Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo pondělí 4. 1. 2016

Téma Kultura

Stříbrný vítr a Řeka (1. část)

Obrázek nebo fotografie#15910

Smysl a odraz osobnosti a mysterijního díla Fráni Šrámka v zrcadle dalších českých autorů.

Pokud některá z osobností českých spisovatelů odpovídá definici Jungovy animy , anebo duše pocitové , tak jak ji definoval rakouský filosof Rudolf Steiner (ze tří hybných elementů vůle, rozumu a citu u ní převládá cit), pak je to Fráňa Šrámek (187 ... více »

Společnost a politika Politika,Ekonomika

Že už zase nejsou lidi?

Obrázek nebo fotografie#15912

Kdo se bojí kulturních antropologů.

Zase jsem někde zaslechl, že máme příliš mnoho vysokoškoláků a málo lidí u soustruhu a že by tedy to měl stát změnit, nejspíše zavíráním VŠ a přikováním studentů k ponku řetězem. (To už tu ostatně bylo: Ekonóm? Ke koňom!) Za prvé pár čísel: Nezaměst ... více »

Dokument

KN 2016: Prosíme o podporu a máme pro vás dárek!

Redakční kruh Kulturních novin se rozhodl připravit pro své příznivce překvapení. Projdeme úrodu roku 2015 a vybereme pro vás to nejzajímavější. Čtěte podrobnosti dále.

Kdybychom v každém vydání Kulturních novin v roce 2015 přinesli jen šest nových textů, tak by to bylo celkem zhruba tři sta článků. Ono jich ve skutečnosti bylo více a k tomu jsme od loňského roku vedle pravidelného týdenního vydání zavedli kurát ... více »

Komentář Zahraničí

Syrská válka a migrační krize jako Kocour

Obrázek nebo fotografie#15948

Až přijde kocour.

V posledních dnech mě stále častěji napadá, že syrská válka a migrační krize přišly do našeho koutu světa ze stejného důvodu, z jakého přišel do městečka plného pokrytců chlupatý titulní hrdina filmu Až přijde kocour . Proč? Aby v jasných barvách u ... více »

Kultura a umění Kultura

Kavárna Slavia

Palác Lažanských s kavárnou Slavia (pohled od mostu Legií). Foto Petr Vilgus, Wikimedia Commons

Významný německý  básník a překladatel, přítel básníka Jana Skácela a propagátor české poezie v německém prostředí věnoval část své knihy Podivuhodná léta neobyčejně působivé a výstižné  reflexi českého prostředí v tísnivém normalizačním období po roce 1968. Následující úryvek je závěrečnou částí stejnojmenné kapitoly.

„Tašku taky?“ zeptá se šatnářka. Odmítnu, zaplatím a hledám si místo v rohu, kde si tašku postavím vedle sebe. Listem papíru očistím desku stolu od drobků, zbytku tabáku a lepivých skvrn. Z balustrády na střeše Národního, které je vidět oknem, visí ... více »

Kultura a umění Kultura

Vévodo české země, rozpomeň se na své plémě

Mikoláš Aleš: Svatý Václav. Repro Svatováclavský sborník na památku 1000. výročí smrti knížete Václava svatého

Knížka Svatý Václav – panovník a světec v raném středověku od Vratislava Vaníčka není sice knižní novinka, má ale svou aktuálnost a zároveň potenciál stát se knižní „trvalkou“.

Monografii o svatém Václavovi jsem dostal od rodičů pod stromeček a s potěšením jsem se hned o Vánocích pustil do četby. A stránky knihy na mne zapůsobily natolik, že jsem se o Vánocích s manželkou vydal na místa spojená s počátky české státnosti. A ... více »

Literární ukázka Domov,Kultura

Počteníčko: Pokladnice slohu slováckého dítěte

Obrázek nebo fotografie#15922

Ze sborníku nejlepších školních slohových prací, který uspořádal M. Dobiáš v Uherském Hradišti roku 1919.

Jak přijel tatínek z Vídně. Tatínek přijel z Vídně. Máňa byla první u tatínka a hned mu hrabala v kapse. Maminka povídá: „Už ta Máňa zase bantuje!“ Máňa vyndala čtyři pomeranče. Myslím si, že sobě nechá dva veliké a mně dá určitě ty malé. 2. šk. r ... více »

Poezie Kultura

Kathleen Raineová: Zaříkávadlo, jak přivést ztracené tvory domů

Paul Gauguin: Dobrý den, pane Gauguine (Bonjour, Monsieur Gauguin). Olej na plátně. 1889. 92,5 × 74. Národní galerie, Praha.

Zaříkávadlo, jak přivést ztracené tvory domů

Zaříkávadlo, jak přivést ztracené tvory domů Domů, domů  ptáci domů!  Skřivane do trávy,  střízlíku do křoví,  vráno do korun stromů,  vlaštovko pod okap,  orle na skálu,  havrane na kámen,  všichni ptáci domů! Domů, domů, zbloudilí domů, králíku ... více »

Fejeton Kultura

Dopis

Čím vším může být klasický dopis v době mailů a esemesek?

Shrabovat listí v parcích, jaká klidná práce. Přecházet sem a tam a pomalu se vracet, jako se vrací čas, jako se vrací dálka, nostalgická jak známky na obálkách. Našel jsem dopis, jenom tužkou psaný, smazaný deštěm, zpola roztrhaný. Ó dobo dopisů, k ... více »