Čtrnáctideník Kulturní noviny

17. číslo pondělí 25. 4. 2016

Téma Zahraničí

Komu bude patřit Brazílie (a svět)?

Obrázek nebo fotografie#16845

Na souvislostech stávajícího impeachmentu brazilské prezidentky se projevuje boj za to, jak bude vypadat zítřejší svět.

„Papež je Argentinec, ale Bůh je Brazilec.“ Dilma Rousseffová, v době, kdy je prezidentkou Brazílie „Jev je podstatný, a podstata se projevuje.“ Popkin & Stroll: Filosofie pro každého Krize, kterou nyní Brazílie prochází, není pouze krizí politickou ... více »

Komentář Ekonomika

Zlaté tele HDP

Obrázek nebo fotografie#16848

„Dobrý a špatný“ hrubý domácí produkt ve světle zákona o omezení prodeje velkých obchodů o státních svátcích.

Před časem jsem zde zveřejnil svůj text  o argumentech stoupenců a odpůrců zákona o omezení otevírací doby velkých prodejen (typicky řetězců) o státních svátcích, ve kterém jsem se snažil daný problém zreflektovat objektivně. Když si ale čtu v naši ... více »

Společnost a politika Domov

O moudrosti

Mít dobré úmysly je záslužné, ale je třeba se vždy ptát, zdali ti, kteří je mají, jsou již vnitřně připraveni je také naplnit. Jinak jsou nepoctiví sami k sobě i k druhým. Naše vnitřní připravenost, to je především schopnost vnímat hlubší souvislosti a stát se tak prostředníkem moudrosti pro své nejbližší okolí.

Současné dění v české společnosti nejen na politické scéně svědčí o tom, že by nám, stejně jako našim předním představitelům, prospělo více moudrosti. Opět se rozhořel spor o financování zdravotnictví. Kolika jen škodám by se zabránilo, kdyby byli n ... více »

Dokument Dokumenty

Projekt Redaktor

Šéfredaktor Kulturních novin vyhlašuje projekt, jehož cílem je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média a k získání redaktora na stálý úvazek. Máme už i tip na kolegu, který se osvědčil. Pojďme se spojit a získat jej.

Kulturní noviny jsou výsledkem svépomoci. Jejich obsah tvoří autoři a redaktoři bezplatně jako službu ideji mít nezávislé občanské politicko-kulturní médium. Minimální měsíční rozpočet, na který nám průběžně přispívají naši čtenáři, pokrývá rutinní ... více »

Kultura a umění Kultura

Muzikantské nebe aneb večírek s Waynem

Wayne Shorter, foto Jazzfest Brno

Hudba jako čirá energie, jako tvořivý duch v akci. Na brněnském JazzFestu vystoupil světoznámý jazzový saxofonista Wayne Shorter se svým kvartetem. Několik osobních postřehů o nezapomenutelném večeru.

Sedí jako hříbek, drží v ruce saxofon a nevěřícně na něj hledí: Na tohle mám hrát? Nasadí hubičku nástroje do úst, zas ji vyndá, pohne s ní, zas zkusí nasadit… Jako kdyby byl v jiném světě a nedotýkalo se jej dění kolem. A dějou se tu přitom věci! T ... více »

Kultura a umění Kultura

Co dělá válka se snílky?

Saint Malo. Foto edu-geography.com

Americký spisovatel Anthony Doerr ve svém románu, oceněném Pulitzerovou cenou, přináší originální pohled na druhou světovou válku. Rozsáhlá historická freska kombinuje postupy thrilleru s úvahami o kořenech násilí, jež se zdají být v současné době opět aktuální.

V bretaňském přístavním městě Saint-Malo se během bombardování za druhé světové války setkávají nevidomá francouzská dívka Marie-Laure a mladičký německý radista Werner. Hitlerova tisíciletá říše už to má zjevně spočítáno, ale nepřestává válčit, nao ... více »

Poezie Dokumenty

Takové věci

Takové věci

Jan Skácel o tom, že z čeho žijeme, odpočívá v naší paměti.

Pro takové věci chodí se do lesa jak na hříbky a také do pohádek Do mlýna vzpomínek a do moučnice dětstvík vosímu hnízdu k starým pařezům A něco za šírání něco o polednách a něco posbírané ještě za rosy a je to křehké bojí se to slov A kdyby upadl ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Češi a Němci

Obrázek nebo fotografie#16874

V textu, který legendární zuřivý reportér Egon Erwin Kisch napsal během své mexické emigrace v roce 1942, vzpomíná autor na atmosféru Prahy konce 19. a začátku 20. století, kdy se už v císařské době sacherdortů, secesních štuk a litografických plakátů, tehdy ještě v relativně humorné formě projevovaly rysy budoucího nelítostného souboje dvou národů.

Německá Praha. Kdo neměl titul a nebyl bohat, nepatřil k ní. Německá Praha, to byli téměř výhradně velkoměšťáci, majitelé hnědouhelných dolů, správní radové báňských podniků a Škodových závodů, chmelaři, kteří jezdili sem a tam mezi Žatcem a Ameriko ... více »

Fejeton Domov

Všude dobře, ve střední Evropě nejlíp

Obrázek nebo fotografie#16852

Fejeton o tom, že rozdíly jsou lokální, ale systém globální.

Jako středoevropský emigrant, který se už deset let snaží sám sebe přesvědčit, že v britském počasí není až tak špatně a skotský déšť je v létě teplý a příjemný, občas zapomenu na základní rozdíly v lidské interakci mezi střední Evropou a Velkou Bri ... více »