Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 20. 6. 2016

Téma Osobnosti

Váš tatínek, Vladimír Neff…

Obrázek nebo fotografie#17344

Rozhovor s Ondřejem Neffem o jeho otci, spisovateli, scenáristovi a překladateli Vladimíru Neffovi, od jehož narození 13. června uplynulo 107 let.

Vladimír Neff (1909–1983), potomek podnikatelské rodiny francouzského původu, která měla velký vliv na naše národní obrození (pro salon jeho dědečka Jana Neffa a na jeho objednávku napsal například Antonín Dvořák své Moravské dvojzpěvy ), vystudova ... více »

Komentář Politika

Válka policajtů aneb pan Babiš v bezpečí

Obrázek nebo fotografie#17342

Úvaha na velké téma, které v těchto dnech magnetizuje národ.

Celá země dnes žije jedním hlavním tématem: na základě policejní reorganizace, která byla policejním ředitelem Tomášem Tuhým a všemi složkami až do poslední chvíle tajena, byly sloučeny útvary ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu) a ÚOK ... více »

Společnost a politika Politika

Proč je důležité, co řekl prezident v Lidicích

Obrázek nebo fotografie#17355

O podobnosti českých totalitářů s mainstreamovými médii, a o jejich nepodobnosti s lidmi, kteří mají jen jiný názor na rozvíjení naší demokracie.

Prezident Zeman ve svém projevu při příležitosti výročí vyhlazení Lidic označil některé nebezpečné české nacionalisty. Mainstreamová média, jak je jejich dobrým zvykem, ovšem opomněla rozebrat, co vlastně prezident řekl. Je to pochopitelné; mainstre ... více »

Dokument

Projekt Redaktor před uzávěrkou: stručná bilance

V pondělí 20. června je uzávěrka kampaně k našemu projektu Redaktor. Cílem projektu je přispět ke stabilizaci tvorby obsahu našeho média, tedy především k získání redaktora na stálý úvazek do konce roku 2016. K dnešnímu dni jsme od čtenářů a podporovatelů získali rovných 40 tisíc korun. Děkujeme všem dárcům! K uzavření dohody s odměnou ve výši minimální měsíční mzdy potřebujeme ještě necelých 20 tisíc korun. Pomozte nám, prosím.

Příští úterý spočítáme výši dosažené sumy a podle konečné částky vypracujeme pro našeho kolegu Tomáše Koloce dohodu na druhou polovinu roku 2016 s příslušnými měsíčními odměnami. Pokud bychom získali cílových 59 400 Kč, činila by měsíční odměna 9 ... více »

Kultura a umění Kultura

Brněnská revoluce: Kulturní parlament

Brno se stává místem nadějeplných iniciativ. Místem, kde se politická správa nebojí otevírat občanům a spolupracovat s nimi. Ustavení Brněnského kulturního parlamentu a jeho dosavadní činnost jsou už teď přínosem, byť stojí teprve na počátku.

V Brně se 8. června konalo třetí zasedání Brněnského kulturního parlamentu (BKP). To je neformální fórum, jehož vznik inicioval brněnský magistrát a jehož činnost koordinuje odbor kultury. Jestli je tu něco hodno pozornosti, je to otevřenost a ochot ... více »

Poezie Kultura

Viktor Šlajchrt

Obrázek nebo fotografie#17352

Báseň ze sbírky Pomalý pohyb.

Z lesa si přinesl brouka roháče. Umořil ho v lihu, přefixoval lakem a přibil na zeď chalupy mezi kuriozity. Když se po týdnu vrátil, všiml si světlejšího kruhu na omítce a pak zpozoroval pomalý pohyb. Kruh o průměru pěti centimetrů vyšlap ... více »

Fejeton Zahraničí

Kdo je můj nepřítel?

Obrázek nebo fotografie#17346

Co zjistila bývalá zpravodajka o podstatě světa.

Jestli jsem se z doby, kdy jsem pracovala pro CIA, něco naučila, bylo to následující: Každý věří, že ten správný je on sám. Byla jsem důstojnicí tajné služby CIA a pracovala jsem pro zpravodajství téměř deset let v utajení po celém světě. Diskuse, k ... více »