Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 22. 2. 2016

Téma Osobnosti

Ivan Odilo Štampach: Nebyl jsem jen církevním člověkem

Ivan Štampach. Repro z ivan-stampach.bloger.cz

Religionista, teolog, publicista, politicky angažovaný křesťan. Autor mnoha publikací a neortodoxních názorů. Přinášíme rozhovor s Ivanem Odilo Štampachem u příležitosti jeho 70. narozenin (18. února). A přejeme mu do dalších let vše dobré.

V životopisném profilu na svém blogu uvádíte: „Jsem synem amerického vojáka, který se podílel na osvobození západních Čech, a byl jsem adoptován rodinou Štampachů.“ – Nechci vyzvídat, proč tomu tak bylo, ale spíše mne zajímá, jak se tato jistě nejed ... více »

Komentář Domov

Jablko sváru

Obrázek nebo fotografie#16334

Energetická meditace nad špatně zkontrolovanými sváry našich jaderných elektráren.

Nedávno způsobila mediální vlnu informace, že v Dukovanech, a možná i v Temelíně, se prováděly nekvalitně kontroly svárů tlakových nádob a potrubí. Stručné vysvětlení pojmů: Elektrárna vyrábí tepelnou energii (atomovým reaktorem, spalováním uhlí…), ... více »

Komentář Kultura

Novinářská bota v Brně jako zárodek politického úkolu

Novinářský šlendrián může být paradoxně využit k tomu, abychom se naučili velkorysosti a úctyplné spolupráci. Náměstek Hollan i spolek Brno kulturní se snaží o dobré věci. Každý svým způsobem.

V brněnském Deníku vyšel článek s titulkem Vysvědčení: politici v Brně prospěli, ale se čtyřkou . Nevím, kdo jej vymyslel, zdali autorka článku Eliška Gáfriková či jiný redaktor, ale je značně nesmyslný. Vyvolává horší dojem, než je skutečnost. Vyp ... více »

Dokument

Podpora KN v roce 2016 a náš dárek

Obrázek nebo fotografie#16368

Jak jsme avizovali již dříve, Kulturní noviny připravují pro své příznivce dárek. Z úrody roku 2015 vybíráme texty pro tištěný speciál. Zašleme jej těm, kteří na základě naší výzvy přispěli na náš provoz v roce 2016. Prosíme ty, kteří přispěli a opomněli připsat svou úplnou poštovní adresu do poznámky k platbě, aby nám ji poslali e-mailem na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz. - Děkujeme!

Milí čtenáři, díky vám mohlo vedení našeho družstva počátkem ledna rozhodnout o pokračování provozu Kulturních novin na první pololetí. Nemáme sice ještě zcela podepřen celý rozpočet vydání, avšak prognóza je příznivá, a pokud neustanete s průběžnou ... více »

Kultura a umění Kultura

Proč malá písmena dělají velké peníze

Obrázek nebo fotografie#16371

Románový debut Roberta Glancyho Smluvní podmínky je ironickým pohledem do zákulisí velkého byznysu – podstatně méně už je přesvědčivý tam, kde se snaží hledat cestu z kolotoče existenčních kompromisů.

Fenomén nenápadných poznámek pod čarou, které zásadně mění vyznění smlouvy, je pro současnou vývojovou fázi kapitalismu charakteristický. Robert Glancy (narozen 1975 v Zambii) mu věnoval celý román, nazvaný Smluvní podmínky. Kniha je formálně postav ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Gymnaziální léta Jaromíra Nečase

Bučovické gymnázium. Foto Mapy.cz

Dne 21. února letošního roku by se dožil 94 let Jaromír Nečas, legendární hudební rozhlasový redaktor a skladatel a výrazná osobnost moravské kultury. Opustil nás v létě loňského roku. Připomínáme si jej nyní vzpomínkou jeho posledního žijícího spolužáka z bučovického gymnázia.

Bučovice se objevují v životě Jaromíra v době, kdy se jeho rodina přistěhovala do Slavkova u Brna. Tehdy začal Jaromír dojíždět, stejně jako mnozí žáci z míst na vlárské trati (od Blažovic až po Nemotice), do reálného gymnasia v Bučovicích. Historie ... více »

Kultura a umění Kultura

„Možná, snad, tuším, těžko říct…“

Reakce překladatele knihy Pětilibrová bankovka na recenzi Petra Motýla a užitečná metodická reflexe, jak přistupovat k literární kritice.

S téměř ročním zpožděním jsem zaregistroval recenzi Petra Motýla  na povídkový soubor jihoafrického spisovatele Hermana Bosmana Pětilibrová bankovka , kterou vydalo nakladatelství Dauphin. Nevím, má-li smysl reagovat na ni po tak dlouhé době, ale ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Svět včerejška

Richard_Tennant_Cooper: Syfilis, 1912

Vzpomínky Stefana Zweiga (1881–1942) na mládí přinášejí pozoruhodný pohled na otázky morálky, sexuality i na mýtus „zlatých časů“ před první světovou válkou.

Nenechme se mýlit sentimentálními romány nebo novelami oné epochy; pro mládež to byla zlá doba, která mladé dívky neprodyšně uzavírala životu, uvrhla pod kontrolu rodiny, brzdila v jejich svobodném tělesném i duševním rozvoji; mladí muži zase byli t ... více »

Fejeton Domov

Limonádová krev

Obrázek nebo fotografie#16336

O kocourovi, zakládající člence KSČ, dvou Karlech, hrabatech a krvi na několikerý způsob.

Dnes vám napíšu něco o významném tenoristovi, zakládající člence KSČ, kočičí mámě a kocouru Vášovi Příhodovi. Polská krev bývala kdysi v Karlíně něco jako Prodanka v Národním. Dirigenti a režiséři si do ní obsazovali ty nejlepší zpěváky, které v K ... více »