichou Nocí už ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Rvačky na Vinohradech

Výloha řeznictví na pražských Vinohradech. Foto Tomáš Koloc

Fejeton Jana Nerudy o tom, jak se ve volném čase bavili naši předkové: jako by v něm i přes propast téměř půldruhého století zaznívalo cosi povědomého.

Zejtra je neděle, pozejtří pondělek a pak už úterek – já se těším vždy jako dítě na úterek! Nikdy není káva tak lahodná a ranní doutník tak vonný jako v úterý, když člověk drží noviny v rukou a čte, kde všude byla v neděli pranice. A kdy s rozkoší p ... více »

Fejeton Domov

Fialka

Foto autor

Fejeton o teple.

Dosažení plnoletosti od člověka vyžaduje, aby se choval dospěle. Dospělost znamená, že člověk od mládí po počínající stáří (ať už za plat, či zadarmo) pracuje, platí daně (ve všech případech), stará se o rodinu (buď svoji, či cizí), vyrovnává se s ú ... více »