Společnost a politika Zahraničí,Politika,Média

Krátce o situaci našeho partnerského levicového deníku v Turecku

Birgun- titulní strana

Skrze naše přátele z německého družstevního deníku taz.de (Die Tageszeitung) jsme získali stručnou zprávu o situaci partnerského družstevního deníku BirGün po vyhlášení výjimečného stavu v Turecku. Zrcadlí trochu paradoxně jádro tamní aktuální politické situace.

Levicově a sekulárně orientovaný deník BirGün to neměl v Turecku nikdy jednoduché ze dvou důvodů – za prvé, kvůli způsobu organizace svého vydavatelství a za druhé, kvůli svému zaměření. BirGün založila skupina levicově orientovaných intelektuálů. Označovat jej za družstevní deník je vlastně nepřesné, protože družstva nejsou v Turecku jako ekonomicko-organizační formace povolena. BirGün obešel tento zákaz tak, že vydavatelství má formu akciové společnosti, v němž má  každý z akcionářů stejný podíl (vklad) v akciích – tak aby byl zachován princip jeden člen = jeden hlas.

Když jsem se před lety setkal v Berlíně s jedním z mladých redaktorů tohoto listu, překvapil mne svou vážností a nepředstíranou vášnivostí pro věc „svých“ novin. Když začal vykládat o tom, jaké jsou jejich deníku neustále činěny různé obstrukce ze strany státu, jak je čas od času někdo z redakce zatčen, pochopil jsem. Na rozdíl od nás, kteří si užíváme výhod liberální demokracie a uskutečňujeme své záměry sice s přesvědčením, osobním nasazením, ale také občas s humorným nadhledem a bez obav ze skutečně vážných následků, tak naši turečtí přátelé jsou proti nám doslova „na válečné frontě“. Pro velkou část nábožensky orientovaného obyvatelstva a politiků představují když ne přímo nepřátelský, tedy přinejmenším podezřelý a těžko stravitelný element.

Za této situace jsme byli zvědavi, jaká je situace deníku BirGün po potlačení puče. Kupodivu vychází každý den a stejně jako dříve si nebere servítky. Nikdo z redaktorů dosud nebyl zatčen, jakož ani žádné represívní opatření se BirGünu zatím nedotklo (informace z 2. srpna.)  To, co se jeví jako překvapivé, má však jednoduché pozadí. Pronásledována jsou totiž veškerá média, která mají něco do činění s vlivným hnutím kolem Fethullaha Gülena, islámského intelektuála a duchovního, který býval blízkým spojencem prezidenta Erdogana a nyní je jeho nejnenáviděnějším nepřítelem. BirGün jako levicové médium nikdy neměl nic s Gülenem společného, takže se jej dosud žádné represe nedotkly. Ostatně podobně jsou na tom další listy – levicově-liberální Cumhuriyet a kurdský Özgür Gündem.

Zdroje z redakce BirGünu komstatují, že „islamisté válčí mezi sebou a pro tentokrát nás nechávají v klidu“, avšak druhým dechem dodávají, že tato situace se může každým dnem změnit. Ekonomická situace deníku je díky solidaritě čtenářů a příznivců relativně stabilní, takže další vývoj ukáže, do jaké míry bude utužený Erdoganův režim ochoten tolerovat svobodný demokratický hlas v turecké společnosti.

K aktuální situaci v Turecku také zde