Čtrnáctideník Kulturní noviny

11. číslo pondělí 17. 3. 2014

Téma Ekonomika

Je naše zdravotnictví opravdu horší než jinde?

Obrázek nebo fotografie#10704

Autorova osobní zkušenost s americkým zdravotním systémem je osvěžujícím srovnáním s našimi zavedenými představami. Každý systém vytváří problémy svého druhu.

O tom, jak jsou lékaři či sestry nerudní na pacienty, čteme v každém druhém článku. Diskuse potom končí povzdechem na téma "to jinde, tam se to stát nemůže". Po více než dvaceti letech praxe za velkou louží mohu s klidem konstatovat, že blbec či ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Ekonomičtí disidenti

John Stuart Mill. Repro Popular Science Monthly

Nová kniha Nadi Johanisové nás uvádí do světa myslitelů, pro něž ekonomie není izolovanou disciplínou, ale zahrnuje i dimenze sociální, politickou a ekonomickou.

Na konci února 2014 proběhl křest knihy Nadi Johanisové Ekonomičtí disidenti s podtitulem Kapitoly z historie alternativního ekonomického myšlení . Jedná se o krátké medailony více než dvacítky autorů, kteří se ve svém díle nějakým způsobem za ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Proč někteří levičáci fandí Rusku

Obrázek nebo fotografie#10708

Postoje k současné situaci na Ukrajině jsou většinou spíše než fakty ovlivněny postoji dotyčného k domácí politice.

Vždy, když na mezinárodním poli dojde k nějakému konfliktu, trpí většina lidí (alespoň se mi to tak jeví) nezvladatelnou touhou vybrat si stranu, které budou fandit, a následně za ni "kopat", často navíc na základě dojmů a ne hluboké znalosti věc ... více »

Kultura a umění

Býti básníkem, býti potížistou

Jiří Veselský. Foto www.iTvar.cz

Kyjovský rodák Jiří Veselský (1933˗2004), nazývaný také "moravský Rimbaud", vydal svoji první knihu na prahu šedesátky, ale stal se už klasikem, vznikají o něm dokonce vědecké studie.

Vyučující na olomoucké Pedagogické fakultě a bývalý šéfredaktor časopisu Host Igor Fic se ve své studii věnuje úvodní etapě Veselského básnické dráhy, kdy básník tvořil rozsáhlé poémy ambiciózně se vyjadřující k událostem historickým i žhavě aktu ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Když jsem umírala

Z filmové adaptace Faulknerova románu, kterou natočil v roce 2013 James Franco. Foto www.collider.com

Ukázka z románu Williama Faulknera.

Tys jí to slíbil," povídá ona. "Nechtěla umřít, dokud jsi jí to neslíbil. Myslela, že se na tebe může spolehnout. Jestli to neuděláš, tak na tobě bude ležet kletba." "Nikdo nemůže říct, že nechci splnit svoje slovo," říká Bundren. "Mám srdce ... více »

Dokument

Literární polemika

Spisovatel Pavel Řezníček reaguje na recenzi jeho vzpomínkové knihy Vrstva vápna, vrstva chleba, královna (viz KN 7/2014), kterou uveřejnil v příloze Lidových novin Orientace Jiří Peňás: http://www.literarni.cz/rubriky/recenze/proza/pavel-reznicek-vrstva-chleba-vrstva-vapna-kralovna_10098.html#. Redakce LN na dopis nereagovala.

Pane Peňási, vždycky jsem pochyboval o vašich kritických schopnostech, ale to, co  jsem si od vás přečetl v LN v sobotu 15. II., překonalo veškeré mé očekávání. Už ta moje odporná fotka od Chuchmy, záměrně vámi použitá asi jako msta za mé tvr ... více »

Fejeton

Arménský obrázek

Na dvorku. Foto Evgenij Rubilin

Stojí pevně jak skála: kostelíky i lidé v arménských horách.

Budík je zapomenut. Z postele tě tahá ven slunce. Projdeš chodbou, kde to voní starým nábytkem, a sedneš na venkovní lavku překrytou dekou, kterou už z půlky zabírá rozvalený, slunící se pes. Před slunkem přimhouříš oči a slyšíš dávno zapomenuté zvu ... více »

Dokument

Prosba o podporu

Kulturní noviny působí již šestým rokem, z toho od roku 2011 jako pravidelné periodikum. Bez podpory vás, čtenářů a sympatizantů, by to nebylo možné. Nejsme dotované médium. Přispějte nám, prosím.

Vstoupili jsme do dalšího roku své činnosti, pracujeme stále v ekonomicky i funkčně velmi efektivním režimu, který je současně i značně náročný pro naši malou redakci. Rádi bychom oslovili více autorů a zaměřili se na širší spektrum témat. Ještě vša ... více »