Čtrnáctideník Kulturní noviny

18. číslo pondělí 2. 5. 2016

Téma Politika

Falešná hra na morální symboly (1. část)

Obrázek nebo fotografie#16948

Rozbor a odkazový opravník elitami oblíbených omylů.

Rozhovor s profesorem Tomášem Halíkem, který proběhl 23. dubna v pořadu Interview ČT24 (1) , byl neobyčejně podnětný. Důkladným rozborem několika tezí profesora Halíka, jež v daném pořadu proslovil, se dobereme způsobu, jakým to, co se dnes nazývá ... více »

Dokument Média

Projekt Redaktor

Šéfredaktor Kulturních novin vyhlašuje projekt, jehož cílem je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média a k získání redaktora na stálý úvazek. Máme už i tip na kolegu, který se osvědčil. Pojďme se spojit a získat jej.

Kulturní noviny jsou výsledkem svépomoci. Jejich obsah tvoří autoři a redaktoři bezplatně jako službu ideji mít nezávislé občanské politicko-kulturní médium. Minimální měsíční rozpočet, na který nám průběžně přispívají naši čtenáři, pokrývá ruti ... více »

Komentář Ekonomika

Mezi Skyllou vymírání Evropy a Charybdou imigrace z třetího světa

Obrázek nebo fotografie#16951

Zamyšlení nad civilizační chorobou, na niž se dosud nenašel lék: klesající plodností naší společnosti.

Vedle migračního problému stojí Evropa před skutečnou krizí s opačným znaménkem: krizí demografickou. – Průměrná plodnost v EU je 1,55 a na udržení populace je potřeba 2,1–2,2. Znamená to, že při neměnící se délce života a nepřibývání obyvatel zvenk ... více »

Společnost a politika Domov

Budete jako bohové

Člověk se svým věděním a konáním posouvá čím dál tím blíže božské všemohoucnosti. Přinejmenším si to tváří v tvář svým ohromným úspěchům namlouvá. Avšak ne zcela důsledně si uvědomuje, že se stejnou logikou narůstá hrozba ničivých důsledků jeho konání.

Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze všech stromů v zahradě?“ Žena hadovi odvětila: „Plody ze stromů v zahradě jíst smíme. Jen o plodech ze stromu, který je uprostřed zah ... více »

Kultura a umění Kultura

Ten okamžik

Děti z Nivnice a Bánova, foto Jiří Plocek

Na koncertě Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů 28. dubna v Uherském Brodě vystoupily ve sboru malé děti z Nivnice a Bánova. Nejmladším bylo kolem tří let. Diváci v sále byli očarováni přirozeností a energií společného dětského zpívání. Učitel Vlastimil Ondra, který probudil už v několika generacích dětí z Uherskobrodska niternou rezonanci s lidovou písničkou, popisuje okamžik, kdy se stane onen zázrak.

Stane se to jen jednou jedinkrát za generaci zpěváčků. Ještě včera to bylo takové normální běžné zpívání a najednou teď, v tento okamžik, to přišlo. Jako by se prolomila hráz a proud nespoutaného krásného zpěvu se začíná rozlévat po tom našem světě ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: O neposlušné dívce a jejím nápadníkovi

Tanečnice z kmene Ewe

Poučná pověst pocházející z folklóru západoafrického národa Ewe.

Byla jednou jedna neposlušná dívka a ta odmítala všechny nápadníky, které jí rodiče navrhovali. Stalo se, že potkala na tržišti krásného mladíka, kterému řekla: „Tebe chci za muže!“ „Líbíš se mi, děvče,“ řekl ten muž, „vrať se domů a přijď zítra na ... více »

Fejeton Domov

Fejeton na prd

Obrázek nebo fotografie#16946

Humorná kvazireportáž z gastroenterologické ambulance.

„Miluš, člověče, nějak mě v poslední době pobolívá zadek.“ „Tak to jsi v troubě, u nás v Počernicích to měl soused, udělali mu vývod a za půl roku byl v kopru,“ uklidnil mě tlustý kamarád, odborník na bílé víno, jinak tenorista s krásným hlasem zvan ... více »