Kultura a umění Domov

Pojďme podpořit jednu malou výtvarnici!

Klárka v zoo. Foto Jiří Plocek Vánoční přání 1 Vánoční přání 2

Blíží se Vánoce a kromě toho, že si dáváme dárky v rodinném kruhu, můžeme potěšit a podpořit i někoho jiného. Třeba jedno nadané děvčátko, jehož rodinná situace není úplně jednoduchá. – Aktualizované výsledky na výzvu z minula jsou uvedeny na konci článku. Děkujeme všem, kteří přispěli!

Mám jednu malou kamarádku. Je jí devět let, jmenuje se Klárka a vypadá jako spousta děvčat toho věku. Liší se však od většiny z nich tím, že si kromě hraní s panenkami a koukání na pohádky pořád něco kreslí, modeluje, vyrábí. Sama od sebe. Její talent se projevuje i ve škole, kde patří ve výtvarce k nejlepším. Také se však ukazuje, že má osobnost zvláštně vyhraněnou pro umělecké projevy a potřebuje trochu více individuálního vedení a směrování. Bylo by krásné, kdyby mohla pravidelně navštěvovat například výtvarný kurz, kde by mohl být její talent pod odborným vedením nasměrován k dalšímu studiu v tomto oboru.

Klárka má však nevýhodu. Její maminka je samoživitelka, stará se o dvě dcery. Kvůli zdravotním potížím maminky a nefunkčním dalším rodinným vztahům je tato malá rodina materiálně velmi slabá. Už jen zaplatit nájem v sociálním bytě je pro ni velkým břemenem, které znemožňuje jakékoli další výdaje. Například jen platby za školní pomůcky na počátku školního roku jsou zdrojem značného existenčního stresu. Celá jejich situace je v podstatě svého druhu pastí, o jejíž bezvýchodnosti bych mohl napsat podrobné pojednání. Shodou okolností to koresponduje s výpovědí ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové v nedávném rozhovoru pro server iDNES.cz.

Klárka je v situaci jako mnohé další děti: Její talent se nebude moci zavčasu začít rozvíjet, protože maminka nebude mít prostředky na její vzdělávání. Klárka tak zůstane v zajetí okolností a trablů, jež nezavinila a které ani tak docela nezavinila ani její maminka, protože když někoho v mládí doslova hodí do života neutěšené rodinné poměry a absolutní nezájem rodičů, má vystaráno. Od té doby se pere s nejrůznějšími následky této úvodní fáze a často nemá síly sám svůj osud překročit. Je úžasným výkonem, když neskončí na ulici či v azylovém domě a udrží jakž takž fungující nejužší rodinné zázemí. Maminka Klárky v tomto ohledu dělá, co může.

Můj nápad

Klárka má dobré srdce. Tuhle mi ukázala dvě vánoční přání, která mamince nakreslila, a mne napadlo, že by bylo krásné jí pomoci k dalšímu rozvíjení jejích dovedností. Jistě, nevíme, jak to dopadne, ale o to přece nejde, ne? Jde o šanci, která Klárce může pomoci překročit bludný kruh osudu. Půjčil jsem si od ní ta přáníčka, naskenoval jsem je a řekl jsem si, že zkusím oslovit čtenáře Kulturních novin a další přátele, jestli by si je od Klárky nekoupili. Tím by ji velmi podpořili: Za prvé by viděla, že její práce má smysl i pro jiné lidi, a za druhé by tak získala peníze na zaplacení kurzu po Novém roce. Našel jsem v blízkosti jejího bydliště vhodný ateliér, aby to s maminkou neměly daleko, a zjistil jsem, že pravidelná návštěva výtvarných dílen v prvním pololetí 2017 by stála zhruba 3 500 korun.

Jak konkrétně podpořit malou výtvarnici?

Pokud byste chtěli Klárku podpořit, pošlete jí 100 korun a já vám za to zašlu v obálce dvě Klárčina vánoční přání. Zatím jí nic o svém nápadu nebudu říkat, aby si nedělala plané naděje, a vybrané peníze jí pak dám do obálky pod stromeček se vzkazem, že jí to posílají lidé, kteří jí fandí. Na konci pololetí pak těmto mecenášům pošlu obrázek z nejpovedenějších Klárčiných výtvarných děl. Pokud nevybereme celou částku, doplatím zbytek.

Pokud se tedy rozhodnete zapojit se do této akce, pošlete peníze na účet 404926133/0800, což je můj běžný účet. Do poznámky k platbě připište své jméno, poštovní adresu a heslo „Klárka“. K tomu mi prosím napište zprávu na e-mail plocek@kulturni-noviny.cz. Stačí třeba jen vzkaz Klárka“ a pak vaše jméno a já vám potvrdím platbu. Kromě zaslání přáníček na poštovní adresu vám později na váš e-mail pošlu obrázky s Klárčinými pracemi a malý report o celé akci.

Konec příjmu plateb: pondělí 12. prosince! – To abych stačil zavčasu rozeslat přáníčka pro vaše případné další vánoční použití. Samozřejmě, další případná podpora je možná a vítaná!

 

Vím, že je to jen malý pokus o pomoc a také malý test ochoty a důvěry nás všech v nějaký smysluplný čin. Já osobně do této akce vkládám finance na úhradu výroby přáníček, koupi obálek a poštovních známek. A k tomu si kupuju od Klárky dvě sady přání.

Kdo se přidá?

Aktualizace k 5. prosinci

K tomuto datu přišlo Klárce 4 000 Kč. To znamená, že její maminka bude moci zaplatit výtvarný kurz na druhé pololetí a ještě případně bez problémů dokupovat pomůcky, které jsou čas od času potřeba. Děkujeme všem, kteří Klárce přispěli!


Pokud jí chcete ještě přispět (vybrané peníze půjdou na školní pomůcky) a získat její přáníčka, uzávěrka termínu platby je příští pondělí – tedy 12. prosince, kdy také dárcům rozešleme obálky.