Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo neděle 18. 1. 2015

Téma Osobnosti

Merta? Sedmdesát!

Vladimír Merta - foto Jiří Plocek

Jedna z nejvýraznějších osobností českého folku a nejen jeho, Vladimír Merta, se dožívá 20. ledna sedmdesáti let. K jeho narozeninám se vztahuje i velké koncertní setkání jubilujícího písničkáře s dalšími hudebníky, výtvarníky a filmaři, které proběhne 2. února v pražském Paláci Akropolis.

V české verzi Wikipedie se v hesle Vladimír Merta píše „písničkář, publicista, fotograf, architekt a filmový režisér“. Na jednu stranu je nutno říct, že to není výčet všech řemesel, do nichž Merta zasáhl, na stranu druhou, kdyby ze všeho řečeného zů ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Merta: Heslo dne? Budoucnost jednotlivému v mnohém

Vladimír Merta jako volič Zelených. Foto www.vladimirmerta.cz

Rozhovor s Vladimírem Mertou. O poezii, hudbě, lidové písni i politice.

Poslouchám zrovna tebou zhudebněnou poezii (Struny ve větru) a čtu tvůj úvodní text k CD, kde píšeš o prvotním horečném opojení poezií. Kdy k tobě přišlo? Poezii čtu horečně, nepravidelně a bez ladu a skladu od čtrnácti let. Měl jsem zafačovanou ruk ... více »

Dokument Média

Podpora KN v roce 2016 a náš dárek

Jak jsme avizovali již dříve, Kulturní noviny připravují pro své příznivce dárek. Z úrody roku 2015 vybíráme texty pro tištěný speciál. Zašleme jej těm, kteří na základě naší výzvy přispěli na náš provoz v roce 2016. Prosíme ty, kteří přispěli a opomněli připsat svou úplnou poštovní adresu do poznámky k platbě, aby nám ji poslali e-mailem na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. – Děkujeme! 

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí. Nemáme sice ještě zcela podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průběžnou ... více »

Komentář Zahraničí

Potkalo se u Kolína

Foto Tomáš Koloc

O negativech (i nechtěných pozitivech) silvestrovské noci nad Rýnem.

Cítím potřebu něco napsat k silvestrovským událostem v Kolíně nad Rýnem a dalších městech. Německo a další země přistupují k imigrantům s „předběžnou vstřícností“; pokládají je za dobré, dokud se neprokáže opak. V České republice, na Slovensku nebo ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Stříbrný vítr a Řeka (3. část)

Obrázek nebo fotografie#16049

Smysl a odraz osobnosti a mysterijního díla Fráni Šrámka v zrcadle dalších českých autorů. Tentokrát Josefa Topola.

„Budeš mít dva syny, a umřeš, až ti bude osmdesát let.“ (J. Topol: Jejich den, 1959. Obě předpovědi se potom splnily v autorově životě.) V  první a druhé části úvahy nad dílem básníka a dramatika Fráni Šrámka a jeho následovníků jsme si vyprávěli ... více »

Kultura a umění Kultura

Drátěné mřížky, světlo v nich

Václav Krůček: October Piece, 2005, 204 x 220 cm, kov a akryl. Repro www.krucekvaclav.com

V prodejní galerii Kvalitář na pražském Senovážném náměstí je možné do 29. ledna navštívit výstavu Václava Krůčka nazvanou ...durée. Je to komorní expozice. A je působivá.

S tvorbou Václava Krůčka (1955) jsem se poprvé setkal v roce 1995 v Galerii U Bílého jednorožce na náměstí v Klatovech, ve městě, kde jsem se narodil a do svých deseti let bydlel. Václav Krůček se narodil v Ostravě, kde jsem pak žil od svých jedenác ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Bůh neví, jaké je to být nula (dokončení)

Vetešnictví na moskevském předměstí Izmajlovo. Foto www.sputnik8.ru

Obraz postsovětského Ruska v knize Světlany Alexijevičové připomíná filmovou montáž, v níž se hekticky střídají vzpomínky, názory – a nejčastěji výhrůžky lidí uražených a ponížených, kteří už nemají co ztratit. Dokončení článku z minulého čísla.

Doba z druhé ruky svým názvem odkazuje k pocitu postsovětské současnosti jako neautentické situace, v níž se jen málokdo dokáže orientovat, jakéhosi provizoria, o kterém není jasné, co se z něj nakonec vyklube. (Originální název knihy Vremja sekon ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Krvavé sonety

Syrské město Homs před válkou a nyní.

Je to už století, co slovenský básník Pavol Országh-Hviezdoslav (1849–1921) napsal své přesně mířené verše. Z celkem dvaatřiceti sonetů obsažených v jeho pásmu Krvavé sonety jsme vybrali pět, které jsou pro naši dobu nejaktuálnější, a nejlépe ji charakterizují.

Ó, ľudstvo! ľudstvo! Tak si vzdialené nebolo nikdy od príkazu Krista: Blížneho miluj ako seba, sčista a bez výhrady splna, iskrenne. Nač bolo jeho spásne učenie, stvrdené smrťou, pravda, cesta istá: keď bratu brat zmar stonásobne chystá, preň ... více »

Fejeton Domov

Thajská masáž

Obrázek nebo fotografie#16052

Fejeton, v němž se autor tentokrát o divadle zmiňuje zcela okrajově…

„Tati, tady máte se Zlatkou vouchery na thajskou masáž,“ řekla mi moje nejstarší dcera. (Jak jste pochopili, šlo o poukázky a o mou dceru z prvního manželství, která by své biologické matce říkala „matka“.) Rozzářily se mi oči v představě krásných š ... více »