Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 8. 8. 2016

Téma Ekonomika

Aktuální typ (plošného) tunelu: České zemědělské dotace

Obrázek nebo fotografie#17779

Společná zemědělská politika (EU), která má své kořeny v poválečné situaci západní Evropy, už měla dávno skončit, a to zhruba na konci 70. let 20. století. Své cíle z takzvané Římské smlouvy splnila: především pomohla zajistit jednak dostatek potravin v Evropě za rozumné ceny, jednak slušnou životní úroveň pro zemědělské výrobce a zpracovatele (kteří tím byli od samého počátku poněkud zvýhodněni oproti ostatním oborům).

Posledních asi pětatřicet let ministři zemědělství členských států EU řeší s kolísavou intenzitou otázku, jak politicky zdůvodnit nesmyslné subvence v oblasti zemědělství. (V interních dokumentech toto dilema přiznávají.) Ve skutečnosti není vůbec j ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika,Média

Krátce o situaci našeho partnerského levicového deníku v Turecku

Birgun- titulní strana

Skrze naše přátele z německého družstevního deníku taz.de (Die Tageszeitung) jsme získali stručnou zprávu o situaci partnerského družstevního deníku BirGün po vyhlášení výjimečného stavu v Turecku. Zrcadlí trochu paradoxně jádro aktuální politické situace.

Levicově a sekulárně orientovaný deník BirGün to neměl v Turecku nikdy jednoduché ze dvou důvodů – za prvé, kvůli způsobu organizace svého vydavatelství a za druhé, kvůli svému zaměření. BirGün založila skupina levicově orientovaných intelektuálů ... více »

Komentář Domov

Co zvládne Němec za hodinu, zvládne Čech za 60 minut: „Nižší produktivitu“ vytváří mzda

Obrázek nebo fotografie#17757

Proč Česká republika patří k „méně produktivním“ zemím a co udělat pro to, abychom byli „produktivnější“.

Češi prý mají nízkou produktivitu práce, je poloviční než například v Německu. Ekonomičtí redaktoři z deníku Hospodářské noviny, součásti vydavatelství Economia, z toho vyrobili větu, která se nedá zapomenout: „Co zvládne Němec za hodinu, trvá Čecho ... více »

Společnost a politika Politika

Ukrajinu čeká nepříjemný dialog s Poláky a Židy o glorifikaci banderovců

Jednohřivnová ukrajinská poštovní známka se Stepanem Banderou

Z ukrajinského tisku

„V roce 2015 ukrajinský parlament přijal dekomunizační zákony, které glorifikují OUN a UPA. To znamená, že naše vláda přebrala plnou odpovědnost za činnost těchto skupin, a to, co dělaly v celé své historii.“

  Současné napětí mezi Polskem a Ukrajinou, které vyvrcholilo tím, že polský Sejm prohlásil akce Banderovců na Volyňi za genocidu (tažení OUN mělo více než sto tisíc obětí, hlavně Poláků, ale i Židů, Čechů a dalších národností regionu). Došlo k tomu ... více »

Dokument

Upozornění pro příjemce anoncí Kulturních novin

Dostali jsme několik zpráv od čtenářů, že jim přestaly chodit naše anonce. Může se to stát tím (například v poště Seznam.cz), že jako opakovaná hromadná pošta začnou naše zásilky padat do složky "Hromadné" (spamová pošta). Pokud vám tedy anonce n ... více »

Kultura a umění Kultura

Společenské fenomény v českém filmu – 4. část: Židovství 1931–1969

Hugo Haas jako Richard Načeradec. Citace z plakátu Davida Ištoka

Nový seriál člena naší redakce, který si v něm všímá "ostře sledovaných témat" v domácí kinematografii.

Československá první republika byla sice jediným předválečným středoevropským kontinuálně demokratickým státem, ale antisemitismus, který byl nejen původu sociálního, ale především jazykového (zatímco česky mluvící Židé byli v menšině, národ si ješt ... více »

Kultura a umění Kultura

Hrubešovy obrazy z bývalého ghetta

Josef Hrubeš: Chalupův dvorek, olej na sololitu, 2010. Foto: Jan Dočekal

Výstavu obrazů Josefa Hrubeše s tematikou třebíčského Zámostí, bývalého židovského ghetta, připravilo v rámci festivalu židovské kultury Šamajim Městské kulturní středisko Třebíč v Zadní synagoze. Výstava má autorský název Město s tajemně tlukoucím srdcem.

  Malíř Josef Hrubeš je s bývalým třebíčským ghettem těsně spjat. Před sedmdesáti lety se zde narodil v křesťanské rodině, stále žije v rodném domě. Je autodidakt. Vyučil se soustružníkem, vystřídal několik profesí černého řemesla (brusič, vrtař, me ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Yossarian, Švejk a Josef K.

Foto Martin Karlíček

Ve finále pokračování své slavné knihy Hlava XXII, svém posledním románu Zavíráme!, svádí Joseph Heller u snové řeky Léthé dohromady nejen své mrtvé příbuzné a řadu slavných veličin svého umírajícího světa, které hlavní hrdina Yossarian znal jen z doslechu, ale i dvě literární postavy, které k němu měly blízko…

To proslulé muzeum voskových figurín se nazývalo OSTROV MRTVÝCH. Na první lavici v pramici s plochým dnem, která se vyhoupla z příšeří tunelu a vzápětí se do něj opět klouzavě vnořila, uviděl Yossarian Abrahama Lincolna, s tuhým rourovitým kloboukem ... více »

Fejeton Politika

Proč nám to nefunguje

Obrázek nebo fotografie#17763

Jedna amatérská diagnóza a prognóza.

  Většina z mých přátel zná moji tezi o hlouposti druhu sapiens. Mohu denně přinášet důkazy, na rozpoznání největších z nich moje vlastní blbost ještě stačí. A vlastně to i dělám… Dnes nadnesu kanonický počet tezí, proč nemůže fungovat a přežít naše ... více »