Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 11. 7. 2016

Téma Politika

Občanská neposlušnost za klimatickou spravedlnost

Obrázek nebo fotografie#17538

V letošním květnu se připojilo více než třicet tisíc osob na celém světě k aktům občanské neposlušnosti v rámci akce Break Free from Fossil Fuels. Dosud nejmasovější a skoro dva týdny trvající různé protestní akce namířené proti využívání fosilních paliv (uhlí, ropy a zemního plynu) se odehrávaly v zemích šesti kontinentů – vedle Německa nebo Velké Británie například i v Brazílii, Indonésii, Nigérii, na Novém Zélandu nebo ve Spojených státech amerických.

Nedaleko od našich hranic, v německé Lužici, po předem nahlášené masové blokádě tisícovky aktivistů za klimatickou spravedlnost jako součást hnutí Ende Gelände vnikly do povrchového dolu a zablokovaly na více než 48 hodin činnost důlní techniky a ta ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Ota Šik a trojčlennost sociálního organismu

Obrázek nebo fotografie#17539

Porovnání hospodářské koncepce Oty Šika (1919–2004), místopředsedy vlády a ministra financí z období Pražského jara a autora ekonomického rozměru Dubčekovy reformy (výsledky práce jeho týmu byly využity například při švédské Palmeho ekonomické reformě), a s koncepcí sociální trojčlennosti.

Motto: „V červnu 1973 jsem navázal kontakty se skupinou lidí, kteří se sešli v Mezinárodním kulturním centru v Achbergu u Lindau ve Spolkové republice. Přišli z různých hnutí, z řad anthroposoficky orientovaných myslitelů, z bývalých studentských sk ... více »

Společnost a politika Politika

Podezřelé rozsudky – 1. část (kauza Nagyová – Nečas)

Obrázek nebo fotografie#17540

Spolupracovník naší redakce rozebírá závažné soudní kauzy z prostředí naší politiky, které jsou zametány pod koberec.

Nepřipadá mi v pořádku, když se zákonem naší společnosti stává, že téměř všechny větší policejní kauzy dotýkající se nejvyšších pater politiky končí kdesi pod stolem a v zapomnění, překryty kauzami dalšími, jež čeká stejný osud. Co si má člověk mysl ... více »

Kultura a umění Kultura

Deset dní v Rusku – 1. část

Foto Tverskije vědomosti

Zápisky z podivuhodné cesty českých básníků na setkání a společné čtení s dalšími slovanskými básníky v několika ruských městech. První část.

16. 5. Po / 12.52 Vyjíždím s básníkem Milanem Libigerem ze Zlína do Prahy. Hned za Wilzoňákem na dlažbě urážím u kolečkového kufru opěrku. Kufr tancuje, trpím. Na hotelu Amadeus debata o poezii, pak jdeme shánět vteřinové lepidlo k Vietnamcům, přil ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Dva Jeronýmové, vlastně tři

Obrázek nebo fotografie#17550

Letos si připomínáme šest set let od upálení „toho druhého“ na kostnickém koncilu, totiž mistra Jeronýma Pražského. Výročí plodně inspirovalo jednoho husitského a jednoho evangelického duchovního.

Zájemci o pozapomenutou osobnost čtyřnásobného mistra svobodných umění mají už šest let k dispozici soudobou komplexní (a nebýt poměrně střídmého rozsahu způsobeného hutností textu, chtělo by se napsat přímo monumentální) monografii Život a dílo Je ... více »

Fejeton Osobnosti

Aféra Jeroným

Pravoslavné zpodobnění svatého Jeronýma

Byl katolíky odsouzený a pravoslavnými svatořečený husita Jeroným agent východu?

Abych předešel dotazům jednotlivců ohledně aféry, které se díky Kulturním novinám po šesti stech letech chopila média (a kterou jsem zmínil ve své výše vydané recenzi), že totiž jeden z duchovních otců husitské církve, katolický akolyta (kandidát kn ... více »