Společnost a politika Politika

(Vz)Lety Andreje Babiše

Obrázek nebo fotografie#18027

Přelet nad strategií našeho nynějšího nejvyššího politického hráče.

V hodnocení hojně reflektovaných výroků Andreje Babiše na Šluknovsku se shodli všichni okolo a řekli to za mě, takže bych jen nudil s opakováním. Snad jenom, že bych si nikdy nepomyslel, že toto může říci jeden z předních českých politiků, který je ještě při smyslech.

Chtěl bych zdůraznit něco, co s tím souvisí: Babiš cokoli, co říká, říká promyšleně a přesně ví, co, proč, kdy, komu a jakým způsobem, včetně té vidlácké umečené dikce a čechoslováčtiny. Žádná uřeknutí nebo plácnutí. Je před volbami, a Babiš cosi ví. Co? Jeho lidé dělají a neustále aktualizují průzkumy – ale ne tak jako ostatní (chudé) strany, které mají peníze na to zjistit maximálně svoje preference. On ví přesně, kdo jsou lidé, kteří mu dávají přízeň, a kdo jsou lidé, kteří by mu eventuálně hlas dát ještě mohli, a taky kdo jsou ti, kteří mu už hlas nabeton nedají. Jaký mají socio-demografický profil, kde žijí, kde je najít (proto Šluknovsko).

A ví, že je v situaci, ve které se v závěru kariéry (ale ještě před amnestií) ocital Václav Klaus: že vlastně zbylé voličstvo, které by mohl ještě získat, leží úplně vespod. Lidé bez světonázorového vymezení, nepříliš úspěšní, žijící v těch méně šťastných částech republiky, cítící ohrožení a nedůsledně hledající nepřítele, který za to všechno může. Trochu ještě zabírá nepřítel jménem uprchlíci (na ty se Andrej taky rád zaměřuje, když vyhlašuje, že „nemůžeme přijmout ani jednoho“), ale ti zabírají pořád míň, protože u nás žádný není. Takže zbývají Romové – tenhle cíl tu pořád je a neuteče.

Manipulátorským „spasitelům“, jako byl kdysi Klaus, pak Zeman a pak Babiš, často naletí i mnoho lidí relativně chytrých, normálních. Ale manipulátorské triky vydrží vždycky jen chvilku a pak to rozumní lidé prokouknou, manipulátor ví, že byl prokouknut a že už u těchto osob nemá šanci. Tak musí zamířit níž: ještě nižší pudy, nenávist, nacionalismus, posílat do tepláků, nepracující Romové, hordy krvežíznivých muslimů, a tak dále. A pak už je jenom trumfování (protože zdatnými soupeři jsou Okamura či Konvička) v tom, kdo se trefí ještě níž. Babiš to vypustil zcela cíleně, když nenápadně podsunul dojem, že kdo je nemakačenko, pro toho je pracovní tábor docela dobrá věc, zvláště když je to cigán. On to samozřejmě hned pak zamluví a omluví se, napraví, ale „však všichni víme, jak to je“. A zbídačelý sever mu přikyvuje.

Zaplaťpámbů aspoň za jedno: že se všichni tito političtí dobrodruzi na tom dně sejdou – Okamura, Veleba, Konvička, A. B. Bartoš, první Úsvit, druhý Úsvit, leží tam taky nějaké pozůstatky Bobošíkové, z krechtu leze Sládek. Všichni se přetahují o stejné voliče, kterých je patnáct, dvacet procent (tak moc, bohužel), a nyní je ještě shrábne ten nejschopnější manipulátor, Andrej Babiš. Ale budou to jeho poslední úspěšné volby: když tohle voličstvo zjistí, že ani Andrej je nevytáhl z průserů a nezbavil je nepřátel, zavrhnou ho a pravděpodobně naletí jinému mesiáši. Historie nás učí, že se zas nějaký najde.