Čtrnáctideník Kulturní noviny

15. číslo pondělí 14. 4. 2014

Téma Média

Český rozhlas Brno devadesátiletý

Primáš a stoletý pamětník František Hamada. Foto Jiří Plocek

Slavnostní koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) s názvem "Písně a hlasy na vlnách", který se konal 3. dubna 2014, byl první větší oslavou rozhlasové devadesátky − a to nejen v sále Besedního domu v Brně, ale i prostřednictvím přímého přenosu.

Nepíšu tento text jako návštěvník koncertu, ani jako recenzent. Jsem ve střetu zájmů a přiznávám to. Jako hudební redaktor ČRo Brno a dramaturg slavnostního pořadu postrádám pochopitelně odstup. Ale bez ohledu na své současné pracovní zařazení ří ... více »

Kultura a umění Média

Dělníci bulváru

Foto www.paparazzi-photos.co.uk

Nový televizní dokument se věnuje bulváru v českém prostředí a podněcuje k úvahám o jeho smyslu. Co vše nám bulvár prozrazuje o naší společnosti?

Ve středu 16. dubna bude mít na druhém programu České televize premiéru dokumentární film Dělníci bulváru z cyklu Český žurnál. Režisér Vít Klusák se v něm pokusil zachytit každodenní fungování internetového bulvárního média. Hlavním protagonisto ... více »

Kultura a umění

Kronika jednoho odcházení

Rudolf Sloboda doma. Foto Nadácia Tatrabanky

Román slovenského prozaika Rudolfa Slobody (1938−1995) Krev popisuje jaro a léto roku 1990 optikou outsidera. Kniha vzbuzuje četné otázky: v čem tkví přitažlivost sáhodlouhého textu, v němž se vlastně nic významného neděje? Je to poslední román staré doby nebo spíš první román doby nové? Byl Sloboda geniální prorok, nebo jezevec sedící ve své díře a chrlící negativistické bonmoty?

Slobodova kniha (originál vydal Slovenský spisovateľ roku 1991, český překlad vyšel loni v nakladatelství Větrné mlýny) se skládá z deníkových zápisů, fejetonů a mikroesejů, v nichž hlavní postava, pojmenovaná "hospodář", glosuje každodenní událo ... více »

Kultura a umění

Devatenáctý sešit básní Miroslava Koupila: Půlnocity

Miroslav Koupil. Foto Jan Dočekal

O svérázném básníkovi, publikujícím výhradně vlastním nákladem.

Vytrvale rostoucí poptávka po "bublinové" zábavní kultuře snižuje u nás interes o umění v pravém smyslu slova. Je to následek úbytku kulturnosti vůbec. To však neznamená, že umění vymizelo. Jen se, žel, podařilo mnohého tvůrce vytěsnit do stínu záme ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Calandské bubny

Velkopáteční bubnování k aragonskému venkovu patří. Foto Patricia Serrano

Luis Buñuel popisuje tradiční velikonoční zvyk své rodné obce: procesí, jehož se účastní více než tisíc bubeníků: "Připomínají temnoty, které se rozprostřely na zemi v okamžik Kristovy smrti, podobně jako zemětřesení, hroucení skal a chrámová opona, roztržená odshora až dolů."

Na Velký pátek před polednem se zástup shromáždí na hlavním náměstí před kostelem. Všichni čekají za naprostého ticha s bubnem zavěšeným na krku. Když náhodou některý netrpělivec zaťuká trochu paličkami, dav ho umlčí. V poledne při prvním úderu z ... více »

Fejeton

Integrace po našem

Foto Tomáš Koloc

Pohádka o světě, kde lidi (až na výjimky) nahradily papíry.

Daniel se narodil v bývalém SSSR. S postižením. Špatně chodí, je těžce nedoslýchavý - ale umí odezírat. Když Danielovi zemřela maminka, Danielův tatínek Michail sbalil jednoho dne kufry a syna a vydal se za nadějí na nový domov a léčení pro syna. Ob ... více »