Fejeton Zahraničí

Kdo je můj nepřítel?

Obrázek nebo fotografie#17346

Co zjistila bývalá zpravodajka o podstatě světa.

Jestli jsem se z doby, kdy jsem pracovala pro CIA, něco naučila, bylo to následující: Každý věří, že ten správný je on sám. Byla jsem důstojnicí tajné služby CIA a pracovala jsem pro zpravodajství téměř deset let v utajení po celém světě. Diskuse, která se dnes ve Spojených státech vede o Islámském státu a o tom, co Spojené státy dělají v zámoří, je ještě zjednodušenější než v jakémkoli předchozím případě.

Když se zeptáte většiny Američanů, jestli Islámský stát představuje pro tuto zemi existenční hrozbu, řeknou vám že ano a v tu chvíli rozhovor skončí.

Když jdete po ulici v Iráku nebo v Sýrii a zeptáte se, proč na ně Spojené státy shazují bomby, dozvíte se: „Vedou válku proti islámu.“

A jdete-li zase v Americe a zeptáte se, proč byl útok 11. září, dozvíte se: „Nenávidí nás, protože jsme svobodná země.“

To všechno jsou příběhy vyrobené ve skutečnosti malým počtem lidí na obou stranách, kteří ve svých rukou hromadí velký díl světové moci a bohatství, a to díky tomu, že ten zbytek, což jsme my, přesvědčí, abychom se vzájemně zabíjeli. Myslím, že otázka, na niž se potřebujeme ptát jako Američané, kteří si chtějí prověřit, jak funguje jejich zahraniční politika, je, zda my nejsme těmi, kdo přilévají oleje do ohně. Jediný způsob, jak odzbrojit své nepřátele, je naslouchat jim. Když je vyslechnete, když opravdu máte odvahu poslouchat jejich příběh, zjistíte, že pokud byste měli žít jejich životy namísto těch svých, asi byste v některých případech volili stejná řešení jako oni.

Jeden člen Al-Kájdy se během své výpovědi trefil do černého, když řekl, že všechny ty filmy, které Američané točí, jako jsou třeba Den nezávislosti, Hunger Games nebo Hvězdné války, jsou všechny o malých nahodilých skupinkách, které musejí dokázat samy s omezenými zdroji, jež mají k dispozici, vyhnat technologicky rozvinutého okupanta. „A vy si neuvědomujete,“ řekl „že pro zbytek světa jste vy to Impérium, a my jsme Luke a Han. Vy jste vetřelci, a my jsme Will Smith.“

Pravda je, že když mluvíte s lidmi, kteří na obou stranách bojují v první linii, řeknou vám, že doufají v něco lepšího pro svoje děti oproti současným konkrétním vládám, o nichž si myslí, že jsou kruté a nefér. I když je jednodušší odbýt své nepřátele tím, že je označíte za zlo, je opravdu skvělá věc vyslechnout je bez ohledu na politiku. Protože dokud svého nepřítele považujete za psychopata, který je pod lidskou úrovní, směřuje to k další válce, ať děláte cokoli – a nikdy to neskončí. Ale pokud je vaším nepřítelem politika, jakkoli je složitá, můžeme s tím něco udělat.

Z anglického originálu, který je k zhlédnutí zde, přeložil Tomáš Koloc.