Čtrnáctideník Kulturní noviny

39. číslo pondělí 26. 9. 2016

Téma Domov

Vývoj společnosti k lepšímu nejde zastavit

Foto archiv Antonína Baudyše

Žijeme v době neobyčejné pestrosti pohledů na svět a lidských rolí v něm. Některé směry v lidském myšlení jako by se vzájemně vylučovaly – a přitom obě vycházejí vstříc určitým potřebám člověka a mají stejný cíl: Jeho šťastnější budoucnost. Jak se dívá na svět člověk, který pomáhá lidem v jejich sebepoznání, ale jehož profesi dnešní věda odmítá? Rozhovor o politice, pozitivním pohledu na život a občanském angažmá s českým astrologem Antonínem Baudyšem.

Tvůj tatínek, byl významný vynálezce v oblasti jemné mechaniky a optiky a zároveň astrolog. Letos v září by mu bylo sedmdesát let. Národ si ho nejspíš pamatuje jako rozšafného prvního ministra obrany ČR, který pomáhal připravovat vstup naší země do ... více »

Společnost a politika Politika

Smrt v alternativě

Petr Hájek. Kresba Marek Řezanka

Recenze knihy Petra Hájka Smrt ve středu jako klíč k určení falešných „alternativ“.

Bývalý (a skrze své názory do jisté míry i současný) tiskový mluvčí Václava Klause Petr Hájek je na jednu stranu znám jako kritik oficiální verze událostí z 11. září 2001 či jako čelný kritik Evropské unie. Kritické pohledy jak na logické mezery v o ... více »

Dokument

Prosíme o podporu. Vaše Kulturní noviny

Naše noviny nemohou vycházet bez podpory čtenářů. Prosíme, podpořte nás! Údaje pro bankovní převod naleznete zde. 

Pokud do poznámky k platbě uvedete svou poštovní adresu, pošleme vám zdarma náš tištěný speciál s výběrem textů z Kulturních novin z roku 2015.  Svou poštovní adresu nám můžete zaslat i e-mailem na  druzstvo@kulturni-noviny.cz . Tímto způsobem je ta ... více »

Komentář Domov

Brněnské referendum o nádraží v centru – velká příležitost

V termínu podzimních voleb 7. a 8. října se v Brně současně koná referendum o budoucí poloze vlakového nádraží. Je to historická událost i v kontextu celé republiky. Výkon občanské iniciativy, které se přes obstrukce bývalého vedení města podařilo konání referenda dosáhnout, si zaslouží obdiv. Současně nejde jen o aktivistický čin, nýbrž i o otevření celé problematiky širokému odbornému posouzení, které vyznívá také ve prospěch modernizace nádraží v centru.

Otázka modernizace a případného odsunu brněnského vlakového nádraží z centra je ve vzduchu již skoro sto let. Zpočátku měl zamýšlený odsun i jakési opodstatnění vzhledem k zátěži, kterou tehdejší vlaková doprava znamenala pro životní prostředí centr ... více »

Komentář Zahraničí

O iracionálnosti našeho strachu

Obrázek nebo fotografie#18135

Co mají společného pandemie nemocí, migrace, náboženský terorismus a zisk automatu na kafe?

Jak to napsat a nebýt kazatelem trivialit? Nejdřív jedna historka: Před jedenácti lety byla největším tématem doby ptačí chřipka. Možná si to pamatujete, tehdejší titulky stojí za to: „Čínu svírá paranoia z ptačí chřipky“, „Lidé nevěří vládě“, „Číns ... více »

Dokument Zahraničí

Bosenská komunita v ČR protestuje proti nacionalizaci diplomacie Bosny a Hercegoviny

Foto Tomáš Koloc

Otevřený dopis bosenských rodáků všech národností země je určen českému ministrovi zahraničí.

Vážený pan PhDr. Lubomír Zaorálek ministr zahraničních věcí ČR Vážený pane ministře, dovolujeme si obrátit se na Vás s prosbou ve věci osoby navržené na post velvyslance Bosny  a Hercegoviny v České republice, pana Ivana Šušnjara. Pan Šušnjar je hla ... více »

Kultura a umění Kultura

Naše hudba je spojení minulosti s budoucností v přítomnosti

Shivanam. Foto archiv KN

Současný svět je díky moderním technologiím a možnosti pohybu svých obyvatel propojen a tvoří jeden velký kotel, v němž se prolínají nejrůznější kulturní vlivy. Někdo se snaží neztratit rovnováhu přimknutím ke své lokální tradici, jiný zase přijímá existenci mnohosti, aby v ní nakonec našel také univerzální zdroje a zpevňující principy pro svůj život. Přinášíme rozhovor s multiinstrumentalistou a zakladatelem hudebního uskupení Shivanam Ivanem Jaškem o cestě alternativního hudebníka, zdrojích inspirace a prolínání hudby s duchovním životem.

Stál jsi u zrodu psytrancové a chill-outové scény na jižní Moravě. Jak na tuto dobu vzpomínáš? Začátek tohoto období je pro mě spojen především s klubem THC a osobností Vreže Meloiana, který se pro mě stal hlubokou inspirací. Bavíme se někdy o polov ... více »

Kultura a umění Kultura

Pár muzikantských vzpomínek a jedna písnička

Gene Parsons. Foto Vintage Guitar Magazine

Muzikantské vzpomínky na Itálii a jednoho skromného Američana s krásnými písničkami.

Když jsem v roce 1991 odešel od Poutníků, protloukal jsem se, jak se dalo. Mimo jiné jsem se spřátelil s italským kytaristou Beppem Gambettou a párkrát jsme spolu hráli – u nás i v Itálii. Díky Beppemu jsem tehdy v roce 1991 strávil poprvé v životě ... více »

Kultura a umění Kultura

Myšlenky z ústraní: Tentokrát mezi jiným o dětství a zapomnění

Jako ranní epištoly posílá svým přátelům známý brněnský básník, publicista a nakladatel rozličné osobně laděné úvahy na časová i nadčasová témata. S jeho svolením některé z nich zprostředkováváme i našim čtenářům, neboť obsah i forma těchto úvah překračují původně zamýšlené určení.

Počíná se Poledník (Pro domo sua), čtvrtek 15. září 2016, 03:10 zvláště velkou radost mi včera udělala návštěva z rodné Hané, vlastně ani ne z mé přímo rodné Hané, protože sám jsem se narodil až na úpatí Jeseníků, v samotném výchozím bodě Hornomorav ... více »

Poezie Kultura

Že všichni chtějí žít

Obrázek nebo fotografie#18121

Jan Erik Vold (nar. 1939), jinak jazzový hudebník, esejista a překladatel z angličtiny, je právem považován za nejvýznamnějšího současného norského básníka. Jeho styl lze nazvat „východním“: co nejúspornější formou vyjadřuje co nejširší obsah.

Když s tímhle obrazem přijel do města a stál před železniční stanicí, najednou si uvědomil, že neví, komu ho nese. Zmateně sledoval, jak s přibývajícím ránem houstne provoz, a netušil, kam se vydat. Odložil tedy zásadní otázku na později a raději si ... více »

Fejeton Domov

Nevděční kocourkovští občané

Příliš demokracie může působit zmatky, a proto není nad osvícené vedení, které vždy ví, co je pro občany nejlepší.

Již třetím volebním obdobím jsem starostou v Kocourkově. Ačkoliv se o naší obci a jejím zastupitelstvu hovoří někdy s úsměvem, ba dokonce se smíchem, ve skutečnosti naše obec vzkvétá a rozvíjí se. Při vší skromnosti musím říct, že je to především dí ... více »