Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo pondělí 9. 5. 2016

Téma Domov

Jaro na ARO

Obrázek nebo fotografie#17029

Reportážní vhled do českého klinického zdravotnictví.

„U nás můžeš dostat brigádu třeba hned,“ říká mi kamarád, který pracuje jako doktor na anesteziologicko-resuscitačním oddělení velké fakultní nemocnice. „Sanitáři jsou u nás potřeba pořád.“ Zběžně mě vyšetří a s vyplněným dotazníkem pošle na osobní ... více »

Komentář Domov

Poučení z krizového vývoje v OKD

Obrázek nebo fotografie#17016

Rekviem za mrtvý těžařský koncern.

Jelikož to má firma OKD už v podstatě za sebou, nabízím se se svým smutným vzpomínkovým nekrologem. Na příběhu OKD je nejdivočejší jeho začátek před necelými dvaceti lety. Podnik byl státní a částečně privatizovaný. Následně se odehrály tři opravdu ... více »

Dokument

Projekt Redaktor

Šéfredaktor Kulturních novin vyhlašuje projekt, jehož cílem je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média a k získání redaktora na stálý úvazek. Máme už i tip na kolegu, který se osvědčil. Pojďme se spojit a získat jej.

Kulturní noviny jsou výsledkem svépomoci. Jejich obsah tvoří autoři a redaktoři bezplatně jako službu ideji mít nezávislé občanské politicko-kulturní médium. Minimální měsíční rozpočet, na který nám průběžně přispívají naši čtenáři, pokrývá rutin ... více »

Společnost a politika Věda

Duch a doba

Obrázek nebo fotografie#17037

Ukazuje se, že společnost netvoří jen soubor izolovaných jednotlivců. Důležitou roli sehrávají i skupiny či společenství, v nichž funguje kolektivita – tedy vyšší vědomí celku a schopnost sdílení. Rozvíjet tento typ vědomí je úkolem naší doby.

Současný člověk hledá příslib své šťastné budoucnosti a přitom se s otázkami, často nevyřčenými, obrací hlavně na vědu a její představitele. Chce se od svých učených hlav dozvědět, jak se bude vyvíjet jeho budoucnost a budoucnost jeho dětí. Je však ... více »

Společnost a politika Politika

Falešná hra na morální symboly (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#17003

Rozbor a odkazový opravník elitami oblíbených omylů.

V předchozí části tohoto článku (1) jsme rozebrali tři teze profesora Tomáše Halíka, které proslovil 23. dubna tohoto roku v pořadu Interview ČT24 (2) . Ve svém rozboru jsme se snažili dobrat způsobu, jakým to, co se dnes nazývá českou elitou, pr ... více »

Kultura a umění Kultura

Vypravěč z afrického slumu

Alain Mabanckou. Foto Joel Saget

Jedním z mnoha hostů pražského Světa knihy bude v pátek 13. května i Alain Mabanckou, který zde představí svoji prózu Prasklej Sklenička (Dauphin, 2015).

První polovina prózy je strhující, její druhá polovina není nic moc. Těžko říci, čím je to dáno, zda autor s knihou příliš spěchal, či zda její téma na délku textu nevystačilo nebo zde byl ještě jiný důvod. První půlka prózy je každopádně excelentní ... více »

Poezie Kultura

Vesmír se chvěje ještě teď

Emily Dickinsonová na daguerrotypii neznámého autora, okolo roku 1847. Repro Amherst College Archives

Před sto třiceti lety zemřela americká básnířka Emily Dickinsonová.

Srdce, ne těžké jak mé, jdouc procházkou v noci pod mým oknem, hvízdalo písničku – lehounký kousek, nápěv, lidový popěvek, však pro můj rozjitřený sluch tišící prostředek. Jako by se pták vlhovec loudavě tudy bral a zapěl, zmlkl a zapěl – ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Jodok nechá pozdravovat

Povídka Petera Bichsela o tom, jak je důležité mít Jodoka.

O strejdovi Jodokovi nevím vůbec nic, jedině že to byl dědečkův strejda. Nevím, jak vypadal, nevím, kde bydlel ani co dělal. Znám jen jeho jméno: Jodok. A jinak neznám nikoho toho jména. Dědeček začínal svoje historky takhle: „Když byl strejda Jodok ... více »

Fejeton Domov

Deník 1945

Výřez z koláže Sergeje Larenkova

Pár dobových střípků z venkova i měst.

Prvního května přináší tisk zprávu o úmrtí Adolfa Hitlera. Do Blatna přichází pochod smrti, který vyrazil 16. dubna z Johanngeorgenstadtu. Na nádraží, kde se vězni utábořili, jich několik zemře hladem a několik je zastřeleno strážemi. Okolo 18. hodi ... více »