Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo pondělí 12. 5. 2014

Téma Politika

Mír pro Ukrajinu

Krymští domobranci: kdo jsou, odkud přicházejí, kam směřují? Foto VOA News

Co když to s ukrajinskou revolucí bylo ještě trochu jinak? Zkusme se zamyslet, komu destabilizace prospěla nejvíc.

Spirála násilí se na Ukrajině roztáčí a nikdo se ji valně nesnaží zastavit. Z normální (tedy zoufale chudé, zkorumpované a rozhádané) postsovětské země se stává bojiště. Je to nechutné a nudné, stejně jako předtím válka irácko-íránská, arménsko-ázer ... více »

Kultura a umění

Těžký balet

Foto Petr Kovář

Brněnská výstava Oldřicha Moryse ukazuje, co má výtvarné umění společné s divadlem.

Představme si člověka, který během posledního čtvrt roku třikrát zavítá do Brna. Pokaždé přitom navštíví jednu z galerií, jejichž program se vyplatí sledovat. V půli ledna tak uvidí výstavu Oldřicha Moryse v Galerii Mladých, v únoru téhož autora ... více »

Kultura a umění

Tvorba je celoživotním dobrodružstvím - 2. část

Zdena Höhmová: Svíce, kresba na papíru, 105 x 90 cm, 2006. Repro www.zdenahem.eu

Dokončení rozhovoru s malířkou Zdenou Höhmovou. 

Malujete přes třicet let. Je to stále táž vášeň jako na počátku, nebo už jen tvrdá povinnost k sobě samé? Tvorba je úžasná záležitost. Podněcuje neustále všechny smysly, tříbí názor na život, je zrcadlem a celoživotním dobrodružstvím. Osl ... více »

Poezie

Taras Ševčenko

Taras Ševčenko: Venkovská rodina.

Taras Ševčenko (1814−1861) byl ukrajinský básník a malíř. Pocházel z nevolnické rodiny, vystudoval Petrohradskou uměleckou akademii. Byl členem zakázaného Cyrilometodějského bratrstva, za své liberální názory strávil deset let ve vyhnanství ve střední Asii.

Závěť Až vydechnu, pochovejte mne tam na mohyle vprostřed stepi, na té širé Ukrajině milé, aby lány nekonečné, Dněpr, jeho stráně bylo vidět, bylo slyšet, jak řve nespoutaně. Jak odnáší z Ukrajiny k moři modravému krev nepřátel… Teprv tehdy ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Návod k reptání

Obrázek nebo fotografie#11189

Publicistický text Karla Čapka: opravdu byl napsán už v roce 1933.

Pro ty, kdo to ještě nedovedou, přikládáme návod k reptání, a sice nikoli k reptání obecnému, nýbrž k našemu reptání československému, tak, jak se tato oblíbená zábava u nás provozuje na domácí způsob a tuzemskými prostředky. Odmítejte cizí značky! ... více »

Fejeton

Alternativa nebo náhoda?

Foto Tomáš Koloc

Příběh jednoho muzejního lektora s pointou

Pracuji jako lektor muzea umění v Olomouci. Před měsícem mi volá nějaký učitel, jestli by mohl přijít se svojí třídou na program, který dělám k retrospektivní výstavě Káji Saudka u nás v muzeu. Když se po delší době konečně propracujeme k termínu ... více »