Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo pondělí 25. 1. 2016

Téma Kultura

Brno v janáčkovské perspektivě

Leoš Janáček mezi lidovými muzikanty, z knihy Janáčkovy záznamy hudebního a tanečního folkloru

Počátek roku 2016 zastihl město Brno v nadějné pozici, jíž jako velké gesto předcházelo rozhodnutí magistrátu započít s výstavbou Janáčkova kulturního centra. V kontextu s dalšími strategickými rozhodnutími magistrátu se budoucnost Brna jeví v dobrém světle, což zrcadlí i jeden částečně osobně pojatý esej.

Když jsem pobýval v roce 1994 v americkém městě Bloomington ve státě Indiana, vypravil jsem se na koncert do auditoria místní univerzity. Abych trochu přiblížil situaci: Indiana University se řadí v USA k velkým univerzitám – jak počtem studentů (ko ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Jak nám vzniká prekariát

Obrázek nebo fotografie#16117

Pár čísel, týkajících se lidí, kteří pracují, vydělávají, a přesto jsou v prekérní ekonomické situaci.

Tak jsme se slavnostně dozvěděli, že se nám daří dobře. Tedy že „české ekonomice se daří dobře“ – protože ekonomický růst je rekordně vysoký a rekordně nízký. Jak se daří české ekonomice, nevím, protože jsem ji dosud na ulici nepotkal, abych se jí z ... více »

Dokument

Podpora KN v roce 2016 a náš dárek

Jak jsme avizovali již dříve, Kulturní noviny připravují pro své příznivce dárek. Z úrody roku 2015 vybíráme texty pro tištěný speciál. Zašleme jej těm, kteří na základě naší výzvy přispěli na náš provoz v roce 2016. Prosíme ty, kteří přispěli a opomněli připsat svou úplnou poštovní adresu do poznámky k platbě, aby nám ji poslali e-mailem na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. - Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí. Nemáme sice ještě zcela podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průběž ... více »

Kultura a umění Kultura

Střízlivé opojení uměním

Obrázek nebo fotografie#16115

Kdo je a kdo není umělec? (a záleží na tom vůbec?), ptá se švédský prozaik Torgny Lindgren.

Torgny Lindgren (narozen 1938 v severošvédském Norsjö) zaujal čtenáře i kritiku už počátkem osmdesátých let drsným venkovským románem Cesty hada na skále : nejen díky vypravěčské suverenitě, ale také furiantstvím gesta, s nímž se otočil zády k módn ... více »

Kultura a umění Kultura

Šmidrové

Šmidrové jako stolní společnost. Foto archiv

V Museu Kampa končí 29. ledna výstava Šmidrové. Toto seskupení umělců působilo v Praze od poloviny padesátých do poloviny šedesátých let dvacátého století. Členy skupiny byli výtvarníci Karel NeprašAleš VeselýJan KoblasaBedřich Dlouhý Jaroslav Vožniak a hudebníci Jan Klusák a Rudolf Komorous. To jsou většinou známá jména českého umění. Výstava ale působí značně rozpačitě.

Expozice v Museu Kampa je rozdělena do dvou částí, z jedné do druhé je třeba přejít přes dvůr. Úvodní část, umístěná v přízemní budově blíže směrem k parku, je více dokumentační, je tu korespondence, „členské záznamy“ a také nejstarší tvorba Šmidrů ... více »

Kultura a umění Kultura

Když Iñárritu a Tarantino dělají totéž…

Záběr z filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Repro www.drafthouse.com

Několik poznámek k filmům REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) a Osm hrozných (2015), které se oba odehrávají na americkém Západě v 19. století.

Zle zraněný stopař překoná v mrazivé divočině mnohá úskalí i vlastní slabost. Dovleče se k osamělému indiánovi, který, chráněn ohněm před vlky, pojídá bizona, a z posledních sil jej sípavě prosí o jídlo. Indián mu hodí vybranou pochoutku – syrová já ... více »

Kultura a umění Kultura

Stříbrný vítr a Řeka (4. část)

Obrázek nebo fotografie#16127

Smysl a odraz osobnosti a mysterijního díla Fráni Šrámka v zrcadle dalších autorů. Tentokrát Vladimíra Párala.

Leitmotiv díla autora, kterého chci připomenout v této části naší úvahy, se dá dobře charakterizovat citátem z divadelní hry toho, o kterém jsme si povídali v dílu minulém: „Dokud jsem byl mlád a hladov, všecko mi vonělo ideálem. Teď když jsem syt ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Poslední země

Pobřeží Antarktidy. Foto Liam Quinn, Wikimedia Commons

Zápisky biologa, kněze a pedagoga Marka Orko Váchy z pobytu na Antarktidě.

Nejdůležitější osobou polární stanice by měl být přirozeně vedoucí báze. Není tomu tak, nejdůležitější osobou je kuchař. Druhým nejdůležitějším mužem je meteorolog a teprve třetí místo obsazuje vedoucí stanice. Křesťanství zná v podstatě dva přístup ... více »

Fejeton Kultura

Jen před plátnem (ne za plátnem!) musí někdo stát!

Obrázek nebo fotografie#16116

Na okraj fotorealistické malby.

Mám ve zvyku trávit čas u oblíbených blogů a webových stránek věnovaných umění. Někdy se prostě rád bavím tím, že si vyhledávám fakta o dalších umělcích a umělkyních, kteří sebou nazí a za pokřiku slov „ORGAZMUS!“ či „NEPOSTRADATELNĚ!“ plnou vahou ř ... více »