Čtrnáctideník Kulturní noviny

40. číslo pondělí 3. 10. 2016

Téma Domov,Zahraničí

My Čechoslováci musíme držet při sobě! (1. část)

Malba Jiří Stavovčík

První část rozhovoru s Jiřím Stavovčíkem, malířem a viceprezidentem Československé společnosti pro vědy a umění – o jeho kořenech, životní cestě, zemích, které poznal, a aktivním vlastenectví.

Ještě před tuctem let jsi býval úspěšný americký ekonom, pracující jako pokladník Hispánsko-americké obchodní komory. Jak to přišlo, že ses nakonec stal profesionálním malířem a viceprezidentem krajanské kulturní organizace? V dětství jsem moc rád k ... více »

Společnost a politika Politika

Státní podpora startup-společností je nutností

Obrázek nebo fotografie#18184

Křižík, Baťa ani Kolben s Daňkem by u nás dnes bez státní podpory nic nezaložili.

  Na Ihned.cz vyšel článek  s názvem „Vláda pošle na podporu start-upů 1,4 miliardy korun. Státní peníze mají napravit údajné selhání trhu“. (Zopakujme si, co je startup: podnikatelský subjekt, strukturovaný pro rychlý růst.) Na první pohled je ten ... více »

Dokument

Prosíme o podporu. Vaše Kulturní noviny

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů. Prosíme, podpořte nás! Údaje pro bankovní převod naleznete zde.

Pokud do poznámky k platbě uvedete svou poštovní adresu, pošleme vám zdarma náš tištěný speciál s výběrem textů z Kulturních novin z roku 2015. Svou poštovní adresu nám můžete zaslat i e-mailem na druzstvo@kulturni-noviny.cz . Tímto způsobe ... více »

Kultura a umění Politika

Myšlenky z ústraní: I krajské volby jsou důležité, běžte k nim, prosím!

Jako ranní epištoly posílá z nemocnice svým přátelům známý brněnský básník, publicista a nakladatel rozličné osobně laděné úvahy na časová i nadčasová témata. Tentokrát je tématem zcela časová věc – ovšem s fatálním dopadem na budoucnost. Nepodceňujme důležitost voleb. To je i stanovisko Kulturních novin.

Čtu v posledním Salonu Práva, už docela ne Rudého, že „říjnové krajské volby se asi účastí nedostanou přes tradičních 35 až 40 % voličů, přesto mohou výrazně ovlivnit další směřování české politiky. Na jaké zajímavé otázky nabídnou odpověď?“ –, čtu ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Před zákonem

Obrázek nebo fotografie#18179

Příběh ze známého románu Franze Kafky, který v dnešní době začíná být opět víc než aktuální.

Před zákonem stojí dveřník. K tomuto dveřníku přijde muž z venkova a prosí, aby ho vpustili do zákona. Avšak dveřník řekne, že ho teď nemůže vpustit. Muž uvažuje a pak se zeptá, zda tedy bude smět vstoupit později. „Možná,“ řekne dveřník, „teď však ... více »

Poezie Dokumenty

Není je a je zas není

Malba V. Pinter. Doprovodný obraz poskytl autor veršů.

Ukázky ze sbírky básní Lukáše Trejbala Tahám za záchrannou brzdu.

  Není je a je zas není   Držíme nonstop službu na vrátnici snění Často mě překvapí ta vůně známá Další odkryté rozhledy do neznáma Kde není je a je zas není     Diagnóza   Provázen virózou Nalomený svědomí Trpím diagnózou Snění za vědomí     Musím… ... více »

Fejeton Domov

Trochu o šťastí

Obrázek nebo fotografie#18177

Ako si žijeme „najšťastnejšiu etapu ľudstva“.

„Žijeme najšťastnejšiu etapu ľudstva,“ počúvame dnes často z rozličných poschodí, ale najčastejšie z tých najvyšších, odkiaľ nedovidieť do údolí. A kto nie je šťastný, môže si za to sám (povie sa, alebo aj zamlčí v zátvorke). Čistý jed je táto „šťas ... více »